Please copy and visit
"https://integrated2021.cci.com.tr"
address in one of the following
browsers.

KONSOLİDE FİNANSAL
TABLOLAR

EKLER
Konsolide Finansal Tablolar
Coca-Cola İçecek Anonim Şirketi

31 Aralık Tarihi İtibarıyla Konsolide Finansal Durum Tablosu

(Para Birimi – Aksi Belirtilmedikçe Bin Türk Lirası (TL))
Tabloyu incelemek için sağa kaydırın
Tabloyu incelemek için sağa kaydırın
Tabloyu incelemek için sağa kaydırın
Coca-Cola İçecek Anonim Şirketi
31 Aralık Tarihinde Sona Eren Yıla Ait Konsolide Kar veya Zarar Tablosu
(Para Birimi – Aksi Belirtilmedikçe Bin Türk Lirası (TL))
Tabloyu incelemek için sağa kaydırın
Tabloyu incelemek için sağa kaydırın
Coca-Cola İçecek Anonim Şirketi
31 Aralık Tarihinde Sona Eren Yıla Ait Konsolide Kapsamlı Gelir Tablosu
(Para Birimi – Aksi Belirtilmedikçe Bin Türk Lirası (TL))
Tabloyu incelemek için sağa kaydırın
Coca-Cola İçecek Anonim Şirketi
31 Aralık Tarihinde Sona Eren Yıla Ait Konsolide Özkaynak Değişim Tablosu
(Para Birimi – Aksi Belirtilmedikçe Bin Türk Lirası (TL))
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Coca-Cola İçecek Anonim Şirketi
31 Aralık Tarihinde Sona Eren Yıla Ait Konsolide Nakit Akış Tablosu
(Para Birimi – Aksi Belirtilmedikçe Bin Türk Lirası (TL))
Tabloyu incelemek için sağa kaydırın
Tabloyu incelemek için sağa kaydırın
Coca-Cola İçecek Anonim Şirketi
31 Aralık Tarihinde Sona Eren Yıla Ait Konsolide Finansal Tablolara İlişkin Dipnotlar
(Para Birimi – Aksi Belirtilmedikçe Bin Türk Lirası (TL))
1. Şirket’in Organizasyonu ve Faaliyet Konusu
Genel
Coca-Cola İçecek Anonim Şirketi (“CCI” - “Şirket”), Türkiye, Pakistan, Orta Asya ve Orta Doğu’da faaliyet gösteren bir alkolsüz içecek üretim, satış ve dağıtım şirketidir. CCI'ın faaliyeti esas olarak The Coca-Cola Company (“TCCC”) markalarından oluşan gazlı ve gazsız alkolsüz içeceklerin üretim, satış ve dağıtımından oluşmaktadır. Şirket’in Türkiye’nin değişik bölgelerinde 10 (2020 -10 ) adet üretim tesisi bulunmakta olup, faaliyet gösterdiği diğer ülkelerde 19 (2020 - 16) üretim tesisine daha sahiptir. Şirket merkezinin adresi OSB Mah. Deniz Feneri Sok. No:4 Ümraniye İstanbul, Türkiye’dir. Şirket’in halka açık hisseleri Borsa Istanbul A.Ş.’de (“BIST”) işlem görmektedir.
Grup; Şirket, bağlı ortaklıkları ve müşterek yönetime tabi ortaklıklarından oluşmaktadır.

Grup’un konsolide finansal tabloları, Yönetim Kurulu tarafından 21 Şubat 2022 tarihinde yayımlanmak üzere onaylanmış, Denetim Komitesi ile Genel Müdür Burak Başarır tarafından imzalanmıştır. Genel Kurul ve belirli düzenleyici kurullar, konsolide finansal tabloların yayımlanmasının ardından değişiklik yapma yetkisine sahiptir.
Şirketin Hissedarları
Şirket’in nihai ana ortağı AG Anadolu Grubu Holding A.Ş.’dir. 31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle Şirket’in ortaklık yapısı ve ortakların payları aşağıda özetlendiği gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Özgörkey Holding A.Ş.’nin 677 TL nominal değerli hissesi satılmak üzere Merkezi Kayıt Kuruluşu’nda kayıtlıdır (31 Aralık 2020 – 1.578 TL).
Grup’un Faaliyet Alanları
CCI ve Türkiye'de faaliyette bulunan bağlı ortaklıklarından Coca-Cola Satış ve Dağıtım A.Ş. (“CCSD”), Türkiye’nin alkolsüz içecek üreten ve dağıtan en büyük şirketlerindendir. Şirket’in tek faaliyet alanı gazlı ve gazsız içeceklerin üretimi, satışı ve dağıtımıdır.

Şirket, ortağı konumunda bulunan TCCEC ve TCCC ile imzalamış olduğu şişeleme ve dağıtım sözleşmeleri neticesinde TCCC adına tescilli Coca-Cola, Coca-Cola Zero, Coca-Cola Şekersiz, Coca-Cola Light, Fanta, Sprite, Cappy, Sen Sun, Powerade ve Fuse Tea markalı içeceklerin TCCC’nin onayladığı ambalajlarda Türkiye’de üretim, satış ve dağıtımında tek yetkilidir. Grup'un TCCEC ve TCCC ile imzalamış olduğu söz konusu şişeleme ve dağıtım sözleşmelerinin süreleri farklı olup, yenileme dönemleri 2018 ile 2028 yılları arasındadır.  

Şirket, TCCC'nin global enerji içeceği portföyünü devralan ve aynı zamanda TCCC’nin hissedar olduğu Monster Energy Limited (“MEL”) ile imzalamış olduğu satış ve dağıtım sözleşmesi neticesinde Monster markalı ürünlerin satış ve dağıtımına; Monster Energy Company (“MEC”) ile yapmış olduğu şişeleme sözleşmeleri neticesinde ise Burn ve Gladiator markalı enerji içeceklerinin onaylı ambalajlarda Türkiye'de üretim, satış ve dağıtımında tek yetkilidir.
TCCC’nin bağlı ortaklığı olan Doğadan Gıda Ürünleri Sanayi ve Pazarlama A.Ş. (“Doğadan”) ile imzalanan satış ve dağıtım sözleşmesi çerçevesinde, Eylül 2008’den itibaren Doğadan ürünlerinin Türkiye’deki satış ve dağıtımı konusunda CCSD tek yetkilidir. TCCC ile CCI'ın portföyündeki Doğadan markalı anında tüketime hazır olmayan çay ürünlerinin satış ve dağıtım modeli üzerine başlatılan müzakerelerde bir anlaşma sağlanmış olup, taraflar arasında varılan anlaşmaya göre Şirketimizin, Doğadan markalı anında tüketime hazır olmayan çay ürünlerinin Türkiye'deki satış ve dağıtım sorumluluğu 30 Nisan 2020 tarihi itibarıyla sona ermiştir.
CCI'ın yurt dışında faaliyet gösteren diğer bağlı ortaklıkları ve müşterek yönetime tabi teşebbüsleri, Türkiye dışında TCCC markalarından oluşan gazlı ve gazsız alkolsüz içeceklerin üretim, satış ve dağıtımını yapmaktadır.

Grup, Schweppes Holdings Limited ile imzalanan şişeleme ve dağıtım sözleşmesi çerçevesinde Schweppes markalı ürünlerin şişeleme ve dağıtımı konusunda Türkiye’de tek yetkilidir. Ayrıca zaman zaman Grup’un faaliyet gösterdiği Türkiye dışındaki ülkeler için de özel yetkilendirme yapılabilmektedir
Bağlı Ortaklıklar ve Müşterek Yönetime Tabi Teşebbüsler
31 Aralık 2021 ve 31 Aralık 2020 tarihleri itibarıyla CCI’ın bağlı ortaklıkları ve müşterek yönetime tabi teşebbüsleri ile nihai hisse oranları aşağıda sunulduğu gibidir:
Tabloyu incelemek için sağa kaydırın
(*) CCBPL’ nin Hissedarlar sözleşmesi tadil edilerek, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere müşterek yönetilen CCBPL’nin kontrol gücü CCI’a devredilmesiyle, TFRS’ye uygun olarak tam konsolide edilmektedir.
(**) Şirket Yönetimi, (CC) Company for Beverages Industry Limited’in, ticaret sicilinde kayıtlı şirket ünvanının Sardkar for Beverage Industry Ltd. (“SBIL”) olarak değiştirilmesine karar vermiş ve bu ünvan değişikliği 16 Ekim 2018 tarihinde gerçekleşmiştir.
(*** )2021 yılı Mart ayı içerisinde Tonus Turkish-Kazakh Joint Venture LLP (Tonus) şirketinin tasfiye süreci tamamlanmıştır.
(****)Şirketimizin %100 bağlı ortaklığı olan Mahmudiye Kaynak Suyu Limited Şirketinin (Mahmudiye Ltd.Şti.) aktif ve pasifini sermaye artırımı yapmaksızın külliyen devralmak suretiyle gerçekleştireceği kolaylaştırılmış usulde birleşmeye yönelik hazırlanan duyuru metni SPK tarafından 16 Aralık 2021 tarihinde onaylanmıştır.
(*****) CCI, tamamına sahip olduğu iştiraki CCI International Holland BV (“CCI Hollanda”) aracılığı ile The Coca-Cola Bottling Company of Jordan Limited’in (“TCCBCJ”) %10,0 hissesini 5,4 milyon ABD doları (71.977 TL) karşılığında The Coca-Cola Company’nin iştiraki konumunda olan Atlantic Industries Company’den satın almak için sözleşme imzalamıştır.
(******) The Coca-Cola Company ("TCCC") %100 iştiraki olan European Refreshments'ın, Al Waha holding şirketi konumunda bulunan Waha BV deki %19,97 oranındaki azınlık payı satın alım opsiyonu hükümleri uyarınca satın alınmıştır.
Müşterek Yönetime Tabi Teşebbüs
Tabloyu incelemek için sağa kaydırın
Bağlı Ortaklıkların ve Müşterek Yönetime Tabi Teşebbüslerin Ekonomik Koşulları ve Risk Faktörleri
Konsolide edilen bazı bağlı ortaklıkların ve müşterek yönetime tabi teşebbüslerin faaliyetlerine devam ettiği ülkelerde son yıllarda önemli politik ve ekonomik değişimler göze çarpmaktadır. Politik, yasal, vergisel ve/veya düzenleyici ortamda süregelen belirsizlikler ve bu faktörlerin herhangi birindeki olumsuz değişiklikler, bağlı ortaklıkların ve müşterek yönetime tabi teşebbüslerin ticari olarak faaliyet göstermelerini önemli ölçüde etkileyebilir. Grup yönetimi, söz konusu olası belirsizlik ve olumsuz değişiklikleri erken teşhis etmeye ve olası etkilerini minimize etmeye odaklı bir politika izlemektedir.
Bu kapsamda Grup riskleri; Türk Ticaret Kanunu, Sermaye Piyasası Mevzuatı ve SPK’nın açıkladığı Kurumsal Yönetim İlkelerinde yer alan düzenlemeler çerçevesinde kurulan “Riskin Erken Saptanması Komitesi” tarafından değerlendirilerek yönetilmekte ve raporlanmaktadır. Grup açısından belirlenen öncelikli risklerden bazıları; politik istikrarsızlık ve güvenlik, siber güvenlik, kur riski, yetenek yönetimi, kurum / marka itibarına yönelik riskler, su yönetimi, sürdürülebilir ambalajlama, enerji verimliliği ve iklim değişikliği gibi çevresel riskler, değişen tüketici tercihleri, değişken vergi ve yasal mevzuat, kanal yapısındaki kayma, ekonomik durgunluk, hukuk ve düzen ve endüstriyel ilişkiler. Yasal değişiklikler ve düzenleyici kurumlar tarafından yapılan düzenlemelerin Grup performansına önemli bir etkisinin olması beklenmemekte ve Grup’un varlığını veya devamını tehlikeye düşürecek nitelikte bir hukuki ihtilafı bulunmamaktadır.
Ortalama Personel Sayısı
Kategoriler itibariyle dönem içinde çalışan ortalama personel sayısı aşağıdaki gibidir (müşterek yönetime tabi ortaklık 31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle tam olarak dahil edilmiştir.
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
2. Konsolide Finansal Tabloların Sunumuna İlişkin Esaslar
Sunuma İlişkin Temel Esaslar
TFRS’ye Uygunluk Beyanı
İlişikteki finansal tablolar Sermaye Piyasası Kurulu’nun (“SPK”) 13 Haziran 2013 tarih ve 28676 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Seri II, 14.1 No’lu “Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği” (“Tebliğ”) hükümlerine uygun olarak hazırlanmış olup Tebliğin 5. Maddesine istinaden Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (“KGK”) tarafından yürürlüğe konulmuş olan Türkiye Finansal Raporlama Standartları (“TFRS”) ile bunlara ilişkin ek ve yorumları esas alınmıştır.

