Please copy and visit
"https://integrated2021.cci.com.tr"
address in one of the following
browsers.

BİST İÇİN EK AÇIKLAMALAR

EKLER
Bist için Ek Açıklamalar
Bu bölüm, TCCC standartları ve CCI operasyonlarıyla ilgili tüm politikalar doğrultusunda, Sürdürülebilirlik Endeksi'nin gerektirdiği çevre (biyoçeşitlilik ve iklim değişikliği dahil), yönetişim (kurul uygulamaları dahil), rüşvet ve yolsuzluk, insan hakları ve paydaşlarla ilgili konular (her bir konunun bu sürdürülebilirlik raporunun kapsamına girmeyen kısımlarını kapsayan sağlık ve güvenlik dahil) hakkında ilave nitel ve nicel bilgileri sağlamak üzere hazırlanmıştır.

Çevre

Çevre Politikası ve Raporlama
CCI çevre politikası, temel performans göstergelerinin sonuçları ve üç temel odak alanımız olan
Enerji Yönetimi ve İklim Krizi ile Mücadele
Su Yönetimi
Sürdürülebilir Ambalaj
alanlarındaki CCI'ın tüm çevresel verileri, bu raporun 3. Bölüm – PerformansGöstergeleri kısmındaki SORUMLU TEDARİK & ÜRETİM başlığı altında belirtilmiştir.
(Ayrıntılar için lütfen buraya tıklayınız)
Yukarıda bahsedilen konulara ek olarak, tüm faaliyetlerimizde ulusal düzenlemeler ve TCCC standartları doğrultusunda atmosferik emisyonlarımız kontrol edilmekte ve yönetilmektedir. Tüm CCI fabrikaları (su arıtma tesisleri hariç), Hava Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'ne göre "Emisyon İzni" kapsamındadır. Sülfür oksitler (SOx), nitrojen oksitler (NOx), toz ve karbon monoksit (CO) parametreleri, iki yılda bir ölçülür ve bir hava emisyonu raporu hazırlanır. Gerçekleştirdiğimiz önem değerlendirmesi, fabrikalarımızdan gelen hava emisyonlarının nicel ve nitel olarak önemsiz olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, bu bölüme atmosfer ve atık su verileri de dahil edilmiştir.
Çevre Yönetimi
CCI’ın çevre yönetim yapısı için, lütfen bu rapordaki SORUMLU TEDARİK & ÜRETİM başlığına bakınız.
CCI’ın çevre yönetim sistemleri için, lütfen bu rapordaki SORUMLU TEDARİK & ÜRETİM başlığına bakınız.
(Ayrıntılar için lütfen buraya tıklayınız)
Çevre Yönetim Sistemi
CCI’ın Çevre Yönetim Sistemi, Coca-Cola Company'nin Çevre Yönetim Sistemi KORE'ye ve bu sistemlerin temel ilkelerini ve uygulamalarını içeren TSE ISO 14001'e uygun olarak kurulmuştur.

