Please copy and visit
"https://integrated2021.cci.com.tr"
address in one of the following
browsers.

SORUMLU ÜRETİM

DEĞER YARATMA YAKLAŞIMIMIZ
Sorumlu Üretim
Yönetim & Yönetim Sistemleri
CCI’ın sürdürülebilirlik yönetimi, çevreyle ilgili kapsamlı temel endişeleri desteklemek ve yönetmek için yapılandırılmıştır. CCI Grup Tedarik Zinciri Direktörü, çevre yönetimi konusunda nihai sorumluluğa sahiptir ve sürdürülebilirlik hedeflerimizi titizlikle denetlemektedir.

2018 yılında WUR (Su Kullanım Oranı) ve EUR (Enerji Kullanım Oranı) değerlerimizi düşürme potansiyelimizi en üst düzeye çıkarmak için bir komite oluşturduk. Bu komite, fabrikalar arasında mevcut durum değerlendirmesi ve boşluk analizinin ardından bir eylem planı gerçekleştirdi. Bu yöntem ile CCI, performansını her ay gözden geçirip değerlendirmektedir. Ayrıca 3 odak alanımızda kurduğumuz birimler arası Görev Güçlerimizle, strateji ve orta/uzun vadeli hedeflerimizi değerlendirmekteyiz.
Uyum
Yerel yasal gerekliliklere, uluslararası standartlara ve TCCC KORE gerekliliklerine uymaktayız. Daimi hedefimiz, çevreyle ilgili yasal sınırlara ve TCCC’nin standartlarına %100 uyum sağlamaktır. 2021 yılında, çevre mevzuatına ve TCCC standartlarına tam olarak uyduk ve sonucunda bir ceza* almadık.

*10.000 USD bedelini aşan ceza
Eğitimler
Performansımızı iyileştirmek ve çevresel farkındalık yaratmak için 2021 yılında Türkiye, Ürdün, Azerbaycan, Kazakistan, Pakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Irak’taki çalışanlarımıza 3.897 insan-saat çevre eğitimi verdik.
3.897
insan-saat çevre eğitimi verdik.
Çevre Yönetim Performansımızda Öne Çıkanlar
2021 yılında, CCI operasyonel mükemmellik (OE) projeleri ile
12.5
milyon MJ enerji
5,000
ton CO emisyonu
185
bin m³ su tasarrufu sağladık
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Sorumlu Üretim
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Operasyonel mükemmellik, faaliyetlerimizin sürdürülebilirliği açısından önemli bir belirleyici konumundadır. CCI olarak, bu anlayışla, ürün kalitesi ve güvenliğinden ödün vermeden 11 ülkede 29 fabrikada yürüttüğümüz şişeleme faaliyetleri ile tüketicilerimize geniş bir ürün yelpazesi ile ulaşıyoruz. Ürün güvenliği ve hijyen konularının daha da önem kazandığı günümüzde tüketicilerimizin sağlığı için tesislerimizde ve dağıtım merkezlerimizde hijyen uygulamalarımızı daha da güçlendirdik.

11
ülke
30
fabrika
KORE Denetimleri
Gıda güvenliği ve kalitesi, çevresel etkimiz ve tesislerimizdeki iş güvenliği performansımız, KORE adı verilen Coca-Cola Sistemi (TCCC işletme faaliyeti gereklilikleri) baz alınarak yönetilmektedir. Her fabrikada standartlara uyulduğundan emin olmak ve ilgili sertifikaların alınması ve onaylı mükemmellik programlarına katılımı sağlamak için TCCC iç denetçileri tarafından periyodik KORE denetimleri ve değerlendirmeleri gerçekleştirilir.
Covid-19 salgını nedeniyle tüm TCCC ve Operasyon Birimi denetimleri sanal olarak gerçekleştirildi. Sanal denetimlerde Covid-19'a karşı alınan önlemler ve Gıda Güvenliği ana odağa alındı. Denetimler başarıyla tamamlandı.
Fabrikalarımızda gerekli standartlara uygunluğumuzu doğrulama amacıyla yapılan dış denetimler 2021 yılında da devam etti.
Uyduğumuz standartların ve tamamlanan doğrulamaların güncel listesi aşağıdaki gibidir.  
*2021 Temmuz ayına kadar
Sertifikalar
ISO 9001 Kalite
Tüm Tesisler
ISO 14001 Çevre
Tüm Tesisler
ISO 45001 İş Sağlığı
ve Güvenliği
Tüm Tesisler
FSSC 22000
Gıda Kalitesi
Tüm Tesisler
ISO 50001
Enerji Yönetimi
Türkiye: Tüm Tesisler
Kırgızistan: Bişkek Tesisi
Pakistan: Tüm Tesisler
ISO 14064 Sera
Gazı Standartları
Türkiye: Tüm Tesisler,
satış operasyon tesisleri
ve ofisleri
LEED
Altın Sertifika
Türkiye: Genel
Merkez Binası
ISO/TS 22002-4
Gıda Ambalajlama
Preform üreten
tüm fabrikalar
ISO 27001
Tüm Tesisler
TSE COVID-19
Güvenli Üretim*
Türkiye: Tüm Tesisler
*2021 Temmuz ayına kadar