Ayrıca finansal tablolar, KGK tarafından 15 Nisan 2019 tarihinde yayımlanan “TFRS Taksonomisi Hakkında Duyuru” ile SPK tarafından yayımlanan Finansal Tablo Örnekleri ve Kullanım Rehberi’nde belirlenmiş olan formatlara uygun olarak sunulmuştur.
CCI ve Türkiye’de faaliyette bulunan bağlı ortaklıkları, muhasebe kayıtlarını ve yasal finansal tablolarını SPK tarafından yayımlanan muhasebe ve finansal raporlama standartlarına, Türk Ticaret Kanunu (“TTK”) ve Vergi Mevzuatı hükümlerine ve Maliye Bakanlığı’nca yayımlanan Tek Düzen Hesap Planı gereklerine uygun şekilde TL olarak hazırlamaktadır. Yurt dışında faaliyette bulunan bağlı ortaklıklar ve müşterek yönetime tabi teşebbüsler ise muhasebe kayıtlarını ve yasal finansal tablolarını faaliyette bulundukları ülke kanunlarına ve düzenlemelerine uygun olarak hazırlamaktadır.

Konsolide finansal tablolar, Şirket’in bağlı ortaklıklarının ve müşterek yönetime tabi teşebbüslerin yasal kayıtlarına dayandırılmış ve TL cinsinden ifade edilmiş olup SPK’nın tebliğlerine uygun olarak, Grup’un durumunu layıkıyla arz edebilmesi için, birtakım düzeltme ve sınıflandırma değişikliklerine tabi tutularak hazırlanmıştır. Düzeltme kayıtlarının başlıcaları, konsolidasyon muhasebesinin uygulanması, işletme birleşmelerinin kayda alınması, ertelenmiş vergi hesaplaması, kıdem tazminatı ile diğer karşılıkların hesaplamasıdır. Gerçeğe uygun değerden taşınan finansal varlıklar ile işletme birleşmeleri uygulamasına dahil olan varlık ve yükümlülükler hariç, konsolide finansal tablolar maliyet esasına göre hazırlanmıştır.

Konsolide finansal tablolar Grup şirketlerinin yasal kayıtlarına dayandırılmış ve TL cinsinden ifade edilmiş olup, KGK tarafından yayınlanan Türkiye Muhasebe Standartları’na göre Grup’un durumunu layıkıyla arz edebilmek için birtakım düzeltme ve sınıflandırma değişikliklerine tabi tutularak hazırlanmıştır.
Yüksek enflasyon dönemlerinde finansal tabloların düzeltilmesi
SPK’nın 17 Mart 2005 tarih ve 11/367 sayılı kararı uyarınca, Türkiye'de faaliyette bulunan ve Türkiye Finansal Raporlama Standartları'na uygun olarak finansal tablo hazırlayan şirketler için, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere enflasyon muhasebesi uygulamasına son verilmiştir. Buna istinaden, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren 29 No’lu “Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama” Standardı (“TMS 29”) uygulanmamıştır. Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (“KGK”) tarafından 20 Ocak 2022 tarihinde yayımlanan duyuru ile Tüketici Fiyat Endeksi (“TÜFE”) oranlarına göre son üç yılın genel satın alım gücündeki kümülatif değişiklik %74,41 olarak gerçekleştiğinden, Türkiye Finansal Raporlama Standartları’nı (“TFRS”) uygulayan işletmelerin 2021 yılına ait finansal tablolarında TMS 29 “Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama” standardı kapsamında herhangi bir düzeltme yapmalarına gerek bulunmadığı belirtilmiştir. Ekli finansal tablolarda TMS 29’a göre enflasyon düzeltmesi yapılmamıştır.
Karşılaştırmalı Bilgiler ve Önceki Dönem Tarihli Finansal Tabloların Yeniden Düzenlenmesi
Şirketimizin, Doğadan markalı anında tüketime hazır olmayan çay ürünlerinin Türkiye'deki satış ve dağıtım sorumluluğu 30 Nisan 2020 tarihi itibariyle sona ermiştir. Benzer şekilde Kazakistan ve Azerbaycan'daki satış ve dağıtım faaliyetleri de Temmuz ayı itibariyle sona ermiştir.

31 Aralık 2020 tarihinde sona eren on iki aylık dönem içerisinde durdurulan faaliyetlerden elde edilen kar tutarının ayrıntılarına aşağıda yer belirtilmiştir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
31 Aralık 2020 tarihli finansal tablolarda “Ticari Alacaklar” hesabı içerisinde gösterilen (57.642 TL) tutarındaki değer düşüklüğünün, (53.147 TL) ’si “Duran Varlıklar” içerisinde gösterilen “Peşin Ödenmiş Giderler“ hesabına, (4.495 TL)’si “Dönen Varlıklar” içerisinde gösterilen “Peşin Ödenmiş Giderler“ hesabına sınıflanmıştır. Söz konusu sınıflandırmanın ilgili döneme ait geçmiş yıllar zararları ile net dönem karlarına etkisi bulunmamaktadır.
COVID-19 Salgınının Grup Faaliyetlerine Etkisi
Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19’un, Grup'un faaliyetlerine ve finansal durumuna olası etkilerini mümkün olan en az seviyeye indirmek için gerekli aksiyonlar Grup yönetimi tarafından alınmıştır. COVID-19 salgınından dolayı gerek Grup'un içinde bulunduğu sektörde gerekse genel ekonomik aktivitede yaşanan gelişmeler/yavaşlamalar ile paralel olarak Grup'un faaliyet gösterdiği ülkelerde sokağa çıkma yasakları ve belli kanalların kapalı olması sebebiyle satış süreçlerinde kısmi aksamalar yaşanmıştır. Bu esnada Grup tarafından, yatırım harcamaları, operasyonel giderler ve stoklardaki artışın minimize edilmesi için aksiyonlar alınmış, güçlü bilanço ve likidite pozisyonunu daha da etkin hale getirmek adına nakit yönetim stratejisi gözden geçirilmiştir. Salgının yayılmasını engellemeye yönelik kısıtlamaların azalması ile birlikte özellikle talepte meydana gelen toparlanmanın Grup'un faaliyetlerine olumlu etkisi olmuştur.
Grup, 31 Aralık 2021 tarihli konsolide finansal tablolarını hazırlarken COVID-19 salgınının finansal tablolarına olası etkilerini değerlendirmiş ve konsolide finansal tabloların hazırlanmasında kullanılan tahmin ve varsayımlarını gözden geçirmiştir. Grup bu kapsamda, 31 Aralık 2021 tarihli konsolide finansal tablolarında yer alan finansal varlıklar, stoklar, maddi duran varlıklar, şerefiye ve markaların değerlerinde meydana gelebilecek muhtemel değer düşüklüklerini test etmiş ve herhangi bir değer Grubun finansal araçlardan kaynaklanan risklerinin niteliği, risk yönetim politikaları ve risk düzeyi Not 39’da ayrıca sunulmuştur.
Yeni ve Revize Edilmiş Türkiye Finansal Raporlama Standartları
a) 2021 yılından itibaren geçerli olan değişiklikler ve yorumlar
TFRS 9, TMS 39, TFRS 7, TFRS 4 ve TFRS 16 (Değişiklikler) Gösterge Faiz Oranı Reformu – 2. Aşama
TFRS 9, TMS 39, TFRS 7, TFRS 4 ve TFRS 16’da değişiklikler içeren Gösterge Faiz Oranı Reformu – 2. Aşama’daki değişiklikler, reformun gerektirdiği değişikliklere pratik bir çözüm getirmekte olup, korunma muhasebesinin hükümlerine ilişkin olarak Gösterge Faiz Oranı Reformu uyarınca korunma muhasebesinin sona erdirilmesine gerek olup olmadığına, ve Gösterge Faiz Oranı Reformu’na tabi olan finansal araçlardan kaynaklanan ve işletmenin maruz kaldığı risklerin niteliği ve kapsamı ile işletmenin bu riskleri nasıl yönettiği ve işletmenin alternatif gösterge faiz oranlarına geçişi tamamlamak açısından kaydettiği ilerleme ve işletmenin bu geçiş sürecini nasıl yönettiğine açıklık getirir.
TFRS 9, TMS 39, TFRS 7, TFRS 4 ve TFRS 16’ya yapılan bu değişiklikler 1 Ocak 2021 veya sonrasında başlayan yıllık hesap dönemlerinde uygulanır. Erken uygulamaya izin verilmektedir.

Grup yönetimi, bu değişikliklerin Grup’un konsolide finansal tabloları üzerinde herhangi bir etkisi bulunmadığını değerlendirmiştir.
b) Henüz yürürlüğe girmemiş standartlar ile mevcut önceki standartlara getirilen değişiklikler ve yorumlar
Grup henüz yürürlüğe girmemiş aşağıdaki standartlar ile mevcut önceki standartlara getirilen aşağıdaki değişiklik ve yorumları henüz uygulamamıştır:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
TFRS 17 Sigorta Sözleşmeleri
TFRS 17, sigorta yükümlülüklerinin mevcut bir karşılama değerinde ölçülmesini gerektirir ve tüm sigorta sözleşmeleri için daha düzenli bir ölçüm ve sunum yaklaşımı sağlar. Bu gereklilikler sigorta sözleşmelerinde tutarlı, ilkeye dayalı bir muhasebeleştirmeye ulaşmak için tasarlanmıştır. TFRS 17, 1 Ocak 2023 itibarıyla TFRS 4 Sigorta Sözleşmelerinin yerini alacaktır.
TMS 1 (Değişiklikler) Yükümlülüklerin Kısa veya Uzun Vadeli Olarak Sınıflandırılması
Bu değişikliklerin amacı finansal durum tablosunda yer alan ve belirli bir vadesi bulunmayan borç ve diğer yükümlülüklerin kısa vadeli mi (bir yıl içerisinde ödenmesi beklenen) yoksa uzun vadeli mi olarak sınıflandırılması gerektiği ile ilgili şirketlerin karar verme sürecine yardımcı olmak suretiyle standardın gerekliliklerinin tutarlı olarak uygulanmasını sağlamaktır.

TMS 1’de yapılan bu değişiklikler, bir yıl ertelenerek 1 Ocak 2023 veya sonrasında başlayan yıllık hesap dönemlerinde uygulanacak olmakla birlikte erken uygulamaya da izin verilmektedir.
TFRS 3 (Değişiklikler) Kavramsal Çerçeve’ye Yapılan Atıflar
Bu değişiklik standardın hükümlerini önemli ölçüde değiştirmeden TFRS 3’te Finansal Raporlama için Kavramsal Çerçeve'ye yapılan bir referansı güncellemektedir.

Bu değişiklikler, 1 Ocak 2022 veya sonrasında başlayan yıllık hesap dönemleri için geçerlidir. Erken uygulamaya Kavramsal Çerçeve’de şimdiye kadar yapılan diğer referans güncellemeleri ile birlikte uygulanması suretiyle izin verilmektedir.
TMS 16 (Değişiklikler) Maddi Duran Varlıklar – Amaçlanan Kullanım Öncesi Kazançlar
Bu değişiklikler, ilgili maddi duran varlığın yönetim tarafından amaçlanan koşullarda çalışabilmesi için gerekli yer ve duruma getirilirken üretilen kalemlerin satışından elde edilen gelirlerin ilgili varlığın maliyetinden düşülmesine izin vermemekte ve bu tür satış gelirleri ve ilgili maliyetlerin kâr veya zarara yansıtılmasını gerektirmektedir.

Bu değişiklikler, 1 Ocak 2022 veya sonrasında başlayan yıllık hesap dönemlerinde uygulanır. Erken uygulamaya izin verilmektedir.
TMS 37 (Değişiklikler) Ekonomik Açıdan Dezavantajlı Sözleşmeler – Sözleşmeyi Yerine Getirme Maliyeti
TMS 37’de yapılan değişiklikle, sözleşmenin ekonomik açıdan dezavantajlı bir sözleşme olup olmadığının belirlenmesi amacıyla tahmin edilen sözleşmeyi yerine getirme maliyetlerinin hem sözleşmeyi yerine getirmek için katlanılan değişken maliyetlerden hem de sözleşmeyi yerine getirmeyle doğrudan ilgili olan diğer maliyetlerden dağıtılan tutarlardan oluştuğu hüküm altına alınmıştır.