Bu sistem beş temel ilke üzerine inşa edilmiştir:
1. Çevrenin korunmasında lider olma kararlılığımız
Etkili bir çevre yönetim programı için ve çevreyi koruma taahhüdümüz bakımından, tüm CCI operasyonIarının çalışanlarının tam katılımı gerekmektedir. Tüm çalışanlar, çevre açısından uyulması gereken günlük faaliyetleri tamamen anlamalı ve uygulamalıdır.
2. Çevresel konularda uyum ve uyumun ötesine geçme
Çevreyi koruma taahhüdümüz, çevreyle ilgili yasal gerekliliklerin ve düzenlemelerin ötesine geçmektedir.
3. Çevre üzerindeki etkinin en aza indirilmesi ve fırsatların belirlenmesi
Dünya çapında yürütülen çeşitli araştırmaların sonuçlarına göre, çevre üzerindeki olumsuz etkiler yeni teknolojiler kullanarak ve çevreyle ilgili başarılı çalışmaların tavsiyelerini uygulayarak azaltılmalıdır. Çevre kirliliğini önleme ve kontrol uygulamaları sorumlu bir şekilde hayata geçirilerek atıklarımızı ve atık yönetimiyle ilgili maliyetleri en aza indirmeliyiz.
4. Çevresel faaliyetlerin denetlenmesi
Sürekli gelişim için, gerçekleştirdiğimiz her bir faaliyet ve çevreyle ilgili üretilen her bir yazılı belge, kalite sistemi ve Çevre Yönetim Sistemi uyarınca denetlenmelidir. Denetçiler veya devlet kurumları ya da TCCC'nin denetçileri tarafından gerçekleştirilen denetimler sonucu herhangi bir bulgu varsa, gerekli düzeltici ve önleyici tedbirler alınmalıdır.
5. Sosyal sorumluluk
Toplumun bir parçası olarak, olumlu etkiler yaratmak ve çevreye karşı sosyal sorumluluklarımızı yerine getirmek için her türlü bilgiyi kullanıyor ve kamu kuruluşları, özel kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri ile enerjilerimizi birleştiriyoruz.
Hedef Belirleme ve Planlama
Her yılın başında, Kalite ve Çevre Lideri öncülüğünde diğer tüm ilgili ve paydaşların katılımıyla yerel mevzuat, şirket gereksinimleri ve çevre politikalarına göre çevresel etkileri en aza indirmek veya bu etkileri kontrol altında tutmak amacıyla yeni yıl için Çevre Yönetim Sistemi'nin amaç ve hedefleri belirlenmektedir. Hedefleri belirlerken, sürekli gelişim ilkemiz uyarınca, önceki yılların sonuçları, şirket uzun-orta ve kısa dönem stratejileri, yasal gereklilikler, ölçülebilirlik, izlenebilirlik ve uygulanabilirlik gibi faktörler dikkate alınır. Belirlenen temel çevresel performans göstergeleri ve hedefleri CCI iş planına dahil edilir. Hedefler tüm çalışanlarla ve TCCC EME OU (İB) ile paylaşılır. Hedeflere ilişkin performans göstergeleri, yıl boyu sürekli izlenir ve hedeflere uyum kontrol altında tutulur. Performans göstergeleri, her ay OU, fabrika yönetimi ve üst yönetime raporlanır.
ÇYS Denetimleri
Çevre Yönetim Sistemi iç denetim kapsamında yılda bir defa denetlenir. Çevre Yönetim Sistemi konularıyla ilgili iç ve dış denetimlerde ve günlük uygulamada tespit edilen uygunsuzluklarla ilgili olarak, ilgili prosedürlere göre gerekli adımlar atılır. Çevre Koordinatörü, Çevre Yönetim Sistemi'nin değerlendirilmesinden ve düzeltici/önleyici faaliyetlerin takibinden sorumludur. Çevre Yönetim Sistemi, üç ayda bir operasyon toplantıları sırasında ve yıllık yönetim gözden geçirme toplantılarında değerlendirilir. Mevcut bölgeler, aylık çevre kontrolleri sırasında Çevre Yönetimi Sistemi açısından da denetlenir.
Tesislerimizde CCI’ın çevre yönetim faaliyetlerini yerine getirmekten ve koordine etmekten sorumlu olanlar bunu mevzuata uygun şekilde yapmakta olup, yılda en az bir kere ilgili mevzuatın hükümlerine göre bir iç denetim yapılır ve iç denetimin sonunda bir rapor hazırlanır. İlgili prosedüre göre uygunsuzluklar takip edilir, önleyici ve düzeltici eylemler yürütülür.
CCI fabrikaları, gerçekleştirilen faaliyetleri düzenli aralıklarla izleyerek ilgili mevzuatta tanımlanan yükümlülüklerin yerine getirilmesini sağlar.
Programın etkililiğini anlamak için CCI lokasyonlarında Çevre Yönetim Sistemi'nin performansının değerlendirmesi gereklidir.
Raporlanan temel performans göstergeleri aşağıdaki gibidir;
Su Kullanım Oranı (L/L)
Enerji Kullanım OranI (MJ/L)
Atık Su Üretim Oranı (L/L)
Katı Atık Üretim Oranı (g/L)
Katı Atık Geri Dönüşüm Oranı (%)
CO2 Emisyonu Oranı (g/L)
Buna ek olarak, her fabrika hava emisyonları ve atık su tahliyesi konusunda yerel gerekliliklere ve TCCC tarafından belirlenmiş olan limitlere uymak zorundadır.