Sürdürülebilir Ambalaj & Atık Yönetimi

Sürdürülebilir Ambalaj
Ambalaj, ürünlerimizin kalitesinin önemli bir bileşenidir. Bununla birlikte sürdürülebilir ambalajlama beraberinde kaynakların korunması ve enerjinin verimli kullanılması gibi sorumlulukları da getirmektedir. CCI olarak sürdürülebilir ambalaj çalışmalarımız ile müşteri ve tüketicilerimize güvenli teslimatını sağlarken, döngüsel ekonomiye katkıda bulunuyor ve karbon ayak izimizi azaltıyoruz.
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Sürdürülebilir Ambalaj Stratejimiz
Tasarla, Topla, Ortak Ol!
Ambalajların okyanuslarımıza ve kanallarımıza karışmasının veya yaşadığımız toplumları kirletmesinin önüne geçebilmek adına, CCI olarak ambalaj stratejimizi TCCC’nin yeni çevre programı olan “Atıksız Bir Dünya” programı ile uyumlu hale getirdik. Ambalaj stratejimizin temel unsurlarından biri, ambalaj için daha az kaynak kullanmaktır. Böylece, daha az malzeme kullanarak daha hafif ambalajlar geliştiriyor hem cam hem resin tarafında hafifletme gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, cam şişelerimizi yeniden kullanmaya, piyasaya sürdüğümüz ambalajı geri toplamaya ve ambalajlarımızdaki geri dönüştürülmüş içeriği artırmaya odaklanıyoruz.
Yeniden Doldurulabilir
Cam Şişe
Cam şişelerin sekiz sefere kadar kullanımına olanak sağlayan yeniden doldurulabilir cam şişe uygulamalarımızla, enerji tüketimini azaltıyor ve daha az kaynak kullanıyoruz.

2021 yılında Türkiye’de yeniden doldurulabilir cam şişe uygulamalarıyla 5,6 milyon ağacın atmosferden uzaklaştırdığı miktara eşit olan
67.302
ton COe önlenmiştir. [1]
[1] Hesaplama ortalama olgunlukta (15 yaş ve üzeri) bir ağacın yılda 12 kg CO’yi atmosferden uzaklaştırdığı varsayımına göre yapılmıştır.
Hafifletme Çalışmaları
Stratejimizde tanımlandığı üzere; ambalaj üretiminde kullandığımız doğal kaynak miktarını azaltmaya yönelik çeşitli uygulamaları, ürünlerimizin güvenliğinden ödün vermeyecek şekilde hayata geçiriyoruz. Çalışmalarımız 2008 yılında Türkiye'de hafifletilmiş PET şişenin boyun uzunluğunu azaltmamız üzerine başladı. 2010 yılından itibaren ise Kazakistan, Azerbaycan ve Kırgızistan operasyonlarımızda hafifletme programları uygulamaya başladık.

2015 yılında, tüm şişe boyutları için kullanılan resin miktarının haritasını çıkarmak ve fabrikalar arasında en iyi hafifletme uygulamalarını paylaşmak amacıyla faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkeleri kapsayan bir kıyaslama çalışması başlattık. Uyguladığımız hafifletme çalışmaları ile; malzemeden tasarruf ediyor, üretim sırasında salınan GHG emisyonlarını azaltıyoruz. Hafif ve kısa boyunlu şişe uygulamalarının yardımıyla; 2021 yılında hafifletme çalışmaları kapsamında toplam 128 ton resin tasarrufu sağladık.
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Geri Dönüştürülmüş Pet (R-Pet)

CCI olarak döngüsel ekonomiye verdiğimiz önem doğrultusunda ambalaj yaşam döngüsünün tamamına odaklanıyoruz. Bu yenilenmiş bakış açısıyla ambalaj üretimimizde geri dönüştürülmüş malzeme miktarını artırabilmek amacıyla sürekli olarak çalışıyoruz. İçecek ambalajında r-PET kullanımıyla ilgili zorunlu düzenlemelere ek olarak, geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımına dair çalışmalarımızı uzun süredir sürdürüyoruz.
2021 yılında, kimyasal geri dönüşüm yönteminden faydalanarak, Türkiye’de %8,3 oranında geri dönüştürülmüş plastik (r-PET) kullandık. Bu oran CCI Türkiye olarak kullandığımız toplam hacmimizin %32'sinde %25 r-PET içeriğe denk gelmektedir. Türkiye’de 1lt gazlı içecek ürünlerinde %50 oranında; meyve suyu ve buzlu çay ürünlerimizde ise %25 oranında geri dönüştürülmüş plastik kullandık. Ayrıca, plastik kasalarımızda %25 oranında geri dönüştürülmüş HDPE (yüksek yoğunluklu polietilen) kullandık. 2022 yılında, bu kategorilerdeki ürünlerimizde geri dönüştürülmüş plastik kullanımımızı, 2021 yılına kıyasla daha da yükseltmek adına gerekli testleri uygulayacağız.