Bu değişiklik, 1 Ocak 2022’de veya sonrasında başlayan yıllık hesap dönemlerinde uygulanır. Erken uygulamaya izin verilmektedir.
TFRS’lere İlişkin Yıllık İyileştirmeler 2018 – 2020
TFRS 1 Türkiye Finansal Raporlama Standartlarının İlk Uygulaması’nda Yapılan Değişiklik
TFRS 1’de yapılan değişiklikle, standardın D16(a) paragrafında yer alan ana ortaklığından daha sonraki bir tarihte TFRS’leri uygulamaya başlayan bağlı ortaklığa, varlık ve yükümlülüklerinin ölçümüne ilişkin tanınan muafiyetin kapsamına birikimli çevrim farkları da dâhil edilerek, TFRS’leri ilk kez uygulamaya başlayanların uygulama maliyetleri azaltılmıştır.
TFRS 9 Finansal Araçlar’da Yapılan Değişiklik
Bu değişiklik, bir finansal yükümlülüğün bilanço dışı bırakılmasına ilişkin değerlendirmede dikkate alınan ücretlere ilişkin açıklık kazandırılmıştır. Borçlu, başkaları adına borçlu veya alacaklı tarafından ödenen veya alınan ücretler de dahil olmak üzere, borçlu ile alacaklı arasında ödenen veya alınan ücretleri dahil eder.
TMS 41 Tarımsal Faaliyetler’de Yapılan Değişiklik
Bu değişiklikle TMS 41’in 22’nci paragrafında yer alan ve gerçeğe uygun değerin belirlenmesinde vergilendirmeden kaynaklı nakit akışlarının hesaplamaya dâhil edilmemesini gerektiren hüküm çıkarılmıştır. Değişiklik standardın ilgili hükümlerini TFRS 13 hükümleriyle uyumlu hale getirmiştir.

TFRS 1, TFRS 9 ve TMS 41’e yapılan değişiklikler 1 Ocak 2022 veya sonrasında başlayan yıllık hesap dönemlerinde uygulanır. Erken uygulamaya izin verilmektedir.
TFRS 4 (Değişiklikler) TFRS 9’un Uygulanmasına İlişkin Geçici Muafiyet Süresinin Uzatılması
TFRS 4’nin yürürlük tarihinin 1 Ocak 2023’e ertelenmesiyle sigortacılara sağlanan TFRS 9’un uygulanmasına ilişkin geçici muafiyet süresinin sona erme tarihi de 1 Ocak 2023 olarak revize edilmiştir.
TFRS 16 (Değişiklikler) COVID-19’la İlgili Olarak Kira Ödemelerinde 30 Haziran 2021 Tarihi Sonrasında Devam Eden İmtiyazlar
Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (“KGK”) Haziran 2020’de yayımlanan ve kiracıların kira ödemelerinde COVID-19 sebebiyle tanınan belirli imtiyazların, kiralamada yapılan bir değişiklik olup olmadığını belirlememeleri konusundaki muafiyeti bir yıl daha uzatan COVID- 19’la İlgili Olarak Kira Ödemelerinde 30 Haziran 2021 Tarihi Sorasında Devam Eden İmtiyazlar-TFRS 16’ya İlişkin Değişiklikler’i yayımlamıştır.

Değişiklik ilk yayımlandığında, kolaylaştırıcı uygulama kira ödemelerinde meydana gelen herhangi bir azalışın, sadece normalde vadesi 30 Haziran 2021 veya öncesinde dolan ödemeleri etkilemesi durumunda geçerliydi. Kiralayanların kiracılara COVID-19 ile ilgili kira imtiyazları sunmaya devam etmesi ve COVID-19 pandemisinin etkilerinin devam etmesi ve bu etkilerin önemli olması nedenleriyle, KGK kolaylaştırıcı uygulamanın kullanılabileceği süreyi bir yıl uzatmıştır.

Bu yeni değişiklik kiracılar tarafından, 1 Nisan 2021 veya sonrasında başlayan yıllık hesap dönemlerinde uygulanacak olmakla birlikte erken uygulamaya izin verilmektedir.
TMS 1 (Değişiklikler) Muhasebe Politikalarının Açıklanması
Bu değişiklik muhasebe politikalarının açıklanmasında işletmelerin önemliliği (materiality) esas almalarını gerektirmektedir.

TMS 1’de yapılan bu değişiklik 1 Ocak 2023 veya sonrasında başlayan yıllık hesap dönemlerinde uygulanacak olmakla birlikte erken uygulamaya izin verilmektedir.
TMS 8 (Değişiklikler) Muhasebe Tahminleri Tanımı
Bu değişiklikle “muhasebe tahminlerindeki değişiklik” tanımı yerine “muhasebe tahmini” tanımına yer verilerek, tahminlere ilişkin örnek ve açıklayıcı paragraflar ilâve edilmiş, ayrıca tahminlerin ileriye yönelik uygulanması ile hataların geçmişe dönük düzeltilmesi hususları ve bu kavramlar arasındaki farklar netleştirilmiştir.

TMS 8’de yapılan bu değişiklikler, 1 Ocak 2023 veya sonrasında başlayan yıllık hesap dönemlerinde uygulanacak olmakla birlikte erken uygulamaya da izin verilmektedir.
TMS 12 (Değişiklikler) Tek Bir İşlemden Kaynaklanan Varlık ve Yükümlülüklerle İlgili Ertelenmiş Vergi
Bu değişiklikler ile bir varlık ya da yükümlülüğün ilk defa finansal tablolara yansıtılmasına ilişkin muafiyetin varlık ile yükümlülüğün ilk kayda alındığı sırada eşit tutarlarda vergiye tabi ve indirilebilir geçici farkların oluştuğu işlemlerde geçerli olmadığı hususuna açıklık getirilmiştir.

TMS 12’de yapılan bu değişiklikler, 1 Ocak 2023 veya sonrasında başlayan yıllık hesap dönemlerinde uygulanacak olmakla birlikte erken uygulamaya da izin verilmektedir.

Söz konusu standart, değişiklik ve iyileştirmelerin Grup’un konsolide finansal durumu ve performansı üzerindeki muhtemel etkileri değerlendirilmektedir.
İşlevsel ve Sunum Para Birimi
Konsolide edilen yabancı bağlı ortaklıkların çoğu ve müşterek yönetime tabi teşebbüsler finansal, ekonomik ve organizasyon olarak bağımsız olduklarından yabancı kuruluşlar olarak nitelendirilmektedir. Grup, TMS 21 “Kur Değişiminin Etkileri” standardı çerçevesinde muhasebeleşme yapmaktadır. Parasal olmayan varlık ve yükümlülükler maliyet değerleri üzerinden muhasebeleştirilmektedir.

Şirket'in işlevsel ve sunum para birimi Türk Lirası (TL) olarak kabul edilmiştir. Bağlı ortaklık ve müşterek yönetime tabi teşebbüs işlevsel para birimleri aşağıdaki gibidir;
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Yabancı Para Cinsinden İşlemler
Yabancı para cinsinden yapılan işlemlerin çevrimi yapılırken, işlem tarihinde geçerli olan ilgili kurlar esas alınır. Oluşan kur farkı gider ya da gelirleri ilgili dönemde konsolide kar veya zarar tablosuna yansıtılır. Grup’un Türkiye’de yerleşik şirketlerinde yabancı para cinsinden finansal durum tablosunda varlık kalemlerinin TL’ye çevrilmesinde bilanço tarihinde geçerli Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı resmi döviz alış kuru olan, 1 USD = 13,3290 TL (31 Aralık 2020; 1 USD =7,3405 TL) kuru, yükümlülük kalemlerinin TL’ye çevrilmesinde bilanço tarihinde geçerli Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı resmi döviz satış kuru olan, 1 USD = 13,3530 TL kuru, gelir tablosunun çevriminde ise dönem içinde oluşan ortalama kur, 1 USD = 8,8719 TL (1 Ocak - 31 Aralık 2020; 1 USD = 7,0034 TL) esas alınmıştır.
Yabancı ülkelerde faaliyet gösteren bağlı ortaklıkların ve müşterek yönetime tabi teşebbüsün finansal durum tablosu kalemlerinin çevrilmesinde, bilanço tarihinde geçerli olan döviz kurları, kar veya zarar tablosu çevriminde ise ilgili dönemin ortalama döviz kurları esas alınır. Kapanış ve ortalama kur kullanımı sonucu ortaya çıkan kur farkları özkaynaklar içerisindeki yabancı para çevrim farkları kalemi altında takip edilmektedir.
Netleştirme / Mahsup
Finansal varlık ve yükümlülükler, netleştirmeye yönelik yasal bir hakka ve yaptırım gücüne sahip olunması ve söz konusu varlık ve yükümlülükleri net bazda tahsil etme/ödeme veya eş zamanlı sonuçlandırma niyetinin olması durumunda bilançoda netleştirilerek gösterilmektedir.
Kullanılan Tahminler ve Varsayımlar
Konsolide finansal tabloların hazırlanmasında Grup yönetiminin, raporlanan varlık ve yükümlülük tutarlarını etkileyecek, bilanço tarihi itibari ile vukuu muhtemel yükümlülük ve taahhütleri ve raporlama dönemi itibariyle gelir ve gider tutarlarını belirleyen tahminler ve varsayımlar yapması gerekmektedir. Gerçekleşen sonuçlar, tahmin ve varsayımlardan farklı olabilir. Bu tahmin ve varsayımlar düzenli olarak gözden geçirilmekte, gerekli düzeltmeler yapılmakta ve ilgili dönemin faaliyet sonuçlarına yansıtılmaktadır. Konsolide finansal tablolara yansıtılan tutarlar üzerinde önemli derecede etkisi olabilecek yorumlar ve bilanço tarihinde var olan veya ileride gerçekleşebilecek tahminlerin esas kaynakları göz önünde bulundurularak yapılan önemli varsayımlar ve değerlendirmeler aşağıdaki gibidir:
a) Grup yönetimi özellikle bina ve makina ekipmanlarının faydalı ekonomik ömürlerinin belirlenmesinde teknik ekibinin tecrübeleri doğrultusunda önemli varsayımlarda bulunmuştur (Not 20).
b) Grup, gelişen olaylar veya değişen koşullar doğrultusunda, varlıkların defter değerleriyle satılamayabileceği ortaya çıktığında değer düşüklüğü karşılığı ayrılmak üzere varlıklarını gözden geçirir. Böyle bir belirti olduğu takdirde ve varlıkların defter değeri tahmini elde edilebilir değerini aştığı takdirde, aktifler ve nakit sağlayan birimler tahmini elde edilebilir değerinden gösterilir. Varlıkların elde edilebilir değeri net satış fiyatı veya kullanım değerinden büyük olanıdır (Not 20 ve Not 21).
c) Grup, belirlenmiş olan muhasebe politikaları çerçevesinde, sınırsız faydalı ömre sahip şişeleme sözleşmeleri ve şerefiye kayıtlı değerlerini, yılda bir kez veya şartların değer düşüklüğünü işaret ettiği durumlarda daha sık aralıklarla değer düşüklüğü testine tabi tutmaktadır. 31 Aralık 2021 tarihi itibariyle sınırsız faydalı ömre sahip maddi olmayan duran varlıklar ve şerefiye kayıtlı değerlerini geri kazanılabilir değeri ile karşılaştırılarak değer düşüklüğü testine tabi tutulmuştur. Geri kazanılabilir değer, kullanım değeri hesaplamaları temel alınarak belirlenmiştir. 10 yıllık dönemler için yapılan bu hesaplamalarda, yönetim kurulu tarafından onaylanan üç yıllık dönemi kapsayan finansal bütçeyi temel alan vergi öncesi serbest nakit akım tahminleri esas alınmış; üç yıllık dönemden sonraki 7 yıla ait tahmini serbest nakit akımları ise beklenen büyüme oranları kullanılarak hesaplanmıştır. Tahmini vergi öncesi serbest nakit akımları iskonto edilerek peşin değerine indirgenmiştir. Faaliyette bulunulan piyasalardaki büyüme oranları, kişi başı gayrisafi yurt içi hasılat ve fiyat indeksleri gibi bilgiler dış kaynaklardan edinilmiştir. Nakit üreten birim; diğer varlıklardan veya varlık gruplarından sağlanan nakit girişlerinden büyük ölçüde bağımsız bir nakit girişi yaratan belirlenebilir en küçük varlık grubu olarak ifade edilmektedir (Not 21 ve Not 22). 31 Aralık 2021 tarihi itibariyle değer düşüklüğü testi için kullanılan tahminler aşağıdaki gibidir;
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
d) Ertelenen vergi aktifi gelecek yıllarda vergilendirilebilen gelirin oluşmasının muhtemel olduğunun tespiti halinde kayıtlara alınmaktadır. Vergilendirilebilen gelirin oluşmasının muhtemel olduğu durumlarda ertelenmiş vergi aktifi taşınan ve kullanılmamış birikmiş zararlar ile her türlü geçici farklar üzerinden hesaplanmaktadır.
e) Grup yönetimi makina ve ekipmanlara ait yedek parçaların faydalı ekonomik ömürlerinin belirlenmesinde teknik ekibinin tecrübeleri doğrultusunda önemli varsayımlarda bulunmuştur (Not 20). Grup, kullanım ömrü tahminlerinde 2020 yılında değişiklik yapmış ve 20 yıl
olan ekonomik ömrü tahmini 10 yıla indirmiştir. Bu tahmin değişikliğinin etkisi Not 20’de açıklanmıştır.
d) Beklenen zarar karşılığı TFRS 9 standardında tanımlanan beklenen kredi zararları kullanılarak muhasebeleştirilmektedir. Beklenen kredi zararları geçmiş yıllara ait deneyimlere ek olarak Grup'un geleceğe yönelik tahminleri dikkate alınarak hesaplanmaktadır (Not 11).
g) Kıdem tazminatı iskonto oranları, gelecekteki maaş artışları ve çalışanların ayrılma oranlarını içeren birtakım varsayımlara dayalı aktüeryal hesaplamalar ile belirlenmektedir (Not 26).
h)  Grup, zamana dayalı pazarlama faaliyetlerine katılım sözleşmeleri için sözleşme şartlarına göre doğrusal amortisman yöntemi uygulanmakta olup, 2021 yılında Rekabet Kanunu düzenlemesi gerekliliklerine göre amortisman için maksimum 2 yıllık bir süre belirlemiştir.
Uygulanan Konsolidasyon Esasları ve Müşterek Yönetime Tabi Ortaklıklardaki Paylar
Konsolide finansal tablolar ana şirket olan CCI ile bağlı ve müşterek yönetime tabi ortaklıklarının 31 Aralık 2021 tarihinde sona eren yıla ait finansal tablolarını içermektedir. Bağlı ortaklıklar, kontrolün Grup’a transfer olduğu tarihten itibaren konsolide edilmekte ve kontrolün Grup’tan çıktığı tarihte konsolide edilen bağlı ortaklıklar arasından çıkarılmaktadır. Grup’un konsolide finansal tabloları, CCI ve kontrolü altında olan şirketleri içermektedir. Bu kontrol normal şartlarda eğer Grup bir şirketin sermayesi üzerindeki oy hakkının doğrudan ya da dolaylı olarak %50’sinden fazlasına sahipse ve bir şirketin operasyonlarından kar sağlamak için finansman ve faaliyet politikalarını yönlendirebiliyorsa bulunmaktadır.