Tüm CCI fabrikaları ayrıca TCCC denetim departmanı tarafından düzenli olarak (en az iki yılda bir) Çevre Yönetim Sistemi gereklilikleri ve TCCC'nin standartları ile ilgili olarak denetlenir.
CCI Türkiye fabrikalarında her yıl ISO 14064-1 SG doğrulaması ve ISO 50001 Yönetim Sistemi Sertifikasyon Denetimleri yapılır. Buna ek olarak, her yıl seçilen çevre KPI'ları bir üçüncü taraf denetleme şirketi tarafından doğrulanır. Doğrulama beyanları bu raporda mevcuttur.
ÇYS Gözden Geçirme
Yılda en az bir kez CCI’ın Çevre Yönetim Sistemi gereklilikleri doğrultusunda Yönetim Değerlendirme Toplantıları yapılır. İş Planı Toplantıları'nda çevresel kilit performans göstergeleri gözden geçirilir.

Çevresel yönetim kurulu toplantıları ve yıllık yönetim değerlendirme toplantıları aşağıdaki başlıkları içerir.
a) Önceki toplantılarında alınan kararların görüşülmesi
b) Çevre Yönetim Sistemi performans göstergelerinin görüşülmesi
c) Çevre Yönetim Sistemi göstergelerindeki revizyonlar ve iyileştirmeler
d) Çevre Yönetim Sistemi'yle ilgili iç ve dış denetim bulguları ve çevre kazaları, geribildirimler ve şikayetler
e) Çevre Yönetim Sistemi'yle ilgili düzeltici ve önleyici faaliyetler
f) Çevre Yönetim Sistemi'yle ilgili iyileştirme tavsiyeleri
g) Yasalardaki ve şirket gerekliliklerindeki değişiklikler;
h) Tedarikçi ve alt yüklenici faaliyetlerinin ve varsa çevresel uygulamalardaki uygunsuzlukların değerlendirilmesi
i) Çevre politikasının ve ihtiyaçlara uygunluğunun gözden geçirilmesi,
j) Çevre Riskleri Değerlendirmesi
k) Çevresel performansı ve hedefleri etkileyebilecek teknolojik, yönetimsel, tasarımla ilgili vb. değişiklikler
ÇYS Prosedürleri
Çevre Koordinatörü, tüm ilgili faaliyetlerin çevreye ilişkin tüm ilgili yasalarla ve yönetmeliklerle uyumlu olmasını sağlamaktan sorumludur. Bu yasaların ve yönetmeliklerin işyerinde uygulanması için bir yöntem bulmalıdır. Çevre ile ilgili tüm güncellenmiş yasaları takip etmeli ve uyumu değerlendirmelidir.

Yasa ve yönetmeliklerin yanı sıra, Coca-Cola KORE sistemini ve ISO 14001 standartlarını takip etmeli ve bunları fabrikanın Çevre Yönetim Sistemi'ne uyarlamalı ve devamlılığını sağlamalıdır. Çevre Koordinatörü aynı zamanda çevreyle ilgili konularda İB ile koordinasyon halinde çalışarak The Coca-Cola Company'nin bununla ilgili taleplerini yerine getirir.