Su kategorisinde kullandığımız şeffaf etiketlerimizde %50 oranında geri dönüştürülmüş plastik (rPET) bazlı etiket kullanmak, plastik kasalar, streç film ve shrink gibi ikincil ambalajlarda geri dönüştürülmüş malzeme kullanımını artırmak, stratejik ortaklarımızla üzerinde çalıştığımız bir başka hedefimizdir.
Operasyonlarımızda Sıfır Atık Yaklaşımımız
Çevresel ayak izimizin azaltılması için operasyonlarımız kapsamında oluşan atıkları asgari seviyede tutmaya çalışıyoruz.
ISO 14001 çevre yönetim sistemi, CCI'ın çevre politikası, mevzuatlar ve TCCC'nin KORE-EOSH gereklilikleri doğrultusunda, temel stratejimizin odak konuları olan atığın önlenmesi, azaltılması, yeniden kullanılması, geri dönüştürülmesi ve yeniden kazanılması ile ilgili uygulamalar gerçekleştiriyoruz. Üretim tesislerimizde atıklarımızı yeniden kullanılabilir, geri dönüştürülebilir, geri kazanılabilir ve diğer atıklar şeklinde sınıflandırarak ayırıyoruz.
Tüm CCI faaliyetlerinde, yeniden kullanılabilecek tüm atıklar yeniden kullanılmakta ve geri dönüştürmeye ve geri kazanılmaya uygun olanlar lisanslı şirketlere teslim edilmektedir.Geri dönüştürülemeyen veya geri kazanılamayan atıklar ise, özel ve yasal tanımı yapılmış kategorilere göre tasnif edilerek atık depolama tesislerinde depolanmak üzere lisanslı imha tesislerine ve/veya belediyelere teslim edilir. Tüm atık bertaraf tesisleri, atık yönetim standartlarımız çerçevesinde, tesisin kabul edilebilirliğini doğrulamak ve belgelemek için kullanım öncesinde ve sonrasında periyodik olarak değerlendirilmektedir.
Dijitalleşmenin kağıt atık azaltımına yönelik avantajlarını aktif olarak kullanıyoruz. Tüm çıktıların çift taraflı baskılanmasının sağlanması ile birlikte senelik 1,1 milyon sayfa kağıt tasarrufu yapılmıştır. Böylece aynı zamanda, 4.000 ağacın bir yılda uzaklaştırdığına denk karbondioksitin atmosfere karışması önlenmiştir. Kullandığımız tüm bilgisayar ve bağlı ekipmanları, hayat döngülerini tamamladıktan sonra sertifikalı geri dönüşüm şirketlerine teslim edilmektedir.

Nihai hedefimiz olan “sıfır atık” üretim kapsamında 2006 yılından bu yana, faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde performansımızı iyileştirme ve geliştirmeye yönelik çeşitli uygulamalar hayata geçiriyoruz. Sıfır Atık Düzenlemesine uyum doğrultusunda, CCI Türkiye'deki tüm fabrikalarımız ve Merkez Ofisimiz "Sıfır Atık" olarak faaliyet göstermektedir.
Toplam Atık Geri Dönüşümü
Türkiye'de
%97.7
Kazakistan'da
%89.1
Pakistan'da
%98.3
Tacikistan'da
%91.6
Irak'ta
%94.4
Ürdün'de
%92.3
Azerbaycan'da
%99.2
Kırgızistan'da
%98.3
Türkmenistan'da
%57.9
CCI, Gıda İsrafına Yönelik Uluslararası 10x20x30 Girişimine Dahil Oldu
CCI, sürdürülebilir büyüme stratejisi doğrultusunda gıda israfının önlenmesine yönelik dünya çapındaki “10x20x30” girişimine, tedarikçi ağı kapsamında dahil oldu. Dünyanın önde gelen 12 gıda perakende ve gıda sağlayıcı şirketinin öncülük ettiği girişimin her üyesi, 20 tedarikçi firmasını değer zinciri boyunca etkili bir çözüm geliştirmek için davet etti.

CCI, Dünya Kaynakları Enstitüsü (World Resources Institute –WRI) tarafından başlatılan ve 80’den fazla ülkede yürütülen projenin “10x20x30” girişimine Migros’un 20 tedarikçi firması ile birlikte katılarak, Türkiye’yi temsil edecek firmalar arasında yer alacak. Bu girişim ile perakendeci ve üretici firmalar güçlerini birleştirerek etki alanlarını genişletecekler. CCI, bu girişime katılarak 2030 hedeflerini desteklemeye katkıda bulunacak.
Tabloyu incelemek için sola kaydırın

Su Yönetimi

Su hayatın devamlılığı için en önemli doğal kaynaktır. Teknolojideki gelişim, iklim değişikliğinin etkileri ve yaşam standartlarındaki gelişmeler sonucunda suya talebin 2030’a kadar %40’lık bir artış göstereceğini öngörmektedir.