Bağlı ortaklıklar tam konsolidasyon yöntemi kullanılarak konsolide edilmiş, dolayısıyla kayıtlı bağlı ortaklık değerleri, ilgili özkaynakları karşılığında netleştirilmiştir. Bağlı ortaklıkların ana ortaklık dışı hak sahiplerine atfedilen özkaynaklar ve net dönem karları, konsolide bilanço ve gelir tablosunda kontrol gücü olmayan paylar olarak gösterilmektedir.Konsolide finansal tablolar ana şirket olan CCI ile bağlı ve müşterek yönetime tabi ortaklıklarının 31 Aralık 2021 tarihinde sona eren yıla ait finansal tablolarını içermektedir. Bağlı ortaklıklar, kontrolün Grup’a transfer olduğu tarihten itibaren konsolide edilmekte ve kontrolün Grup’tan çıktığı tarihte konsolide edilen bağlı ortaklıklar arasından çıkarılmaktadır. Grup’un konsolide finansal tabloları, CCI ve kontrolü altında olan şirketleri içermektedir. Bu kontrol normal şartlarda eğer Grup bir şirketin sermayesi üzerindeki oy hakkının doğrudan ya da dolaylı olarak %50’sinden fazlasına sahipse ve bir şirketin operasyonlarından kar sağlamak için finansman ve faaliyet politikalarını yönlendirebiliyorsa bulunmaktadır.
TFRS 11, "Müşterek Düzenlemeler"; 1 Ocak 2013 tarihinde veya bu tarihten sonra başlayan yıllık raporlama dönemlerinde geçerlidir. Standart, ortak düzenlemelerin yasal şekli yerine düzenlemenin sağladığı hak ve yükümlülükleri vurgulayarak ortak düzenlemelere daha gerçekçi bir bakış açısı getirmektedir. İki çeşit ortak düzenleme tanımlanmaktadır: müşterek faaliyetler ve iş ortaklıkları. Bu standart ile iş ortaklarının oransal konsolidasyon yöntemine son verilmiştir. Bu düzenlemeyle birlikte, müşterek yönetime tabi ortaklıklar.
1 Ocak 2013 tarihinden itibaren konsolide finansallarda özkaynak yöntemine göre muhasebeleştirilmektedir. Özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlar; konsolide bilançoda, maliyetlerine Grup’un iştirakin net varlıklarındaki payına alım sonrası değişikliklerin eklenmesi ve herhangi bir değer düşüklüğü varsa bununla ilgili karşılığın düşülmesiyle gösterilmektedir. Konsolide gelir tablosu Grup’un iştirakinin faaliyet sonuçlarındaki payını yansıtmaktadır.

Grup şirketleri arasındaki bakiyeler ve işlemler, şirketler arası karlar ile gerçekleşmemiş karlar ve zararlar dahil olmak üzere elimine edilmiştir. Konsolide finansal tablolar benzer durumlardaki işlemler ve olaylar için uygulanan benzer muhasebe prensipleri kullanılarak hazırlanmıştır.
Önemli Muhasebe Politikalarının Özeti
Nakit ve Nakit Benzerleri
Hazır değerler, kasa ve bankalardaki nakit parayı ve vadeleri bilanço tarihinden önce olan çekleri içermektedir. Nakit benzeri değerler kolayca nakde dönüştürülebilir ve değer kaybetme riski bulunmayan kısa vadeli yüksek likiditeye sahip olan, vadeleri 3 ay veya daha kısa süreli olan yatırımlardır.
Finansal Varlıkların Sınıflandırma ve Ölçümü
Grup, finansal varlıklarını itfa edilmiş maliyet bedelinden muhasebeleştirilen, gerçeğe uygun değeri kar veya zarara yansıtılan ve gerçeğe uygun değeri diğer kapsamlı gelir tablosuna yansıtılan finansal varlıklar olarak üç sınıfta muhasebeleştirmektedir. Sınıflandırma, finansal varlıklardan faydalanma amaçlarına göre belirlenen iş modeli ve beklenen nakit akışları esas alınarak yapılmaktadır. Yönetim, finansal varlıklarının sınıflandırmasını satın alındıkları tarihte yapar.
a) İtfa edilmiş maliyet bedelinden muhasebeleştirilen finansal varlıklar

Yönetimin sözleşmeye dayalı nakit akışlarını tahsil etme iş modelini benimsediği ve sözleşme şartlarının belirli tarihlerde sadece anapara ve anapara bakiyesinden kaynaklanan faiz ödemelerini içerdiği, sabit veya belirli ödemeleri olan, aktif bir piyasada işlem görmeyen ve türev araç olmayan finansal varlıkları itfa edilmiş maliyet bedelinden muhasebeleştirilen varlıklar olarak sınıflandırılır. Vadeleri bilanço tarihinden itibaren 12 aydan kısa ise dönen varlıklar, 12 aydan uzun ise
duran varlıklar olarak sınıflandırılırlar. İtfa edilmiş maliyet bedelinden muhasebeleştirilen varlıklar, finansal durum tablosunda “ticari alacaklar” ve “nakit ve nakit benzerleri” kalemlerini içermektedir. Grup, konsolide finansal tablolarda yer alan itfa edilmiş maliyet bedelinden muhasebeleştirilen ticari alacakları önemli bir finansman bileşeni içermediği için değer düşüklüğü hesaplamaları için kolaylaştırılmış uygulamayı seçerek karşılık matrisi kullanmaktadır (Not 11).
b) Gerçeğe uygun değeri diğer kapsamlı gelire yansıtılan finansal varlıklar;

Finansal durum tablosunda “finansal yatırımlar” kalemlerini içermektedir. Grup, söz konusu varlıklarını gerçeğe uygun bedelinden ölçer. İlgili finansal varlıklardan kaynaklanan kazanç veya kayıplardan, değer düşüklüğü ile kur farkı gelir veya giderleri dışında kalanlar diğer kapsamlı gelire yansıtılır. Gerçeğe uygun değer farkı diğer kapsamlı gelire kaydedilen finansal varlıkların satılması durumunda diğer kapsamlı gelire sınıflandırılan değerleme farkı geçmiş yıl karlarına sınıflandırılır.
Türev Finansal Araçlar
Şirket, nihai üretim için gerekli emtianın fiyatlarındaki dalgalanmalardan kaynaklanan fiyat riskinden korunmak amacıyla emtia swap işlemleri , faiz ve kur dalgalanmalarından korunmak için çeşitli swap ve opsiyon işlemleri gerçekleştirmektedir.

Türev işlemlerin bazıları riskten korunma muhasebesi kapsamında riskten korunma aracı olarak belirlenmekte ve buna uygun olarak riskten korunma muhasebesi uygulanmaktadır.
Riskten Korunma Muhasebesi
Riskten Korunma Muhasebesi kapsamında korunma işlemleri,
Muhasebeleştirilmiş bir varlık veya borcun ya da muhasebeleştirilmemiş bir kesin taahhüdün veya bu tür bir varlık, borç ya da taahhüdün belirlenebilir bir bölümünün gerçeğe uygun değerinde meydana gelen, belirli bir risk unsuru ile ilişkilendirilebilen ve kâr veya zararı etkileyebilecek nitelikteki değişikliklere karşı gerçekleştirilen bir finansal riskten korunma işlemi olan gerçeğe uygun değer riskinden korunma işlemleri.
Muhasebeleştirilmiş bir varlık veya borca (örneğin, değişken oranlı borçların gelecekteki faiz ödemelerinin tamamı veya bir kısmı) ya da gerçekleşme ihtimali yüksek tahmini bir işleme ilişkin belirli bir riskle ilişkilendirilebilen ve net kâr veya zararı etkileyebilen nitelikteki nakit akışı değişikliklerinden korunmak için gerçekleştirilen bir finansal riskten korunma işlemi olan nakit akış riskinden korunma işlemleri olarak sınıflandırılır.
Gerçeğe uygun değer riski muhasebesinde, riskten korunma aracının gerçeğe uygun değerindeki değişiklik konsolide gelir tablosuna dahil edilir. Riskten korunma konusu kalem ve işlemin gerçeğe uygun değerindeki değişiklikler, riskten korunma konusu kalem ve işlemin taşınan değerinin bir parçası olarak muhasebeleştirilir ve finansal gelir/gider kalemi içerisinde gelir tablosuna dahil edilir.Nakit akış riskinden korunma muhasebesinde, riskten koruma aracına ait kazanç ve kayıpların etkin kısmı, diğer kapsamlı gelir içerisinde nakit akış riski korunma fonuna intikal ettirilir, etkin olmayan kısım ise finansal gelir/gider kalemi içerisinde gelir tablosuna dahil edilir.

Nakit akış riskinden korunma işlemlerinde, doğrudan özkaynaklarda muhasebeleştirilmiş bulunan tutarlar, finansal riskten korunma konusu tahmini işlemin kâr veya zararı etkilediği dönem veya dönemlerde (örneğin finansal gelirin veya giderin veya tahmin edilen bir satışın gerçekleşmesi halinde) kâr ya da zarara dahil edilir. Riskten korunma konusu kalemin finansal olmayan bir varlık veya borç olduğu durumlarda, daha önceden özkaynaklarda muhasebeleştirilmiş bulunan kazanç veya kayıpları iptal ederek varlık veya borcun ilk maliyetine veya defter değerine dahil edilir.Grup, finansal riskten korunma işleminin başlangıcında, Grup’un finansal riskten korunma işlemine neden olan risk yönetimi hedef ve stratejisine uygun olarak finansal riskten korunma ilişkisini tayin eder ve belgelendirir. Söz konusu belgelendirme, riskten korunma aracını, riskten korunma konusu kalemi ve işlemi, korunulan riskin niteliği ve riskten korunma aracının gerçeğe uygun değerinde meydana gelen değişikliklerin, riskten koruma konusu kalem ve işlemin gerçeğe uygun değerinde ve nakit akışlarında meydana gelen değişiklikleri dengelemesinin etkinliğinin nasıl belirleneceğini kapsamaktadır. Söz konusu riskten korunma işlemlerinin başlangıcında gerçeğe uygun değer ve nakit akımlarındaki değişikliklerin karşılanmasında etkin olacağı beklenmekte olup raporlama dönemleri boyunca periyodik olarak riskten korunma işleminin etkinliği değerlendirilmektedir.
Şirket, tahmini metal kutu alımlarının maruz olduğu alüminyum fiyat riskinden korunmak adına alüminyum swap ve alüminyum swap satın alma opsiyonu sözleşmeleri gerçekleştirmiş olup nakit akış riskinden korunma muhasebesi kapsamında alüminyum swap işlemlerini riskten korunma aracı, planlanan metal kutu alımlarından dolayı gerçekleşme ihtimali yüksek tahmini nakit çıkışlarını riskten korunma konusu kalem olarak tayin etmiştir. (Not 8,38,39)

Şirket, tahmini şeker alımlarının maruz olduğu şeker fiyat riskinden korunmak adına şeker swap sözleşmeleri gerçekleştirmiş olup nakit akış riskinden korunma muhasebesi kapsamında şeker swap işlemlerini riskten korunma aracı, planlanan şeker alımlarından dolayı gerçekleşme ihtimali yüksek tahmini nakit çıkışlarını riskten korunma konusu olarak tayin etmiştir (Not 8,38,39). Şirket, uzun vadeli kur riskinden korunmak amacıyla, yapılandırılmış çapraz kur swap sözleşmesi aracılığıyla gerçekleştirilmiş türev finansal araç ve opsiyon kullanmaktadır.
Riskten korunma muhasebesine konu edilmeyen diğer türev araçlar
Riskten korunma muhasebesine konu edilmeyen diğer türev finansal araçlar; işlem maliyetleri işlemin yapıldığı tarihte muhasebeleştirilmek üzere gerçeğe uygun değerleriyle muhasebeleştirilir. İlk kayıtlara alınmalarına müteakiben, türev finansal araçların gerçeğe uygun değerinde oluşan değişiklikler, konsolide gelir tablosunda finansal gelir ve gider kalemlerine intikal ettirilir.
Ticari Alacaklar
Vadeleri genel olarak 15 - 65 gün arasında olan ticari alacaklar fatura edilmiş tutarları ile kayda alınmakta ve beklenen kredi zararı düşülerek taşınmaktadır.
Finansal Varlıklarda Değer Düşüklüğü
Grup, itfa edilmiş maliyetleri üzerinden gösterilen veya gerçeğe uygun değer değişimi diğer kapsamlı gelire yansıtılarak ölçülen borçlanma araçları, kira alacakları, ticari alacaklar, müşterilerle yapılan sözleşmelerden doğan varlıklar ve ayrıca finansal teminat sözleşmelerine yapılan yatırımlarına dair beklenen kredi zararları için finansal tablolarında değer düşüklüğü karşılığı ayırır.