CCI’ın uyduğu çok sayıda prosedür vardır ve tüm bu prosedürler tüm fabrikalarda standarttır;
Çevre Yönetim Prosedürü
Atık Yönetimi Prosedürü
Tehlikeli Madde ve MSDS Yönetim Prosedürü
Atık Su Yönetimi Prosedürü
İklim Koruma ve Hava Kirliliği Kontrolü Prosedürü
Su Yönetimi Prosedürü
Enerji Yönetimi Prosedürü
(ISO 50001)
ISO 14064-1 Sera Gazı (SG) Kılavuzu (CCI Turkiye)
Çevreyle Uyumlu Çevre Operasyonları Yönetim Tasarımları
Yeni ambalaj, ürün, süreç, fabrika veya ofis tasarımı yaparken, bunların çevre yasalarına tamamen uygun olup olmadığı kontrol edilir. Yeni tasarımlarda, yeni icat edilen ve çevreyi daha fazla koruyacak sistemler tercih edilir. Fabrikada öncelikle LPG'li forkliftler kullanılır. Gerekli olması halinde sadece açık alanlarda LPG'li forkliftler kullanılmaktadır. Forkliftlerin bakımı düzenli olarak yapılmaktadır. Forklift bakımından kaynaklanan atıklar, mevzuata ve döngüsel ekonomiye uygun şekilde bertaraf edilir.
Atık Yönetimi
CCI lokasyonlarında faaliyetler sonucu oluşan atıklar türlerine uygun olarak ayrılır ve yerel mevzuat ve TCCC gerekliliklerine uygun olarak öncelik döngüsel ekonomiye kazanım olmak üzere geri kazanılır ve/veya bertaraf edilir.

Fabrikalarda atık yönetimi sürecinden Çevre Koordinatörleri sorumludur.
Yağmur Suyunun Kirlenmesini Önleme
Yağmur suyu drenaj kanalları, CCI lokasyonlarındaki tüm altyapı drenaj kanallarını gösteren bir proje planı üzerinde işaretlenir. Kimyasal yayınım yoluyla veya proseslerden çıkan atık suyun fabrikadaki kanallara karışması yoluyla yağmur suyunun çevreye zararlı maddelerle kirlenmesi kontrol altına alınır. Tüm çalışanlar, yağmur suyunun kirlenmesini önleme konusunda eğitilmektedir.
Atık Su Yönetimi
CCI lokasyonlarında oluşan tüm proseslerden kaynaklı atık sular ve evsel nitelikli atık sular, standartlarına uygun olarak alıcı ortama tahliye edilmek üzere gerektiği gibi işlenir (yerel arıtma tesisi, nötrleştirme, merkezi arıtma tesisi vb.). Fabrikaların kendi yönetiminde bulunan atık su arıtma tesisinden gelen arıtılmış suyun kalitesinde uygunsuzluklar olması halinde gerekli müdahale, Çevre Koordinatörü'nün gözetimiyle Arıtma Tesisi Operatörü tarafından yapılır. Üçüncü taraflarca yönetilen atık su arıtma tesisine bağlı fabrikalarda ise bağlı oldukları merkezi arıtma tesisleri periyodik olarak ziyaret edilir ve tahliye suyu analiz sonuçları alınır. Uygunsuzluk tespit edilmesi halinde Düzeltici /Önleyici tedbir alınır.
Merkezi arıtma tesisleri periyodik olarak ziyaret edilir ve tahliye suyu analiz sonuçları alınır. Uygunsuzluk tespit edilmesi halinde Düzeltici/Önleyici tedbir alınır.
Çevresel Risk Değerlendirmesi ve Kontrol Planı Oluşturma
CCI lokasyonlarında çevre kirliliği ve ekolojik denge açısından potansiyel bir risk oluşturan çevresel unsurlar belirlenir. Bu listede çevresel risk puanlanır ve önemli çevresel riskler için kontrol tedbirleri belirlenir. Orta ve yüksek riskler için bir eylem planı (Çevre Programı) hazırlanır ve bir çevre kazasının meydana gelmesi, proseslerde değişiklik yapılması veya yeni bir hattın kurulması durumunda güncellenir veya mevzuatta değişiklikler olması halinde yılda bir kez gözden geçirilir.
Gürültü Kontrolü
CCI lokasyonlarında gürültünün çevre ve çalışanlar üzerindeki etkilerini belirlemek için gerekli değerlendirmeler düzenli olarak yapılır. Değerlendirmede tespit edilen gürültü değerleri standartları aşıyorsa gerekli iyileştirmeler yapılır. Amaç, gürültüyü kaynağında azaltmaktır.