Bu gerçeklikten hareketle ürünlerimizin ve üretimimizin vazgeçilmez unsuru olan suyun sürdürülebilir bir şekilde kullanılması işimizin sürdürülebilirliği açısından son derece kritik bir öneme sahiptir. Yüksek öncelikli odak konularımızdan biri olan su üzerindeki olumsuz etkilerimizi en aza indirmek ve su verimliliği çalışmalarını sürdürmek amacıyla TCCC'nin "kullandığımız her damla suyu yerine koyma" nihai hedefini tamamen destekliyoruz.
Tüm tesislerimizde tesislerimizin bulunduğu havzalarda iklim krizinin su kaynaklarına etkisini dikkate alıyoruz. Bu noktadan hareketle, suyun verimli kullanımını sağlamak için, her yıl Operasyonel Mükemmellik Kültürü doğrultusunda su tasarrufu programları geliştiriyor, yatırımlar yapıyor ve uyguluyoruz. 2021 yılında faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde, yaklaşık 185 bin m3 su tasarrufu sağladık.
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Su Yönetim Stratejimiz
Fabrikalarımızdaki toplam su kullanım verimliliğini artırmak;
Fabrikalarımızın bulunduğu bölgelerdeki su tutma havzalarını korumak amacıyla Kaynak Zafiyeti Değerlendirmesi (SVA) ve Kaynak Suyu Koruma (WMP) çalışmaları hayata geçirmek;
Fabrikalarımızdaki atık su deşarjı ve yağmur suyu hasadını yönetmek (atık su arıtmada %100 uyuma ulaşmak);
Yerel olarak faydalı programlar uygulayarak, kullandığımız suyu tekrar doğaya kazandırmak;
Toplumlarımız ve işimiz için riskleri azaltmak için yerel yönetimler, STKlar ve toplumlarla iş birliği kurarak su sıkıntısına uzun vadeli, etkin çözümler oluşturmak için değerlendirmek, anlamak ve kaynak suyu koruma planları uygulamak;
Su tüketimini azaltmak için yeni teknolojiler araştırmak ve bunlara yatırım yapmak;
Sürdürülebilir kaynaklar tedarik etmek için fırsatları araştırmak ve bir fizibilite çalışması gerçekleştirmek.
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Fabrikada Su Tüketimi ve
Su Tüketimini En Aza İndirme
CCI olarak, bir litre ürünün imalatı için kullanılan su miktarını takip ediyoruz. Fabrikalarımız, su tüketimini günlük olarak takip etmek için su haritası oluşturmuştur. Su kullanım oranımızı (WUR) azaltmak amacıyla CCI fabrikaları arasında en iyi uygulamaları analiz ediyor, değerlendiriyor ve yayıyoruz. 2022 yılında bir litre ürün başına 1.64 L/L su kullanım oranına ulaşmayı hedefliyoruz.
2022 yılında bir litre ürün başına
1.64 L/L
su kullanım oranına ulaşmayı hedefliyoruz.
En İyi 10 Su Tasarrufu Programı
Tüm CCI fabrikaları, üretim tesislerindeki su kullanımını azaltmak ve fabrikalarımızdaki su kullanım oranının sürekli iyileştirilmesini desteklemek için tasarlanan programı 2018 yılında tamamlamıştır.
Kapsam dahilindeki en iyi su tasarrufu programlarından bazıları;
Pakistan’daki Lahore fabrikasında ters osmoz su arıtma ve yeniden kullanma projesi
Azerbaycan’daki Bakü fabrikasında suyun yeniden kullanılması projesi
Pakistan’daki Gujranwala fabrikasında yıkayıcı verimliliği geliştirme projesi
TCCC’NİN 2030 Su Güvenilirliği Stratejisi
10 yıldan uzun süre önce, The Coca-Cola Company içeceklerimizde ve içeceklerimizin üretim sürecinde kullandığımız suyu yenilemek için öncü bir hedef belirledi. Üretim süreçlerimizde suyu daha verimli kullanmak ve tüm atık suları arıtmak da hedeflerimiz arasında.
TCCC 2021 yılında "2030 Su Güvenliği Stratejisini (Water Security Strategy)" sini açıkladı

Toplum ve doğa için su güvenliğini arttırmak için su mevcudiyetini ve kalitesini, ekosistemlerini, suya erişimi ve yönetimini geliştirmek için çalışacağız.

Su dengeliyiz ve içeceklerimizin üretimine kullanılan suyun %100'ünü doğaya geri kazandırıyoruz. Su yönetimi hedeflerimiz, faaliyet gösterdiğimiz yerlerde su güvenliğini artırmayı,malzeme tedarik etmeyi ve insanların yaşamlarına dokunmayı amaçlamaktadır.
TCCC’nin 2030 Su Stratejisi 3 önceliğe odaklanıyor
Dünya çapında ortak su sorunlarının azaltılması.
Kadın ve kız çocuklarını odağa alarak toplumun su direncini artırmak.
Durumu açısından öncelikli su havzalarının sağlığının iyileştirilmesi.
Kaynak Suyu Hassasiyet Değerlendirmesi (SVA)
Ürünlerimizde ve üretim süreçlerimizde kullandığımız su, yerel kaynaklardan çekilmektedir. Bu nedenle CCI olarak; su yönetim programımız kapsamında suyu sorumlu kullanmak, sistemimizde ve hizmet ettiğimiz topluluklarda suyla ilgili riskleri azaltmak amacıyla yerel bir kaynak hassasiyeti değerlendirmesi (SVA) gerçekleştiriyor ve Su Yönetim Programı (WMP) geliştiriyoruz.
SVA'lar, toplumun su kaynaklarındaki hassasiyeti değerlendirmemizi sağlamakla birlikte su kullanımımızın ve atık su tahliyesinin potansiyel etkilerini belirlememize yardımcı olur.