Grup önemli finansman unsuru olmayan ticari alacaklar, müşterilerle yapılan sözleşmelerden doğan varlıklar ve kira alacakları için basitleştirilmiş yaklaşımdan faydalanarak değer düşüklüğü karşılıklarını, ilgili finansal varlıkların ömürleri boyunca beklenen kredi zararına eşit tutarda hesaplar.
Beklenen kredi zararlarının ölçümü ve muhasebeleştirilmesi
Beklenen kredi zararlarının ölçümü, temerrüt ihtimali, temerrüt halinde kayıp (örneğin temerrüt varsa kaybın büyüklüğü) ve temerrüt halinde riske esas tutarın bir fonksiyonudur. Temerrüt olasılığı ve temerrüt halinde kaybın değerlendirilmesi, ileriye dönük bilgilerle düzeltilmiş geçmişe ait verilere dayanır. Finansal varlıkların temerrüt halinde riske esas tutarı, ilgili varlıkların raporlama tarihindeki brüt defter değeri üzerinden yansıtılır.

Finansal varlıkların beklenen kredi zararı, Grup’un sözleşmeye dayalı olarak vadesi geldikçe gerçekleşecek nakit akışlarının tamamı ile Grup’un tahsil etmeyi beklediği nakit akışlarının tamamı arasındaki farkın (tüm nakit açıklarının) başlangıçtaki etkin faiz oranı (ya da satın alındığında veya oluşturulduğunda kredi-değer düşüklüğü bulunan finansal varlıklar için krediye göre düzeltilmiş etkin faiz oranı) üzerinden hesaplanan bugünkü değeridir.
İlişkili Taraflar
a) Bir kişi veya bu kişinin yakın ailesinin bir üyesi, aşağıdaki durumlarda Şirket ile ilişkili sayılır: Söz konusu kişinin,
(i) Şirket üzerinde kontrol veya müşterek kontrol gücüne sahip olması durumunda,
(ii) Şirket üzerinde önemli etkiye sahip olması durumunda,
(iii) Şirket veya Şirket’in bir ana ortaklığının kilit yönetici personelinin bir üyesi olması durumunda.
b) Aşağıdaki koşullardan herhangi birinin mevcut olması halinde işletme Şirket ile ilişkili sayılır:
(i) İşletme ve Şirket’in aynı grubun üyesi olması halinde.
(ii) İşletmenin, diğer işletmenin (veya diğer işletmenin de üyesi olduğu bir grubun üyesinin) iştiraki ya da iş ortaklığı olması halinde.
(iii) Her iki işletmenin de aynı bir üçüncü tarafın iş ortaklığı olması halinde.
(iv) İşletmelerden birinin üçüncü bir işletmenin iş ortaklığı olması ve diğer işletmenin söz konusu üçüncü işletmenin iştiraki olması halinde.
(v) İşletmenin, Şirket’in ya da Şirket ile ilişkili olan bir işletmenin çalışanlarına ilişkin olarak işten ayrılma sonrasında sağlanan fayda plânlarının olması halinde. Şirket’in kendisinin böyle bir plânının olması halinde, sponsor olan işverenler de Şirket ile ilişkilidir.
(vi) İşletmenin (a) maddesinde tanımlanan bir kişi tarafından kontrol veya müştereken kontrol edilmesi halinde.
(vii) (a) maddesinin (i) bendinde tanımlanan bir kişinin işletme üzerinde önemli etkisinin bulunması veya söz konusu işletmenin (ya da bu işletmenin ana ortaklığının) kilit yönetici personelinin bir üyesi olması halinde.
Stoklar
Stoklar, hasarlı ve yavaş hareket eden stoklara ayrılan karşılık düşüldükten sonra, maliyet veya net gerçekleşebilir değerin düşük olanı üzerinden değerlenmektedir. Net gerçekleşebilir değer, normal koşullarda oluşan piyasa fiyatından ürünün tamamlanma sürecindeki maliyeti ile ve pazarlama ve dağıtım giderlerinin çıkartılması ile oluşan değerdir. Stok maliyeti, ürünü satışa hazır hale getirmek için katlanılan tüm giderleri içermektedir ve ağırlıklı ortalama maliyet yöntemi ile hesaplanmaktadır.
Maddi Duran Varlıklar
Maddi duran varlıklar, maliyet değerinden birikmiş amortisman düşüldükten ve eğer var ise değer düşüklüğü karşılığı ayrıldıktan sonraki net değerleri ile gösterilmiştir. Arazi ve arsalar amortismana tabi tutulmamıştır.

Amortismana tabi tutulan varlıklar, maliyet tutarları üzerinden aşağıda belirtilen tahmini ekonomik ömürlerine dayanan oranlarla doğrusal amortismana tabi tutulmuştur.
5-49 yıl
Binalar ve
Özel Maliyetler
6-20 yıl
Makine, Tesis ve Cihazlar
5-10 yıl
Döşeme ve Demirbaşlar
5-10 yıl
Taşıtlar
5-12 yıl
Diğer Maddi Duran Varlıklar
Özel maliyetlerin ekonomik ömrü sözleşmeye dayalı kiralama süresine göre belirlenir. Yapılan yatırımın ekonomik ömrü, kiralanan varlığın sözleşmeye göre belirlenmiş kalan kiralama yılına eşittir. Bakım ve onarım giderleri herhangi bir maddi duran varlığın gelecekteki ekonomik faydasını arttırıcı nitelikte ise aktifleştirilebilirler, diğer tüm bakım ve onarım masrafları, giderler oluştukça gelir tablosu ile ilişkilendirilmektedir.

Maddi duran varlık yatırımları ile ilgili tüm maliyetler ilgili varlık kullanım aşamasına gelene kadar yapılmakta olan yatırımlar hesabında takip edilir ve kullanıma hazır hale geldiği tarihten itibaren amortisman hesaplanmaya başlanır.
Maddi duran varlıklar gelişen olaylar veya değişen koşullar doğrultusunda, defter değerleriyle satılamayabileceği ortaya çıktığında değer düşüklüğü karşılığı ayrılmak üzere gözden geçirilir. Böyle bir belirti olduğu takdirde ve varlıkların defter değeri tahmini elde edilebilir değerini aştığı takdirde aktifler ve nakit sağlayan birimler tahmini elde edilebilir değerinden gösterilir. Varlıkların elde edilebilir değeri net satış fiyatı veya kullanım değerinden büyük olanıdır.
Maddi duran varlığın kullanım değeri, gelecekte oluşacak tahmini nakit akımlarının ilgili varlığın risklerini ve geçerli piyasa koşullarını yansıtan vergi öncesi iskonto oranı kullanılarak günümüz değerine indirgenmesi ile tespit edilir. İlgili varlık eğer tek başına nakit üreten bir birim değilse, bağlı bulunduğu nakit üreten birimin elde edilebilecek değeri tespit edilir. Değer düşüklüğü karşılığı gelir tablosuna yansıtılmaktadır.

Değer düşüklüğünün iptali nedeniyle varlığın kayıtlı değerinde meydana gelen artış, önceki yıllarda değer düşüklüğünün finansal tablolara alınmamış olması halinde oluşacak olan defter değerini (amortismana tabi tutulduktan sonra kalan net tutar) aşmayacak şekilde gelir tablosuna kaydedilmektedir.
Maddi Olmayan Duran Varlıklar
Bir işletmenin satın alınmasından bağımsız olarak elde edilen maddi olmayan duran varlıklar maliyet bedeli üzerinden aktifleştirilmektedir. Bir işletmenin alınmasının bir parçası olarak elde edilen maddi olmayan duran varlıklar, ilgili varlığın gerçeğe uygun bedelinin güvenilir bir şekilde ölçülebildiği durumlarda aktifleştirilir. Geliştirme giderleri dışında, bir işletme içerisinde yaratılmış olan maddi olmayan duran varlıklar aktifleştirilmemektedir ve harcama yapıldığı yılın karından düşülmektedir. Maddi olmayan duran varlıklar, şişeleme ve dağıtım sözleşmelerinden doğan haklar hariç doğrusal amortisman yöntemine göre ilgili varlığın tahmini ekonomik ömrü boyunca itfa edilmektedir.
Konsolidasyon kapsamında, satın alınan yurt dışında faaliyetlerini sürdüren bağlı ortaklıkların ve müşterek yönetime tabi ortaklığın makul değer esasına göre hazırlanmış finansal tablolarında oluşan maddi olmayan duran varlıklar TCCC ile yapılmış olan “Şişeleme ve Dağıtım Sözleşmeleri”ni temsil etmektedir. Şirket yönetimi, TCCC’nin Şirket’teki hissedarlığını, uzun soluklu yatırım planlarının oluşturulmasında ve iş süreçlerinin geliştirilmesindeki dahiliyetini ve dünyadaki diğer önemli şişeleyiciler ile olan çalışma prensiplerini göz önünde bulundurduğunda, şişeleme ve dağıtım sözleşmelerinin süreleri dolduktan sonra da herhangi bir ek maliyet olmaksızın yenileneceği görüşüne vardığından, bu sözleşmelerle ilgili herhangi bir süre kısıtlamasına gerek görülmemiştir. Bu nedenden dolayı sözleşmelerin ekonomik ömürlerinin belirsiz olması sebebiyle, oluşan söz konusu maddi olmayan duran varlıklar amortismana tabi tutulmamaktadır. Amortismana tabi tutulmayan söz konusu maddi olmayan duran varlıkları, taşıdıkları değerin gerçekleşmeyeceği durum ve şartlarla ve yılda en az bir kere değer düşüklüğü için gözden geçirilmektedir.
Su kaynakları kullanım hakları 9 ve 40 yıl olan kullanım hakkı sürelerine uygun olarak doğrusal amortisman yöntemine göre itfa edilmektedir.Yukarıda bahsedilenler haricindeki diğer haklar, 2-15 yıl tahmini ekonomik ömürlerine dayanan oranlarla doğrusal amortismana tabi tutulmuştur.Amortismana tabi tutulan maddi olmayan duran varlıkların taşıdıkları değerlerin gerçekleşmeyeceği durum ve şartlar geçerli ise ilgili varlıklar değer düşüklüğü için gözden geçirilir.
İşletme Birleşmeleri ve Şerefiye
Grup, bir işletme satın aldığında, edindiği finansal varlık ve borçların sınıflandırmalarını ve belirlemeleri birleşme tarihinde var olan sözleşme hükümleri, ekonomik koşullar ve konuya ilişkin diğer tüm koşulları esas alarak yapar. Bu saklı bir türev ürünün ana sözleşmeden ayrılması gerekip gerekmediğinin değerlendirilmesini de kapsar.