Biyolojik Çeşitlilik

CCI’ın biyolojik çeşitlilik üzerindeki en yüksek etkileri üretim sırasında kullandığımız sudan ileri gelmektedir. Yerel düzeyde, 2012 yılında beri, fabrikalarımızın bulunduğu bölgelerdeki su tutma havzalarını korumak ve sistemimiz ve hizmet ettiğimiz topluluklar açısından suyla ilgili riskleri azaltmak için, bir su kaynağı koruma planı (WMP) geliştirmek üzere su kaynağı hassasiyet değerlendirmeleri (SVA) gerçekleştiriyoruz. Suyu yeniden kullanıyor ve geri dönüştürüyor, atık su artıma tesislerinde arıtıyor ve topluluk projelerimizle yeniliyoruz.

TCCC'nin "kullandığımız her damla suyu yerine koyma" şeklindeki nihai hedefini tamamen destekliyoruz. 2021 yılında, Karbon Saydamlık Projesi (CDP) Su Programı kapsamında su stratejimiz ve verilerimizle ilgili altıncı detaylı raporumuzu sunduk.
CCI’ın su verimliliği performansı hakkında ayrıntılı açıklamalar için lütfen bu raporun SORUMLU TEDARİK & ÜRETİM kısmındaki Su Yönetimi konusuna bakınız.
(Ayrıntılar için lütfen buraya tıklayınız)
Su Yönetim Projelerinin Biyolojik Çeşitliliğe Etkileri
Su yönetimi projeleri arasında, "Hayata Artı Çevre Programı'nın" bir parçası olan "Geleceğin Tarımı Projesi" biyolojik çeşitlilik üzerinde en büyük etkiye sahiptir.

Geleneksel doğa koruma faaliyetleri belirli türlerin veya bunların ekosistemlerinin korunmasına odaklanır. Ekosistem ve biyolojik çeşitlilik koruması gibi yeni yaklaşımlar koruma uygulamalarının çok sektörlü niteliğini dikkate alır ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını ve korunmasını hedefler. Geleceğin Tarımı Projesi, toplulukların refah seviyesini düşürmeden tarımsal ekosistemleri ve biyolojik çeşitliliği korumak için tarım uygulamalarında “ekosistem hizmetleri” yaklaşımını desteklemeyi amaçlar.Bu projenin iki amacı vardır: 1) toprağın su tutma kapasitesini iyileştirerek, arazinin ve suyun verimli kullanımını sağlamak ve 2) tarımda ekosistem hizmetlerini kullanma kapasitesini artırmak.
Bu amaçla proje kapsamında doğrudan ekim yöntemi ve canlı rüzgar perdesi uygulamaları yapılmaktadır. Konya havzasındaki altı ilçede çiftçilerin kullanımı için doğrudan ekim makineleri temin edilmiştir. Proje, Coca-Cola Hayata Artı Vakfı, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Doğa Koruma Merkezi ile ortaklaşa gerçekleştirilmiştir.

Proje ayrıca, kemirgenlerle biyolojik mücadele gibi tarımsal üretim sorunlarına çevre dostu çözümler geliştirmektedir. Biyolojik mücadele planı kapsamında, tarım alanlarına tarladaki kemirgenleri yok etmek için kullanılan kimyasal tarım ilaçlarına alternatif olarak baykuş ve kerkenez yuvaları yerleştirilmiştir.
CCI’ın su yenileme projeleriyle ilgili detaylı bilgi için lütfen bu raporun Toplumsal Yatırımlar kısmındaki Su Yönetimi başlığına bakınız.
(Ayrıntılar için lütfen buraya tıklayınız)
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Tabloyu incelemek için sola kaydırın

Atık Su Arıtma Yöntemi

Tabloyu incelemek için sola kaydırın
İklim Değişikliği
CCI’ın iklim koruma performansı hakkında ayrıntılı açıklamalar için lütfen bu raporun SORUMLU TEDARİK & ÜRETİM kısmındaki Enerji Yönetimi ve İklim Değişikliği ile Mücadele başlığına bakınız.