Bu değerlendirme, tüm CCI fabrikalarında en geç beş yıllık dönemlerle gerçekleştirilir. 2021 yılı kapsamındaki hedeflerimizden biri SVA çalışmalarını Amman, Ankara, Çorlu, Dushanbe, İzmir, Köyceğiz, Lahor, Mersin, Multan ve Rahim Yar Khan fabrikalarında gerçekleştirmek olarak belirlenmişti. Bu hedef doğrultusunda bu fabrikalarımız için SVA çalışmalarını gerçekleştirdik.
Saha etütleri, fabrika yetkilileri veya tesis temsilcileriyle ile görüşmeler,
yerel ve ulusal otoriteler ve masaüstü çalışmalar gibi süreçleri içeren SVA çalışmaları sırasında; fabrikalarımızın etrafındaki su havzalarının ve alt havzalarının analizi yapılır.

Bu, çalışma bölgelerinin topografik, jeolojik, hidrojeolojik ve hidrolojik değerlendirmesi ve bu bölgelerdeki su kaynaklarının sürdürülebilirliği ile ilgili her türlü riskin tespitini kapsar.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda tesislerimizin ve çevre topluluklarının ihtiyacını karşılayan su kaynaklarıyla ilgili sosyal, çevresel ve siyasi risklerin bir envanterini dosyalar ve bu çalışmaların sonuçlarını bir WMP ile değerlendirerek fabrikalarla ilgili tek tek aksiyon alırız.
Faaliyet gösterdiğimiz ülkeler genelinde, bugüne kadar
11 milyar litrelik
su geri kazanılmıştır.

Türkiye için su geri kazanım oranı 2021 yılı itibariyle
%101 ‘e
ulaşmıştır.
Su Geri kazanım Programları
TCCC, su geri kazanım programlarına başladığı 2005 yılından beri güvenli suya erişimden havzaların korunmasına ve üretim amacıyla suyun verimli kullanımı gibi yerel su ihtiyaçlarına yönelik projeleri devreye almak ve desteklemek amacıyla topluluklar, hükümetler ve saygı duyulan üçüncü taraflarla çalışmaktadır.
Bu Su Koruma Programları aşağıdaki hedefler dikkate alınarak geliştirilmiştir.
• güvenli ve sıhhi suya erişimi iyileştirmek;
• havzaları korumak;
• üretim amacıyla kullanım için su sağlamak;
• su politikası süreçlerine katılım dahil, su sorunu ile ilgili eğitim vermek, farkındalığı artırmak.
Su geri kazanım projeleri ile, raporlama kapsamındaki faaliyet gösterdiğimiz ülkeler genelinde, bugüne kadar 11 milyar litrelik su geri kazanılmıştır. Türkiye için su geri kazanım oranı ise 2021 yılı itibariyle %101'e ulaşmıştır.  

Her bir fabrikamız için gerçekleştirilen kaynak suyu hassasiyet değerlendirmelerinin (SVA) sonuçları doğrultusunda, topluluk suyu projeleri ile yerel bölgelerde geri kazanım programlarına 2022 yılında da devam edeceğiz.
Su geri kazanım programlarımız hakkında detaylı bilgi için “Bölüm 5: Toplumsal Kalkınma” bölümünü inceleyebilirsiniz.
Atık Su Yönetimi
CCI olarak “Sıfır atık su üretme ve ıslahı” olarak tanımladığımız atık su yönetim yaklaşımımız doğrultusunda faaliyet gösterdiğimiz tüm ülkelerde atık su arıtımı ve deşarjını düzenleyen yerel yasalara uyum sağlıyoruz.

Aynı zamanda, atık su deşarjında yüksek standartlara sahibiz ve faaliyetlerimiz için atık su kirletici sınırlarını belirleyen TCCC standartları ve yerel yönetmeliklerden hangisi daha katıysa ona uygun hareket ediyoruz. Pek çok durumda, TCCC tarafından belirlenen izin verilen deşarj sınırları, yerel otoritelerin belirlediği sınırların çok daha altındadır.
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Denetimlerine ek olarak, tüm CCI faaliyetleri üçüncü şahıslar tarafından düzenli ve detaylı olarak denetlenmektedir.

Atık su kalitesi parametrelerimizi periyodik analizlerle kontrol ediyor ve atık suyu tahliye öncesi arıtarak çevresel etkimizi azalıyoruz.