Satın alma metodu, satın alma maliyetini satın alınan varlıklar, yükümlülükler ve şarta bağlı yükümlülüklerin satın alınılan gündeki rayiç değerlerine dağıtılmasını gerektirmektedir. Söz konusu satın alınan şirketlerin TFRS 3’e göre belirlenmiş varlıkları, yükümlülükleri ve şarta bağlı yükümlülükleri satın alınma günündeki rayiç değerlerinden kayıtlara yansıtılmaktadır. Satın alınan şirket, satın alma tarihinden itibaren konsolidasyona dahil edilmektedir.Grup, bir işletme satın aldığında, edindiği finansal varlık ve borçların sınıflandırmalarını ve belirlemeleri birleşme tarihinde var olan sözleşme hükümleri, ekonomik koşullar ve konuya ilişkin diğer tüm koşulları esas alarak yapar. Bu saklı bir türev ürünün ana sözleşmeden ayrılması gerekip gerekmediğinin değerlendirilmesini de kapsar.
İktisap edilen tanımlanabilir varlıkların, yükümlülüklerin ve koşullu yükümlülüklerin gerçeğe uygun değerlerinin veya birleşme maliyetinin sadece geçici olarak belirlendiği durumlarda, birleşmenin gerçekleştiği dönemin sonunda birleşmenin ilk defa muhasebeleştirilmesinde geçici olarak yapılma zorunluluğu ortaya çıkarsa, Şirket söz konusu geçici değerler üzerinden birleşme işlemini muhasebeleştirmiştir. Geçici olarak belirlenmiş birleşme muhasebesinin birleşme tarihini takip eden on iki ay içerisinde tamamlanması ve düzeltme kayıtlarının birleşme tarihinden itibaren yapılması gerekmektedir.

Şerefiye, satın alınan ortaklığın satın alım tarihindeki maliyeti ile net aktiflerinin gerçeğe uygun bedelleri arasında kalan pozitif farktır. Grup, şerefiye tutarlarını itfa etmemektedir. Şerefiye tutarı, taşıdığı değerin gerçekleşmeyeceği durum ve şartlarda ve yılda en az bir kere değer düşüklüğü için gözden geçirilmektedir.
Yurtdışındaki işletmelerin satın alınmasında ortaya çıkan şerefiye ve yine bu satın alma sırasında aktif ve pasiflerin defter değerlerine yapılan gerçeğe uygun değer düzeltmeleri, yurt dışındaki işletmenin aktif ve pasifleri olarak dikkate alınır. Bu nedenle, yurt dışındaki işletmenin raporlama para birimi cinsinden ifade edilir ve bilanço kapanış kurundan çevrilir.
Finansal Enstrümanların Kayda Alınması ve Kayıttan Çıkarılması
Grup, finansal varlık veya finansal yükümlülükleri sadece ve sadece finansal enstrümanın sözleşmesine taraf olduğu takdirde bilançosuna yansıtmaktadır. Grup, finansal varlığı veya finansal varlığın bir kısmını sadece ve sadece söz konusu varlıkların konu olduğu sözleşmeden doğan hakları üzerindeki kontrolünü kaybettiği zaman kayıtlarından çıkartır. Grup, finansal yükümlülüğü sadece sözleşmede tanımlanan yükümlülüğü ortadan kalkar, iptal edilir veya zaman aşımına uğrar ise kayıtlarından çıkartır.
Finansal yükümlülükler
İşletme, finansal yükümlülüğü ilk defa finansal tablolara alırken gerçeğe uygun değerinden ölçer. Gerçeğe uygun değer değişimleri kâr veya zarara yansıtılanlar dışındaki yükümlülüklerin ilk ölçümünde, bunların edinimiyle veya ihracıyla doğrudan ilişkilendirilebilen işlem maliyetleri de gerçeğe uygun değere ilave edilir.

İşletme, aşağıdakiler dışında kalan tüm finansal yükümlülüklerini sonraki muhasebeleştirmede itfa edilmiş maliyetinden ölçülen olarak sınıflandırır:
a) Gerçeğe uygun değer değişimi kâr veya zarara yansıtılan finansal yükümlülükler: Bu yükümlülükler, türev ürünler de dâhil olmak üzere, sonraki muhasebeleştirmede gerçeğe uygun değerinden ölçülür.
b) Finansal varlığın devredilmesi işleminin finansal tablo dışı bırakma şartlarını taşımaması veya devam eden ilişki yaklaşımının uygulanması durumunda ortaya çıkan finansal yükümlülükler: Grup, bir varlığı devam eden ilişkisi ölçüsünde finansal tabloda göstermeye devam ettiği durumda, finansal tabloya buna bağlı bir yükümlülük de yansıtır. Devredilen varlık ve buna bağlı yükümlülük, işletmenin elinde tutmaya devam ettiği hak ve mükellefiyetleri yansıtacak şekilde ölçülür. Devredilen varlığa bağlı yükümlülük, devredilen varlığın net defter değeri ile aynı usulde ölçülür.
c) TFRS 3’ün uygulandığı bir işletme birleşmesinde edinen işletme tarafından finansal tablolara alınan şarta bağlı bedel:
İlk defa finansal tablolara alınmasından sonra, bu tür bir şarta bağlı bedeldeki gerçeğe uygun değer değişimleri kâr veya zarara yansıtılarak ölçülür. İşletme, herhangi bir finansal yükümlülüğü yeniden sınıflandırmaz.
Finansal yükümlülüklerin finansal tablo dışı bırakılması
Grup finansal yükümlülükleri yalnızca Grup’un yükümlülükleri ortadan kalktığında, iptal edildiğinde veya zaman aşımına uğradığında finansal tablo dışı bırakır. Finansal tablo dışı bırakılan finansal yükümlülüğün defter değeri ve devredilen nakit dışı varlıklar veya üstlenilen yükümlülükler dahil olmak üzere ödenen veya ödenecek tutar arasındaki fark, kar veya zararda muhasebeleştirilir.
Kiralama İşlemleri
Kiracı Durumunda Grup
Grup, sözleşmenin başlangıcında bir sözleşmenin kiralama sözleşmesi olması ya da kiralama şartlarını içermesi durumunu değerlendirir. Grup, kısa vadeli kiralamalar (12 ay veya daha az süreli kira dönemi bulunan kiralamalar) ve düşük değerli varlıkların kiralaması haricinde kiracısı olduğu tüm kira sözleşmelerine ilişkin kullanım hakkı varlığı ve ilgili kiralama yükümlülüğünü muhasebeleştirmektedir. Kiralanan varlıklardan elde edilen ekonomik faydalarının kullanıldığı zamanlama yapısını daha iyi yansıtan başka bir sistematik temelin bulunmaması durumunda bu kiralamalar için Grup, kira ödemelerini kira dönemi boyunca doğrusal yöntem ile faaliyet gideri olarak muhasebeleştirir.
İlk muhasebeleştirmede kiralama yükümlülükleri, sözleşme başlangıç tarihinde ödenmemiş olan kira ödemelerinin kiralama oranında iskonto edilip bugünkü değeri üzerinden muhasebeleştirilir. Bu oranın önceden belirtilmemiş olması halinde Grup, kendi tespit edeceği alternatif borçlanma oranını kullanır.

Kiralama yükümlülüğünün ölçümüne dâhil edilen kira ödemeleri aşağıdakilerden oluşur:
  • Sabit kira ödemelerinden (özü itibarıyla sabit ödemeler) her türlü kiralama teşviklerinin düşülmesiyle elde edilen tutar;
  • Bir endeks ya da orana bağlı olan, ilk ölçümü kiralamanın fiilen başladığı tarihte bir endeks veya oran kullanılarak yapılan değişken kira ödemeleri;
  • Kiracı tarafından kalıntı değer teminatları altında ödenmesi beklenen borç tutarı;
  • Kiracının ödeme seçeneklerini makul bir şekilde uygulayacağı durumlarda ödeme seçeneklerinin uygulama fiyatı ve kiralama döneminde kiralama iptal hakkının bulunması halinde kiralama iptalinin ceza ödemesi.
Kiralama yükümlülüğü, konsolide finansal durum tablolarında ayrı bir kalem olarak sunulmaktadır. Kiralama yükümlülükleri sonradan kiralama yükümlülüğü üzerindeki faizin yansıtılması için net defter değeri arttırılarak (etkin faiz yöntemini kullanarak) ve yapılan kira ödemesini yansıtmak için net defter değeri azaltılarak ölçülür. Grup, aşağıdaki durumlarda kira yükümlülüğünü yeniden ölçer (ve ilgili kullanım hakkı varlığı üzerinde uygun değişiklikleri yapar).
  • Kiralama dönemi veya bir satın alma seçeneğinin uygulanmasının değerlendirilmesinde değişiklik meydana geldiğinde revize iskonto oranı kullanılarak revize kira ödemeleri iskonto edilerek kiralama yükümlülüğü yeniden ölçüldüğünde.
  • Bir kiralama sözleşmesi değiştirildiğinde ve kiralama değişikliği ayrı bir kiralama olarak muhasebeleştirilmediğinde revize iskonto oranı kullanılarak revize kira ödemeleri iskonto edilip kiralama yükümlülüğü yeniden düzenlenir.
  • Endeks, oran üzerindeki değişiklikler veya taahhüt edilen kalıntı değerdeki beklenen ödeme değişikliği nedeniyle kira ödemelerinde değişiklik meydana geldiğinde ilk iskonto oranı kullanılarak yeniden düzenlenmiş kira ödemelerinin iskonto edilip kiralama yükümlülüğü yeniden ölçüldüğünde  

    (Kira ödemelerindeki değişiklik değişken faiz oranındaki değişiklikten kaynaklanıyorsa revize iskonto oranı kullanılır.)
Grup, finansal tablolarda sunulan dönemler boyunca bu tür bir değişiklik yapmamıştır.

Kullanım hakkı varlıkları, karşılık gelen kiralama yükümlülüğünün, kiralamanın fiilen başladığı tarihte veya öncesinde yapılan kira ödemelerinin ve diğer doğrudan başlangıç maliyetlerinin ilk ölçümünü kapsar. Bu varlıklar sonradan birikmiş amortisman ve değer düşüklüğü zararları düşülerek maliyet değerinden ölçülmektedir.
Grup bir kiralama varlığını demonte etmek ve ortadan kaldırmak, varlığın üzerinde bulunduğu alanı restore etmek ya da kiralama koşul ve şartlarına uygun olarak ana varlığı restore etmek için gerekli maliyetlere maruz kaldığı durumlarda TMS 37 uyarınca bir karşılık muhasebeleştirilir. Bu maliyetler, stok üretimi için katlanılmadıkları sürece ilgili kullanım hakkı varlığına dâhil edilir.

Kullanım hakkı varlıkları, ana varlığın kiralama süresi ve faydalı ömründen kısa olanına göre amortismana tabi tutulur. Kiralamada ana varlığın sahipliği devredildiğinde ya da kullanım hakkı varlığının maliyetine göre Grup, bir satın alma seçeneğini uygulamayı planladığında ilişkili kullanım hakkı varlığı, ana varlığın faydalı ömrü üzerinden amortismana tabi tutulur. Amortisman, kiralamanın fiilen başladığı tarihte başlar.
Kullanım hakkı varlıkları, konsolide finansal durum tablosunda ayrı bir kalemde sunulur.
Grup, kullanım hakkı varlıklarının değer düşüklüğüne uğrayıp uğramadığını belirlemek için TMS 36 standardını uygular ve tüm belirlenen değer düşüklüğü zararlarını, ‘Maddi Duran Varlıklar’ politikasında belirtildiği üzere muhasebeleştirir.
Bir endeks ya da orana bağlı olmayan değişken kiralar, kiralama yükümlülüğü ve kullanım hakkı varlığının ölçümüne dâhil edilmez. İlişkili ödemeler, bu ödemelere zemin hazırlayan durum veya olayların meydana geldiği dönemde gider olarak muhasebeleştirilir ve kar veya zarar tablosunda ‘Diğer giderler’ kalemine dâhil edilir.

Kolaylaştırıcı uygulama olarak, TFRS 16 bir kiracıya, kirayla ilişkili olmayan kalemleri ayrı sunmaması ve tüm kiralamaları ve kirayla ilişkili olmayan kalemleri tek bir kiralama sözleşmesi olarak muhasebeleştirmesi konusunda izin vermektedir. Grup, bu kolaylaştırıcı uygulamayı kullanmamıştır.
Kiraya veren durumunda Grup
Grup, kiraya veren olarak, kendi yatırım amaçlı gayrimenkullerinin bazılarına ilişkin kiralama sözleşmeleri imzalamaktadır. Grup aynı zamanda perakendecilere ayakkabı ürünlerinin sunumu, müşteri özelleştirmesi ve test aşaması için gerekli donanımları ve Grup tarafından üretilen donanımları kiralamaktadır.