CCI’ın iklim koruma performansı hakkında ayrıntılı veriler için lütfen bu raporun Bölüm 3-Performans Göstergeleri altındaki SORUMLU TEDARİK & ÜRETİM konusuna bakınız.
(Ayrıntılar için lütfen buraya tıklayınız)
(Ayrıntılar için lütfen buraya tıklayınız)
Havaya Salınan Emisyonlar
CCI, havaya salınan emisyonlar dahil tüm çevresel etkilerini yönetmektedir. Atmosferik emisyonlarla ilgili hedeflerimiz, verimlilik değerlerimizi artırmak ve yasalara %100 uymaktır. CCI’ın 2021 yılı baca gazı emisyonu analiz sonuçları aşağıdaki tablolarda verilmiştir.
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
2021'de yürürlüğe giren yeni Çevre Kanunu doğrultusunda Kategori 3 kırılımındaki veriler kaynağında değil çeyrek dönem hesaplamasına göre paylaşılacaktır. İlgili kapsamdaki Kazakistan ve Pakistan verileri paylaşılmamıştır.

Yönetişim

Kurul Uygulamaları
Rüşvet ve Yolsuzluk
Rüşvetle Mücadele Politikası ve Raporlama
CCI’ın rüşvetle mücadele politikası Etik Kod'umuzun bir parçasıdır ve CCI Yönetim Kurulu Etik Kod'un uygulanmasını desteklemeyi taahhüt etmiştir. Etik Kod ve raporlama hakkında ayrıntılı bilgi için lütfen bu raporun Sürdürülebilirlik Yönetimi kısmındaki İş Etiği Yönetimi konusuna bakınız.
Rüşvetle Mücadele Sistemi
Etik bildirimlerin iletildiği Etik Hat, tamamen bağımsız bir üçüncü taraf şirket tarafından yönetilmekte olup, çalışanlarımız bu hattı kullanarak kurumsal iş ilkeleri, iş etiği kodu, ayrımcılık, ast- üst ilişkileri, iş yerinde bezdiri, çıkar çatışması vb. konularında sorular sorabilirler. Çalışanlar endişelerini, etik hatta özel olan e-posta adresini veya bu hatta özel telefon numarasını kullanarak veya bildirimlerini serbest metin alanına yazarak isimsiz olarak gönderilebilecekleri HYPERLINK "http://www.CCIethicsline. com" www.CCIethicsline.com web sitesini kullanarak iletebilirler. Bu yardım hattı Türkçe, İngilizce, Rusça ve Arapça dillerinde hizmet vermektedir.
Etik Hat üzerinden alınan tüm çağrılar ve e-postalar Etik ve Uyum Müdürü ile paylaşılır ve Etik ve Uyum Müdürü bu bildirimlerin tümünü şirkete özgü etik yönetim sistemine kaydederek Etik Komitesi üyelerine sistem üzerinden otomatik bildirimde bulunur.

Etik bildirimlerinin yönetimi için kullanılmakta olan sistem 2016 yılında devreye alınmış olup, CCI, Etik Kodu ile ilgili uyumsuzluk ve ihlallerle (rüşvetle mücadele politikası dahil) ve Etik Yöneticileri'ne danışılan konularla ilgili bilgileri burada saklar. Sistem, rüşvet ve yolsuzluk da dahil olmak üzere Etik Kod ihlalini oluşturan her türlü konu ile ilgili sistemin performansı ve ilerleyişi hakkında bilgi verir. Rüşvet ve tüm ihlal türleri ile ilgili olarak etik bildirimler hakkında nicel veriler sağlar.
Etik Kod ihlallerinin incelemeleri genel olarak CCI İç Denetim Departmanı tarafından gerçekleştirilir ve düzenli olarak Denetim Komitesi'ne raporlanır. Sınıf eğitimleri aracılığıyla, oryantasyon programı dahilinde ve ayrıca online eğitimlerle tüm CCI çalışanlarına Etik Kod eğitimi verilir. CCI tarafından herhangi bir devralma yahut ortak girişim sürecinde de, ilgili şirketlerin iş etiği, rüşvet ve yolsuzlukla mücadele ile ilgili politikaları ve Şirketin herhangi bir kanun, kural, düzenleme veya sair yasal gerekliliği olası ihlaliyle bağlantılı olarak herhangi bir devlet kurumuna gönderilen veya bir devlet kurumundan alınan bildirimlerin, yazışmaların veya duyuruların kopyaları veya böyle bir bildirim veya yazışma yoksa, söz konusu olası ihlalin açıklaması, söz konusu şirketle herhangi bir ortak girişim kurulmadan önce durum tespiti sürecinde değerlendirilir.