Bununla birlikte ürün litresi başına deşarj edilen atık su miktarını da kontrol ediyoruz ve faaliyetlerimiz sonucu üretilen atık suyu azaltmak için projeler geliştiriyoruz.
2021 yılında faaliyet gösterdiğimiz dokuz ülkede toplam 4.633.533 milyon m3 atık su tahliye ettik.
Bu miktarın 3.119.711 m3'ünü belediye kanalizasyon sistemine,  716.252 m3'ünü organize sanayi bölgesi arıtma tesislerine, 797.570 m3'ünü arıtma sonrası yer üstü suyuna deşarj ettik.
İşlenmiş atık su kalitesi ile ilgili TCCC gereklilikleri için lütfen bkz. 5.Bölüm- Sürdürülebilirlik Performans Göstergeleri.
CCI Fabrikalarının su tahliye analizi için lütfen bkz. 5. Bölüm- BIST için İlave Açıklamalar.
Sürdürülebilir Geleceğe Doğru Bir Adım
CCI Pakistan, 2020 yılında Pakistan Bahçe Bitkileri Kurumu (PHA) ile yolların temizlenmesi ve yeşil alanların sulanması için arıtılmış atık su sağlayan bir Mutabakat Anlaşması (MoU) imzaladı.
İki taraf arasındaki anlaşmaya göre CCI Pakistan, PHA’ya önümüzdeki 5 yıl boyunca yeşil alanların sulanması ve yolların temizlenmesi için kullanılacak arıtılmış atık su sağlayacak.

CCI Pakistan, uyumlu ve sorumlu bir kurumsal vatandaş olarak, yenilikçi etkili su kullanımı mekanizmaları uygulayarak ve su kullanım oranını iyileştirerek üzerine düşeni yapmayı hedefliyor. Pakistan'ın şiddetli bir su krizi yaşadığı kritik zamanlarda CCI Pakistan, örnek teşkil eden ve sürdürülebilir inisiyatifler alarak başkalarının da önünü açıyor.

Enerji Yönetimi ve İklim Krizi ile Mücadele

Enerji verimliliği ve iklimin korunması, çevresel ayak izimizi azaltma yolunda temel odak noktamızdır.

Tüm dünya olarak topyekün bir mücadeleyi zorunlu kılan iklim krizine yönelik risklerin ve bu risklere yönelik oluşabilecek doğrudan/dolaylı sonuçların farkındayız.

İnsanlığı etkileme potansiyeli bu kadar yüksek bir risk karşısındaki sorumluluğumuzun bilinciyle bu alandaki mücadeleye katkıda gerekli olan tüm değişiklikleri uyguluyoruz.
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Enerji Verimliliği ve İklimin Korunması Stratejimizin Odak Alanaları Şunlardır:
Üretim faaliyetlerimizde, üretim ve satış ofislerimizde enerji verimliliği programları uygulayarak enerji kullanımını ve GHG emisyonlarını azaltmak;
Etkili filo ve yakıt yönetimi ve optimizasyon uygulamaları ile lojistik tabanlı doğrudan emisyonları azaltmak;
İklim dostu soğutma programlarına odaklanarak dolaylı emisyonları azaltmak;
Distribütörlerimiz, satıcılarımız, tedarikçilerimiz, çalışanlarımız ve diğer paydaşlarımızla iş birliği yaparak iklim koruma konusunda farkındalığını artırmak;
Faaliyetlerimizin karbon ayak izini tutarlı bir şekilde hesaplamak, doğrulatmak ve raporlamak;
İlgili platformlarda paydaşlarımızla etkileşim kurarak iklim krizi farkındalığını artırmak;
Bir yaşam döngüsü yaklaşımı doğrultusunda ürünlerimizin karbon ayak izini hesaplamak;
Temiz ve yenilenebilir enerji araştırması yapmak ve mümkün mertebe bu doğrultuda yatırımlar yapmak;
Sürdürülebilir kaynaklar tedarik etmek için fırsatları araştırmak ve bir fizibilite çalışması gerçekleştirmek.
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Karbon Ayak İzini Azaltmaya Yönelik Uygulamalar
Sürdürülebilir veya Sorumlu Satın Alma
CCI olarak, satın alımlarımızda mümkün olduğunca çevre dostu alternatifleri tercih ediyor ve kullandığımız tüm ekipmanları daha az enerji tüketimi sağlayan cihazlar arasından seçiyoruz.

2021 yılında; karbondioksit salımımızı minimize etmek amacıyla, LPG’li forkliftleri elektrikli forkliftlerle değiştirdik ve bu doğrultuda karbondioksit salımımızı %68 oranında azaltarak 521 ton karbondioksitin atmosfere karışmasını önledik. Şirket arabalarını, %38 daha az yakıt tüketen hibrit arabalarla değiştirdik.
Sunucu Sistemleri
CCI olarak servis aldığımız bulut sistemlerinin tamamında yeşil elektrik kullanıyoruz. Daha az enerji tüketimi sağlamak ve bu doğrultuda karbondioksit salımımızı minimize etmek amacıyla; CCI sistem odalarında, 331 adet sunucuyu sanallaştırdık.

Buna bağlı olarak yılda 98 milyon kWh elektrik tüketimi ve dolayısıyla yaklaşık 46.000 ton karbondioksit salımının önüne geçmiş olduk.
Biyometrik İmza Uygulaması
Dijital Teknolojiler ve Hukuk departmanlarının ortak çalışmalarıyla biyometrik imza uygulamasına geçen ilk hızlı tüketim malları şirketi olduk. Bugüne kadar 100’den fazla doküman, 500’e yakın biyometrik imza ile imzalandı. Onay süreçlerinde kullanılmaya başlanan anlık ve kağıtsız bu imza, yasal hale gelene kadar sadece iç süreçlerde kullanılacaktır. Ekiplerin gelecek planlarında; tüm imzaların otomatik olarak aynı platformda toplanması, hem biyometrik imzaya hem de e-imzaya tam olarak geçilmesi bulunmaktadır.