Grup’un kiraya veren konumunda olduğu kiralamalar, finansal kiralama ya da faaliyet kiralaması olarak sınıflandırılır. Kiralama şartlarına göre tüm mülkiyet riski ve getirilerinin önemli derecede kiracıya devredilmesi halinde sözleşme bir finansal kiralama olarak sınıflandırılır. Diğer tüm kiralamalar faaliyet kiralaması olarak sınıflandırılır.
Grup, aracı kiraya veren konumunda olması durumunda, ana kira ve alt kirayı iki ayrı sözleşme olarak muhasebeleştirir. Alt kira, ana kiradan kaynaklanan kullanım hakkı varlığına ilişkin olarak, finansal kiralama veya faaliyet kiralaması olarak sınıflandırılır.
Faaliyet kiralamalarından elde edilen kira geliri, ilgili kira dönemi boyunca doğrusal yöntem ile muhasebeleştirilir. Faaliyet kiralamasının gerçekleşmesi ve müzakere edilmesinde katlanılan doğrudan başlangıç maliyetleri kiralanan varlığın maliyetine dâhil edilir ve doğrusal yöntem ile kira süresi boyunca itfa edilir
Kiracılardan finansal kiralama alacakları, Grup’un kiralamalardaki net yatırımının tutarında alacak olarak muhasebeleştirilir. Finansal kiralama geliri, kiralamalara ilişkin Grup’un ödenmemiş net yatırımı üzerindeki sabit dönemsel getiri oranını yansıtmak için muhasebe dönemlerine dağıtılır.
Bir sözleşmenin kiralamaya ilişkin olan ve olmayan unsurlar içermesi halinde Grup, sözleşmede belirtilmiş bedeli her bir unsura dağıtmak için TFRS 15 standardını uygular.
Ticari Borçlar
Grup’un vadeleri genellikle 7 - 30 gün arasında olan ticari ve senetli borçları, faturalanmış mal ve hizmet alımları için gelecekte yapılacak ödemelerin gerçeğe uygun değerini temsil eden tutarlar üzerinden yansıtılmaktadır.
Çalışanlara Sağlanan Faydalar
Türkiye’de kurulu şirketler için:
a) Tanımlanan Fayda Planı
Kıdem tazminatı karşılıkları TMS 19 ‘‘Çalışanlara Sağlanan Faydalar’’a göre aktüer çalışmasına dayanarak yansıtılmıştır.

İlişikteki konsolide finansal tablolarda, Grup, kıdem tazminatı karşılığını “Projeksiyon Metodu’’nu kullanarak yansıtmıştır. Profesyonel aktüerler tarafından yapılan değerlendirmelere göre, birikmiş aktüer kazanç veya kayıplar gelir veya gider olarak gelir tablosuyla ilişkilendirilmektedir. Kıdem tazminatı yükümlülüğü, bilanço tarihinde geçerli olan devlet tahvilleri faiz oranı ile iskonto edilerek hesaplanmıştır.
Aktüeryal varsayımla gerçekleşen arasındaki fark düzeltmeleri ile aktüeryal varsayım değişikliklerinden doğan aktüeryal kazanç ve kayıplar, oluştukları dönem içinde diğer kapsamlı gelirler olarak özkaynaklara yansıtılır.

Bilanço tarihleri itibariyle kullanılan temel aktüer varsayımları aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
b) Tanımlanan Katkı Planları
Şirket, Sosyal Sigortalar Kurumu’na zorunlu olarak sosyal sigortalar primi ödemektedir. Şirket’in, bu primleri ödediği sürece başka yükümlülüğü kalmamaktadır. Bu primler tahakkuk ettikleri dönemde personel giderlerine yansıtılmaktadır. İlgili primlere ilişkin 31 Aralık 2021 tarihi itibariyle toplam 67.413 TL (31 Aralık 2020 – 57.190 TL) tutarında gider gerçekleşmiştir.
Yurt dışında kurulu bağlı ortaklıklar için:
Yurt dışında faaliyette bulunan bağlı ortaklık ve müşterek yönetime tabi teşebbüsler ilgili ülkelerin mevzuatına uygun olarak katkı payı ödemelerini gerçekleştirerek, ilgili döneminde giderleştirmektedir. Sosyal sigortalar primi olarak hem işveren hem de çalışan, çalışan maaşı üzerinden aşağıda belirtilen oranlarda ödeme yapmakta olup, bu primler tahakkuk ettikleri dönemde personel giderlerine yansıtılmaktadır.
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Ayrıca, tanımlanan fayda planı kapsamında CCBPL’nin TMS 19 ‘‘Çalışanlara Sağlanan Faydalar’’a göre aktüer çalışmasına dayanarak taşıdığı tazminat karşılığı bulunmaktadır. En az üç yıl çalışmış olmak şartı ile işten ayrılan yada emekli olan her çalışan bu fayda planından faydalanmaktadır. Profesyonel aktüerler tarafından yapılan değerlendirmelere göre taşıdığı bu karşılık üzerindeki birikmiş aktüer kazanç veya kayıplar gelir veya gider olarak gelir tablosuyla ilişkilendirilmektedir. Aktüeryal varsayımla gerçekleşen arasındaki fark düzeltmeleri ile aktüeryal varsayım değişikliklerinden doğan aktüeryal kazanç ve kayıplar, oluştukları dönem içinde diğer kapsamlı gelirler olarak özkaynaklara yansıtılır.
Karşılıklar, Şarta Bağlı Varlık ve Yükümlülükler
Karşılıklar ancak ve ancak bir işletmenin geçmişten gelen ve halen devam etmekte olan bir yükümlülüğü (yasal ya da yapısal) varsa ve bu yükümlülük sebebiyle Grup’a ekonomik çıkar sağlayan kaynakların elden çıkması olasılığı mevcutsa ve gerçekleşecek yükümlülüğün miktarı güvenilir bir şekilde belirlenebiliyorsa kayıtlara alınmaktadır. Paranın zaman içindeki değer kaybı önem kazandığında, karşılıklar ileride oluşması muhtemel giderlerin bilanço tarihindeki indirgenmiş değeriyle yansıtılır. İndirgenmiş değer kullanıldığında zamanın ilerlemesinden dolayı karşılıklarda meydana gelebilecek artışlar faiz gideri olarak kaydedilir.

Şarta bağlı yükümlülükler, kaynak aktarımını gerektiren durum yüksek bir olasılık taşımıyor ise finansal tablolarda yansıtılmayıp dipnotlarda açıklanmaktadır. Şarta bağlı varlıklar ise finansal tablolara yansıtılmayıp ekonomik getiri yaratma ihtimali yüksek olduğu takdirde dipnotlarda açıklanır.
Gelirlerin Muhasebeleştirilmesi
Satış Gelirleri

Grup, TFRS 15 Müşteri Sözleşmelerinden Hasılat Standardı doğrultusunda aşağıda yer alan beş aşamalı model kapsamında hasılatı finansal tablolarında muhasebeleştirmektedir.
  • Müşteriler ile yapılan sözleşmelerin tanımlanması,
  • Sözleşmelerdeki edim yükümlülüklerinin tanımlanması,
  • Sözleşmelerdeki işlem bedelinin belirlenmesi,
  • İşlem bedelinin edim yükümlülüklerine dağıtılması
  • Hasılatın muhasebeleştirilmesi
Grup, aşağıdaki şartlarının tamamının karşılanması durumda müşterisi ile yaptığı bir sözleşmeyi hasılat olarak muhasebeleştirir:
  • Sözleşmenin tarafları sözleşmeyi (yazılı, sözlü ya da diğer ticari teamüllere uygun olarak) onaylanmış ve kendi edimlerini yerine getirmeyi taahhüt etmiştir.
  • Devredilecek mal veya hizmetlerle ilgili her bir tarafın haklarını tanımlanabilmektedir.
  • Devredilecek mal veya hizmetler için yapılacak ödeme koşullarını tanımlanabilmektedir.
  • Sözleşme özü itibarıyla ticari niteliktedir ve Grup’un müşteriye devredilecek mal veya hizmetler karşılığı bedel tahsil edecek olması muhtemeldir.  Grup, bir bedelin tahsil edilebilirliğinin muhtemel olup olmadığını değerlendirirken, sadece müşterinin bu bedeli vadesinde ödeyebilme kabiliyetini ve buna ilişkin niyetini dikkate alır.

Her bir edim yükümlülüğü için, edim yükümlülüğünün zamana yayılı olarak mı yoksa belirli bir anda mı yerine getirileceği sözleşme başlangıcında belirlenir. Grup, bir mal veya hizmetin kontrolünü zamanla devreder ve dolayısıyla ilgili satışlara ilişkin edim yükümlülüklerini zamana yayılı olarak yerine getirirse, söz konusu edim yükümlülüklerinin tamamen yerine getirilmesine yönelik ilerlemeyi ölçerek hasılatı zamana yayılı olarak finansal tablolara alır.Grup, müşterilerle yapılan her bir sözleşmede taahhüt ettiği mal veya hizmetleri değerlendirerek, söz konusu mal veya hizmetleri devretmeye yönelik verdiği her bir taahhüdü ayrı bir edim yükümlülüğü olarak belirlemektedir.
Grup, taahhüt edilmiş bir mal veya hizmeti müşterisine devrederek edim yükümlülüğünü yerine getirdiğinde veya getirdikçe, bu edim yükümlülüğüne tekabül eden işlem bedelini hasılat olarak finansal tablolarına kaydeder. Mal veya hizmetlerin kontrolü müşterilerin eline geçtiğinde (veya geçtikçe) mal veya hizmet devredilmiş olur.
Grup, sözleşmenin başlangıcında, müşteriye taahhüt ettiği mal veya hizmetin devir tarihi ile müşterinin bu mal veya hizmetin bedelini ödediği tarih arasında geçen sürenin bir yıl veya daha az olacağını öngörmesi durumunda, taahhüt edilen bedelde önemli bir finansman bileşeninin etkisi için düzeltme yapmamaktadır. Diğer taraftan, hasılatın içerisinde önemli bir finansman unsuru bulunması durumunda, hasılat değeri gelecekte oluşacak tahsilatların, finansman unsuru içerisinde yer alan faiz oranı ile indirgenmesi ile tespit edilir. Fark, tahakkuk esasına göre esas faaliyetlerden diğer gelirler olarak ilgili dönemlere kaydedilir.
Faiz Gelirleri
Finansal varlıklardan elde edilen faiz geliri, Grup’un ekonomik faydaları elde edeceği ve gelirin güvenilir bir biçimde ölçülmesi mümkün olduğu sürece kayıtlara alınır. Faiz geliri, kalan anapara bakiyesi ile beklenen ömrü boyunca ilgili finansal varlıktan elde edilecek tahmini nakit girişlerini söz konusu varlığın kayıtlı değerine indirgeyen efektif faiz oranı nispetinde ilgili dönemde tahakkuk ettirilir.
Kurum Kazancı Üzerinden Hesaplanan Vergiler
Vergi karşılığı gideri veya geliri, dönem içerisinde ortaya çıkan kazanç veya zararlar ile alakalı olarak hesaplanan yasal ve ertelenmiş verginin toplamıdır.
Ertelenmiş vergi, bilanço yükümlülüğü metoduna göre hesaplanmıştır. Ertelenmiş vergi, varlık ve yükümlülüklerin finansal tablolarda yansıtılan değerleri ile yasal vergi matrahları arasındaki geçici farkların vergi etkisi olup finansal raporlama amacıyla dikkate alınarak yansıtılmaktadır.
Ertelenmiş vergi varlığı ileride bu zamanlama farklılıklarının kullanılabileceği bir mali kar oluşabileceği ölçüde; tüm indirilebilir geçici farklar ve geçmiş dönemlere ilişkin taşınan mali zararlar için tanımlanır. Ertelenmiş vergi varlığı her bilanço döneminde gözden geçirilmekte ve ertelenmiş vergi aktifinin ileride kullanılması için yeterli mali karın oluşmasının mümkün olmadığı durumlarda, bilançoda taşınan değeri azaltılmaktadır.
Ertelenmiş vergi varlığı ve yükümlülüğünün hesaplanmasında Grup’un bu geçici farkları kullanabileceğini düşündüğü tarihlerde geçerli olacak ve bilanço tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş vergi oranları kullanılmaktadır.
Aynı ülkenin vergi mevzuatına tabi olunması ve cari vergi varlıklarının cari vergi yükümlülüklerinden mahsup edilmesi konusunda yasal olarak uygulanabilir bir hakkın bulunması şartlarıyla ertelenen vergi varlıkları ve ertelenen vergi yükümlülükleri, karşılıklı olarak birbirinden mahsup edilir.
Yabancı Para Cinsinden İşlemler
Grup içindeki her şirket yabancı para cinsinden yapılan işlemleri ve bakiyelerini kullandığı para birimine çevirirken işlem tarihinde geçerli olan kurları esas almaktadır. Parasal kalemlerin yıl boyunca ilk olarak kayıtlara alındıkları ya da geçmiş finansal tablolarda raporlandıkları kurlardan farklı kurlarla ifade edilmesinden veya raporlanmasından doğan kur farkı giderleri veya gelirleri ilgili dönemde gelir tablosuna yansıtılmaktadır.
Pay Başına Kazanç
Konsolide gelir tablolarında belirtilen hisse başına kazanç, net karın, raporlama dönemleri boyunca piyasada bulunan hisse senetlerinin ağırlıklı ortalama adedine bölünmesiyle bulunmaktadır. Dönem içerisinde içsel kaynaklardan sermaye artırımı yapılması halinde, hisse adedinin ağırlıklı ortalaması hesaplanırken yeni bulunan değerin dönem başı itibariyle de geçerli olduğu kabul edilir. Şirket’in sulandırılmış enstrümanı bulunmamaktadır.
Raporlama Döneminden Sonraki Olaylar
Grup’un bilanço tarihindeki durumu hakkında ilave bilgi veren bilanço tarihinden sonraki olaylar (düzeltme gerektiren olaylar) finansal tablolarda yansıtılmaktadır. Düzeltme gerektirmeyen olaylar belli bir önem arz ettikleri takdirde dipnotlarda açıklanmaktadır.
Devlet Teşvik ve Yardımları
Devlet bağışları, bağışların alınacağına ve Grup’un uymakla yükümlü olduğu şartları karşıladığına dair makul bir güvence olduğunda gerçeğe uygun değerleri üzerinden kayda alınırlar. Maliyetlere ilişkin devlet bağışları, karşılayacakları maliyetlerle eşleştikleri ilgili dönemler boyunca tutarlı bir şekilde gelir olarak muhasebeleştirilir.