Etik Kod'umuzun temel ilkeleri hizmet yahut tedarik sözleşmelerinin bir eki olarak tedarikçiye ve yüklenicilere iletilir. Sistemde şu anda yeni bir tedarikçi değerlendirme sistemi uygulanmakta olup değerlendirme öncesi ve sonrası adımlar için kullanıma hazır durumdadır. Tedarikçiler mühendislik hizmeti, satın alma, hukuki ve finansal gereklilikler bakımından değerlendirilir ve CCI’ya hizmet vermek için tüm değerlendirmelerden başarıyla geçmeleri zorunludur. Rüşvet, çocuk işçiliği, istismar vb. konular da “Tedarikçiler İçin Temel İlkeler ve İş Etiği Kodu” kapsamında 3. taraflarla yapılacak olan sözleşmelere eklenmektedir. Siyasi bağışlar şirket tarafından yasaklanmıştır; dolayısıyla CCI operasyonlarında siyasi bağış yapılmamıştır. Aynı zamanda CCI’da kolaylaştırma ödemeleri de kesinlikle yasaktır.

İnsan Hakları

İnsan Hakları Politikası
İnsan Hakları Politikası ve ilgili performans sonuçları hakkında ayrıntılı bilgi için lütfen bu raporun İnsan Hakları kısmındaki Değer Zinciri Boyunca İnsan Hakları konusuna bakınız.
(Ayrıntılar için lütfen buraya tıklayınız)
CCI Tedarikçileri İçin SGP Denetimleri
Tedarikçi Kılavuz İlkeleri'ne uymadığı düşünülürse, derhal bir düzeltici eylem planı uygulanır. Eylem planı tamamlandıktan sonra, bağımsız bir denetleme firması gerçekleştirilen düzeltici eylemleri değerlendirmek için bir denetim yürütür. İnsan Hakları Politikamızı uygulama çalışmalarına ek olarak, SGP uyum denetimleri ile ilgili olarak 2014 yılından bu yana periyodik olarak tüm CCI ülkelerinde bağımsız denetimler yapılmaktadır. Denetimi geçtikten sonra, CCI operasyonuna bir renk derecelendirmesi ilişkilendirilen bir puan verilir. Renk derecelendirmesi kapsamında takip gereklilikleri aşağıdaki gibi uygulanır:
Yeşil (0 puan)- Eylem gerekmez. Tesis 1-3 yıl içinde değerlendirilir.
Sarı (1-7 puan)- Yeşil statüsüne geçmek için ufak bulguların düzeltilmesi gerekir. Şirket, denetim ekibi değerlendirme özet raporunda belirtilen zaman aralığında düzeltici eylemin yürütüldüğüne dair gerekli kanıtlarla birlikte yazıyı aldıktan sonra yapılacak bir masa başı değerlendirmesinin tamamlanmasının ardından Şirketin puanının sıfır olduğunu ve Yeşil statüde olduğunu gösteren yeni bir özet rapor alacaktır. Masa başı değerlendirmesi sonrası şirket 1-3 yıl içinde yeniden değerlendirilecektir.
Turuncu (8-27)- Şirket, Tesis Eylem Planı formunu doldurur ve denetim ekibine gönderir. Denetim ekibi, plan SGP gerekliliklerini karşılıyorsa bilgi verecek; karşılamıyorsa, gerekli şekilde yol gösterecektir. Şirket, onaylı Tesis Eylem Planında belirtilen bulguları düzeltecektir. Takip değerlendirmesi ilk değerlendirmeden itibaren 6 ay içinde yapılır. Bazı durumlarda, bizzat ziyaret yerine Masabaşı İnceleme Değerlendirmesi yapılabilir. Süreç, tesis Yeşil statüye geçene kadar devam eder.
Kırmızı (28+ puan)- Şirket, Tesis Eylem Planı formunu doldurur ve denetim ekibine gönderir. Denetim ekibi, plan SGP gerekliliklerini karşılıyorsa bilgi verecek; karşılamıyorsa, gerekli şekilde yol gösterecektir. Şirket, onaylı Tesis Eylem Planında belirtilen bulguları düzeltecektir. Takip değerlendirmesi ilk değerlendirmeden itibaren 6 ay içinde yapılır. Süreç, tesis Yeşil statüye geçene veya yetkileri alınana kadar devam eder.