Kişinin yazma açısı, kalem kullanma basıncı, hız ve ivmesini kaydederek %100 güvenli bir süreç olarak çalışan bu imza ile; hızla değişen dijital dünyaya uyum sağlamayı, üretkenliği, maliyet verimliliğini, zamandan tasarruf etmeyi ve faaliyetlerimizi çevreye duyarlı şekilde sürdürmeyi amaçlıyoruz.
Taşıma ve Dağıtım Uygulamaları
Operasyonlarımız kapsamında milyonlarca ürün taşıyarak yürüttüğümüz ticari performansımız, transit araç sayısını ve kat edilen kilometreyi optimize eden ve emisyonları minimize etmeyi amaçlayan etkin bir lojistik ağına dayanır. Lojistik, Türkiye'deki değer zincirimizin toplam sera gazı emisyonlarının yaklaşık %9,2'sini oluşturduğundan, dağıtımın optimizasyonu ticari performansımız açısından kritik önem taşımaktadır. Araç seçimi yaparken daha az yakıt tüketen ve daha az karbon salımı yapan araçlar seçiyoruz.
Elektrikli Dağıtım Araçları
CCI’da çevresel etkimizin yönetimi, operasyonlarımızın devamlılığında hayati rol oynuyor. Doğal kaynakların kısıtlılığı karşısındaki sorumluluğumuzun farkındayız. Dudullu depomuzda elektrikli panelvan ile dağıtıma başladık. Daha sürdürülebilir dağıtım için gelişmeleri takip ederek yeni çözümler getirmeye ve filoyu genişletmeye devam edeceğiz.
Soğutma Uygulamaları
Soğutma uygulamalarımız, tüketicilerimizin ürünlerimizden aldığı keyfi büyük ölçüde artırırken, çevresel ayak izimizi azaltma sorumluluğumuzun bilinciyle adım atmamız gerekliliğini de beraberinde getiriyor. Bu doğrultuda, mevcut ekipmanları sürekli enerji verimliliği teknolojisiyle yükseltiyor ve iklim dostu soğutma teknolojileri çıkarmak ve geliştirmek için tedarikçilerimizle çalışmalar sürdürüyoruz. Bu raporlama dönemi süresince, yaklaşık 62.120 eski soğutma ekipmanı toplayarak elden çıkardık.
2010-2021 yılları arasında satın aldığımız EMD ve HFC içermeyen soğuk içecek ekipmanları sayesinde
2.5 milyon ton CO2
emisyonunu önledik.
2010-2021 yılları arasında EMD ve HFC içermeyen soğuk içecek ekipmanı satın alarak 1,75 milyon ton CO2 emisyonunu önleme hedefimizi geçerek 2.68 milyon ton CO2 emisyonunu önlemiş olduk. Bu yaklaşık 220 milyon ağacın atmosferden uzaklaştırdığı CO2 emisyonuna eşdeğer miktardadır.*
* Hesaplama, ortalama olgun (15 yaş ve üstü) bir ağacın yılda 12 kg CO2 uzaklaştırdığı varsayımına göre yapılmıştır.
HFC İçermeyen Soğuk İçecek Ekipmanı
HFC'lerin soğuk içecek ekipmanlarında soğutucu olarak kullanılması iklim değişikliği üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. TCCC, şişeleme ortaklarıyla birlikte yeni hedefini; “yeni soğuk içecek ekipmanlarının %100'ünün HFC içermemesini sağlamak” olarak belirlemiştir. Ticari bir HFC içermeyen çözümün mevcut olmadığı durumlarda, alternatif HFC içermeyen çözümler geliştirmek için tedarikçilerimizle iş birliği yapıyoruz.
HFC içermeyen soğuk içecek ekipmanlarının, küresel ısınma üzerinde en az
1.000 kat
daha az etkili.
HFC içermeyen soğuk içecek ekipmanlarının, HFC muadillerine kıyasla küresel ısınma üzerinde en az 1.000 kat daha az etkisi olduğundan, bu çaba hayati önem taşıyor. Öte yandan, soğuk içecek ekipmanındaki soğutucu akışkanlar, kullanım sırasında yavaş yavaş atmosfere sızabilirken, ekipman kullanım ömrü sonunda uygun şekilde bertaraf edilmediği durumlarda tamamen sızabilir. CCI her zaman soğuk içecek ekipmanlarının uygun şekilde gazdan arındırılmasını sağlar.
Led Işıklı Soğuk İçecek Ekipmanları
CCI Türkiye Operasyonu olarak, enerji tüketimimizi minimize etmek adına çaba gösteriyor, 2012 yılından beri LED ışıklı soğuk içecek ekipmanları satın alıyoruz. Stratejimiz doğrultusunda, bu oranı artırmaya ve enerji tüketimimizi minimize etmeye devam edeceğiz.
Enerji Yönetim Cihazına (EMD) Sahip Soğuk İçecek Ekipmanı
2009 yılından beri geçerli olan Enerji Yönetim Cihazı (EMD), soğuk içecek ekipmanımızın çevresel ayak izini ayarlamamızı sağlayan bir diğer araçtır. EMD’li soğuk içecek ekipmanı kullanarak, enerji tüketimimizi %42'ye kadar azaltabiliyoruz. Bu nedenle inisiyatif kapsamında yeni soğuk içecek ekipmanlarını (250 litreden yüksek kapasitede) EMD’li satın alımı tercih ettik.
Faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde iklim dostu faaliyetlerimizle, 2009 yılından bu yana 2.48 milyon ton CO2 emisyonunu önledik, bu yaklaşık 207 milyon ağacın atmosferden uzaklaştırdığı CO2 emisyonuna eşdeğer miktardadır.
TCCC ve CCI’ın Enerji ve İklim Farkındalığı Programları
El Ele Çevre Yönetimi Programı
2018 yılında çalışmalara başlanan ve 2020 yılında üretim operasyonlarında uygulamaya geçirilen El Ele Çevre Programı kapsamında, kültür stratejimize daha fazla çevre ve sürdürülebilirlik bakış açısını kazandırmak, “davranış odaklı bir çevre programı" oluşturmak, operasyonlarımızda çevre ile ilgili davranışlarımızı geliştirmek, değer yaratma stratejimize uyumlu olarak Birleşmiş Milletler Sürdürülebilirlik Hedefleri doğrultusunda çevresel ayak izimizi yönetmek ve etkilerini azaltmak için çalışmalar yapıyoruz. CCI olarak, programda uygulanan modelle TCCC kültür olgunluk değerlendirmesinde LEADER (sınıfının en iyisi) olmayı hedefliyoruz.