İnsan Hakları Raporlaması
İnsan Hakları Politikası (HRP) ile ilgili ihlaller ve uygunsuzluklar, Etik Kodumuza tabidir. Etik ve Uyum Müdürü, CCI Grup Çalışan İlişkileri Departmanı ile iş birliği içinde olası insan hakları ihlalleriyle ilgili tüm İnsan Hakları Politikası raporları ve bildirimleriyle ilgilenir. Süreçlerin bütünlüğüne katkıda bulunmak için genel olarak aşağıdaki prosedürler uygulanır: İnsan Hakları Politikası uygulamalarını yönetmek üzere CCI Grup İK Departmanı altında Grup İK Operasyonları, Çalışan İlişkileri ve İnsan Hakları departmanı kurulmuştur.
İK Departmanının İnsan Hakları Politikası yönetim süreçlerindeki rolü aşağıdakileri içerir:
İnsan Hakları Politikası ile ilgili şikayetleri soruşturmak ve Etik ve Uyum Müdürüne raporlar sunmak.
Lokasyona bağlı olarak, Çalışan İlişkileri ve İnsan Hakları Müdürüyle hareket etmek.
Gizliliği korumak ve diğerlerinin de (yöneticilerin) bunu yapmasını sağlamak
Sorunların yazılı bir özetini/raporunu ve varsa ilgili düzeltici eylemleri Çalışan İlişkileri departmanına sunmak.
Yürütülen soruşturmalar zamanında tamamlanmalıdır. Soruşturma raporunun kopyası olaya dahil olan veya suçlanan kişilerle paylaşılmamalıdır. Rapor yalnızca “bilmesi gereken” kişilerle paylaşılmalıdır. Yönetimin misilleme karşıtı Şirket politikasının farkında olmasını sağlamalıdır.
Bu süreç sırasında yöneticiler:
Tüm şikayetleri dikkate almalı
Sürecin bütünlüğünü muhafaza etmeli
Etik ve Uygunluk Komitesi düzeltici veya önleyici  eylem gerektiğine karar verirse, bu eylemi derhal gerçekleştirmeli
Soruları varsa İnsan Kaynakları Müdürüne danışmalıdır
Düzeltici Eylem ve Disiplin İşlemi
Tüm çalışanlar politikanın ihlallerinden sorumlu tutulur. Bildirilen bir ihlal kanıtlandığı takdirde, Etik Kod ve CCI İnsan Hakları Politikasına (İHP) uyulmasını sağlamak için uygun düzeltici eylemler gerçekleştirilir. Bazı durumlarda, İHP'yi ihlal ettiği tespit edilen ve disiplin prosedürlerine uymadığı belirlenen bireyler disiplin işlemlerine tabi tutulabilir. Tüm disiplin işlemleri belgelendirilir. Ülke Etik Yöneticileri tüm disiplin işlemlerinin ve uygulanan düzeltici tedbirlerin kaydını tutarlar. Çalışanlar diledikleri zaman yöneticilerine, İK veya CCI Hukuk Departmanına soru sorabilirler.
Crate
Notification
by EO
Submit to Ethics Committee
by EO
Claim/
Consultancy to Ethics
Officer (EO)
Receive
Opinions of Ethics
Committee by
EO & Go to HR Responsible
İnsan Hakları İhlalleri
Penalty
Assign
Investigators
by EO
Ethics
Committee
Decision
Submit
Investigation
Report by Investigator
İnsan Hakları İhlalleri
Claim/
Consultancy to Ethics
Officer (EO)
Crate
Notification
by EO
Submit to Ethics Committee
by EO
Receive
Opinions of Ethics
Committee by
EO & Go to HR Responsible
Assign
Investigators
by EO
Submit
Investigation
Report by Investigator
Ethics
Committee
Decision
Penalty