2021 yılında El Ele Çevre Programına uygunluk değerlendirmesinin yanı sıra oluşturulan yeni performans indikatörü ile (EMI) Türkiye fabrikalarına ait çevresel performanslar tek bir parametre ile ölçülmeye ve hedeflendirilmeye başlandı. 2022 de ise tüm CCI fabrikalarına yaymayı hedefliyoruz
The Coca-Cola Company’den
Bilimsel Temelli Hedef
The Coca-Cola Company, 2030 yılı itibariyle, değer zinciri genelinde mutlak karbon emisyonlarını 2015 yılına kıyasla %25 azaltacağını taahhüt etmiştir. Bu hedef, Bilim Temelli Hedefler Girişimi’nce de onaylanmıştır.
CCI İklim Görev Gücü
CCI olarak, kendi faaliyet coğrafyamız ve dinamiklerimize uygun yol haritasını belirlemek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda işimizi büyütürken değer zinciri boyunca karbon emisyonlarımızı azaltabilmek için çeşitli departman temsilcilerinden oluşan iklim görev gücünü oluşturduk.
Kapsam ve Bölgeye Göre Emisyonlar
CCI olarak, faaliyet gösterdiğimiz her ülke için toplam emisyonla birlikte, üretilen ürün litresi başına gram CO2 miktarını temsil eden GHG emisyonları oranımızı da izliyoruz.
Şeffaflık ilkemizle uyumlu olarak, 2021 yılında Türkiye’de ISO 14064-1 Standardı doğrultusunda Kapsam 3 çerçevesinde ölçümlenen ve doğrulanan emisyon kapsamımız genişledi. 2020 yılı da dahil olmak üzere, bugüne kadar Türkiye Kapsam 3 emisyon verileri; Soğuk içecek ekipmanları, Genel Merkez servis ulaşımı, iş seyahatleri, değer zincirinde aşağı yönlü taşımayı kapsarken, 2021 yılında buna tüm Türkiye genelindeki kara ulaşımı, Satın Alınan Mallar, Enerji Bağlantılı tüketim, Atık, Ürünün kullanımı sırasında oluşan karbondioksit salımı ve yaşam döngüsü sonu emisyonları da dahil edilmiştir.
Diğer ülkelerde Kapsam 3 emisyonları, soğuk içecek ekipmanları kaynaklı oluşan emisyonları kapsamaktadır.

Geçen yılın kapsamı üzerinden mutlak emisyonlarımızı karşılaştırdığımızda, mutlak CO2 emisyonumuzun 1.3 milyon tondan 1.6 milyon tona yükseldiğini görüyoruz.
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Bornova’da Yenilenebilir Enerji Dönüşümü
Karbon ayak izini azaltma yönünde önemli bir adım atan Bornova bayimiz, elektrik ihtiyacını artık deposunun çatısına kurduğu solar panellerle karşılıyor.

Mutlak emisyonları azaltmanın yanı sıra, emisyon tasarruflarını artırmak için operasyonlarımızı optimize ettik. Değer zincirinin tamamında gerçekleştirilen iyi uygulamalar sonucunda 2021 yılında 485 bin ton CO2 emisyonunu önledik, bu da yılda yaklaşık 49 milyon ağacın atmosferden uzaklaştırdığı CO2 miktarına eşittir.
2021 yılında
485 bin ton CO2
emisyonunu önledik.
Tabloyu incelemek için sola kaydırın