Maddi duran varlıklara ilişkin devlet bağışları, ertelenmiş devlet bağışları olarak cari olmayan borçlar altına sınıflandırılır ve faydalı ömürleri üzerinden doğrusal amortisman uygulanarak kar veya zarar tablosuna alacak kaydedilir.
3. İşletme Birleşimleri
6 Ağustos 2021 tarihinde yapılan duyuruya göre CCI, LLC Coca-Cola Bottlers Uzbekistan'ın (CCBU) özelleştirilmesine yönelik açık satış sürecinin kazananı olarak Özbekistan Cumhuriyeti Devlet Varlık Yönetim Ajansı (UzSAMA) ile Hisse Alım Sözleşmesini imzalamıştır. Satın alma işlemi 29 Eylül 2021 itibarıyla tüm ilgili hükümet ve mutad onayların alınmasını müteakiben resmen tamamlanmıştır.
Hisseleri satın alınan şirketin finansal tablosunda yer alan tanımlanabilir varlık, yükümlülük ve şarta bağlı yükümlülüklerin makul değerlerinin belirlenmesi ile ilgili işlemler TFRS 3 “İşletme Birleşmeleri” kapsamında devam etmektedir. TFRS 3 “İşletme Birleşmeleri” standardı makul değerlerin belirlenmesinin tamamlanmasına bir yıl süre ile izin vermektedir. Grup, söz konusu birleşmesi işlemini CCBU'nun finansal tablolarında satın alma tarihinde yer alan tanımlanabilir varlık, yükümlülük ve şarta bağlı yükümlülüklerin provizyonel makul değerlerini esas alarak muhasebeleştirmiştir. Grup’un satın alım maliyeti ile CCBU'nun tanımlanabilir varlık, yükümlülük ve şarta bağlı yükümlülüklerin provizyonel makul değerleri arasındaki 2.302.469 TL tutarındaki farkı, 30 Eylül 2021 tarihi itibarıyla konsolide finansal tablolarda geçici olarak şerefiye altında muhasebeleştirilmiştir.
Grup 2021 yılı içerisinde gerçekleştirilmek üzere The Coca-Cola Export Corporation (TCCEC)
ile TCCEC’nin sahibi olduğu %42,882 CCBU hisselerinin alımı, TCCEC’nin de hisselerinin satımı konusunda sözleşme imzalamıştır. 30 Eylül 2021 tarihi itibarıyla anlaşma hükümlerine göre 797.265 TL (90 milyon USD) satın alma yükümlülüğü konsolide finansal tablolara kaydedilmiştir. Kontrol gücü olmayan paylar bulunmamaktadır.
CCI 27 Aralık 2021 tarihi itibarıyla, tamamına sahip olduğu iştiraki CCI International Holland BV ("CCI Hollanda") aracılığı ile LLC Coca-Cola Bottlers Uzbekistan'ın ("CCBU") %42,88 hissesini 90 milyon USD karşılığında The Coca-Cola Company'den ("TCCC") satın almıştır. TCCC, hisse alım sözleşmesi ve hisse devir sözleşmesinin imzalanmasıyla CCBU'daki %42,88 hissesini CCI Hollanda'ya devretmiştir. Bu satın alma işlemi sonucunda, CCI, CCI Hollanda üzerinden, %100,0 hissedarlık ile CCBU'nun dolaylı olarak tek sahibi olmuştur.
CCBU'nun satın alındığı tarih itibarıyla hazırlanmış finansal tablolarındaki net varlıklarının provizyonel makul değerleri aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
CCI, tamamına sahip olduğu iştiraki CCI International Holland BV (“CCI Hollanda”) aracılığı ile The Coca-Cola Bottling Company of Jordan Limited’in (“TCCBCJ”) %10,0 hissesini 5,4 milyon ABD doları (71.977 TL) karşılığında The Coca-Cola Company’nin iştiraki konumunda olan Atlantic Industries Company’den satın almak için sözleşme imzalamıştır. Atlantic Industries Company, hisse alım sözleşmesi ve hisse devir sözleşmesinin imzalanmasıyla TCCBCJ'deki %10,0 hissesini CCI Hollanda'ya devredecektir ve CCI, CCI Hollanda üzerinden, %100,0 hissedarlık ile TCCBCJ’nin dolaylı olarak tek sahibi olacaktır.
27 Ekim 2021 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan duyuruya göre CCI, The Coca- Cola Company ("TCCC") %100 iştiraki olan European Refreshments'ın (ER), Bağdat merkezli Al Waha for Soft Drinks, Juices, Mineral Water, Plastics, and Plastic Caps Production LLC'nin ("Al Waha") holding şirketi konumunda bulunan Waha Beverages B.V.'deki (Waha BV) %19,97 oranındaki azınlık payını aralarındaki 2013 tarihinde akdedilmiş olan hissedarlar sözleşmesinde bulunan ve 31 Aralık 2016 ile 31 Aralık 2022 arasında kullanılabilen satın alım opsiyonu hükümleri uyarınca satın almıştır. ER'ın ilgili satış opsiyonunu kullanma kararı uyarınca, ER, Waha BV'deki %19,97 oranındaki paylarını 40,4 milyon ABD Doları ( 393.687 TL) karşılığında CCI'a devretmiş ve tescil işlemi de tamamlanmıştır. Söz konusu devir işlemi sonucunda CCI, doğrudan %100 pay sahipliği ile Waha BV'nin ve aynı zamanda Al Waha'nın tek hissedarı olmuştur. (31 Aralık 2020 - 313.961 TL)
4. İş Ortaklıkları
Grup’un, 31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle iş ortaklığı bulunmamaktadır.
5. Bölümlere Göre Raporlama
Şirket’in faaliyetlere ilişkin karar almaya yetkili merci (Yönetim Kurulu ve Üst Yönetim) bölümsel raporlamayı Not 2’de anlatılan sunuma ilişkin temel esaslara göre ölçmektedir. Raporlanan bilgiler, yönetimin faaliyet bölümlerinin performansını değerlendirmek ve kaynak dağılımına karar vermek için kullandığı bilgileri içermektedir. Transfer fiyatlandırması açısından, ilişkili şirketler arasında uygulanan fiyatlar, ilişkisiz üçüncü taraflarla yapılan işlemlerde gerçekleşen emsal fiyatlara göre uygundur.

Şirket’in faaliyet bölümlerinin diğer bölümler ile gerçekleştirilen işlemlerden elde edilen bölüm gelirlerinin ölçülmesi ve raporlamasında, bölümler arası transferler, normal piyasa fiyatı ve şartlarında gerçekleştirilmektedir.
Düzeltilmiş FAVÖK, TFRS kapsamında bir muhasebe ölçüsü değildir ve standart bir hesaplaması bulunmamaktadır fakat bölüm performanslarının değerlendirilmesinde aynı endüstride yer alan şirketlerle karşılaştırılabilirliği açısından en uygun yöntem olarak görülmektedir.
Grup’un yurt içi ve yurt dışındaki bağlı ortaklıkları Not 1’de sunulmuş olup, bölümlere göre raporlamasını içeren bilgiler ektedir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Grup yönetimi, bölümlere göre raporlamanın gerekliliklerine ek olarak bazı finansal tablo okuyucularının yaptığı analizlerde bu verileri kullanabileceğinden yola çıkarak bölümlere göre raporlama dipnotlarında bu bilgilere yer vermiştir.Grup’un “ Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar (Düzeltilmiş FAVÖK)” hesaplaması “Esas Faaliyet Karı” kalemine, amortisman ve itfa giderleri, çalışanlara sağlanan faydalara ilişkin kıdem tazminatı ve izin ödemeleri gibi karşılıklar (yönetim primi ve uzun vadeli teşvik planı karşılıkları hariç) ile negatif şerefiye, satın alınan bağlı ortaklık yoluyla değer artışı gibi diğer nakdi olmayan gelir / giderlerin eklenmesiyle yapılmaktadır.
31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle, Esas faaliyet karı ve Düzeltilmiş FAVÖK arasındaki mutabakat aşağıdaki gibidir;
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
6. Nakit ve Nakit Benzerleri
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
31 Aralık 2021 tarihi itibariyle 2.203.700 TL tutarındaki yabancı para cinsinden 3 aydan kısa vadeli mevduatlar, 1 gün ile 89 gün (31 Aralık 2020 - 2.727.652 TL TL, 1 gün ile 68 gün) arasında değişen kalan vadelerde olup faiz oranları %0,01 - %9,50 (31 Aralık 2020 %0,50 - %8,25) arasında değişmektedir. 31 Aralık 2021 tarihi itibariyle 508.914 TL tutarındaki TL cinsinden vadeli mevduatlar, 3 ile 45 gün arasında değişen kalan vadelerde olup (31 Aralık 2020 – 1.222.133 TL, 4 ile 50 gün) faiz oranları %16,5 - %28,0 (31 Aralık 2020 - %15,5 - %19,0) arasında değişmektedir.31 Aralık 2021 tarihi itibariyle 3 aydan kısa vadeli mevduatlar üzerinde 4.510 TL (31 Aralık 2020 - 13.526 TL) tutarında faiz geliri tahakkuku bulunmaktadır. 31 Aralık 2021 ve 31 Aralık 2020 tarihleri itibariyle hazır değerlerin gerçeğe uygun değerleri kayıtlı değerlerine eşittir.
7. Finansal Yatırımlar
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla 39 ile 357 gün arasında kalan vadeleri bulunan 3 aydan uzun vadeli mevduatlar USD,UZS ve KZT cinsinden oluşmakta olup faiz oranları USD için %2,25, UZS için %16,00 ve KZT için %7,50 - %9,50 arasında değişmektedir. Kullanımı kısıtlı banka bakiyesi, Özbekistan'da akreditiflerin teminatı için bankadaki blokeli tutardır.

31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla 1 ile 174 gün arasında kalan vadeleri bulunan 3 aydan uzun vadeli mevduatlar USD cinsinden oluşmakta olup faiz oranları %1,00 - %2,50 dir.
8. Türev Finansal Araçlar
31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla Grup’un gerçekleştirdiği nominal değerleri toplamı 788.479 TL olan, 21.426 tonluk, 10 adet alüminyum swap işlemi bulunmaktadır. Söz konusu alüminyum swap kontratları 1 Mayıs 2020, 29 Eylül 2021, 5 Ekim 2021, 20 Ekim 2021 ve 26 Ekim 2021 tarihleri itibarıyla gerçekleşme ihtimali yüksek olan 2022 yılındaki metal kutu alımlarının nakit akışlarından kaynaklanabilecek finansal riskten korunma aracı olarak tayin edilmiş ve nakit akış riskinden korunma muhasebesine konu edilmiştir.
31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla Grup’un gerçekleştirdiği nominal değerleri toplamı 174.193 TL olan, 14.810 tonluk, 8 adet alüminyum swap işlemi bulunmaktadır. Söz konusu alüminyum swap kontratları 26 Mart 2020, 1 Nisan 2020, 24 Nisan 2020,27 Nisan 2020 ve 1 Mayıs 2020 tarihleri itibarıyla gerçekleşme ihtimali yüksek olan 2021 ve 2022 yıllarındaki metal kutu alımlarının nakit akışlarından kaynaklanabilecek finansal riskten korunma aracı olarak tayin edilmiş ve nakit akışriskinden korunma muhasebesine konu edilmiştir.
31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla Şirket’in gerçekleştirdiği nominal değerleri toplamı 36.788 TL olan, 2.400 tonluk,1 adet resin swap işlemi bulunmaktadır. Söz konusu resin swap kontratı 27 Ekim 2021 tarihi itibarıyla gerçekleşme ihtimali yüksek olan 2022 yılındaki pet şişe alımlarının nakit akışlarından kaynaklanabilecek finansal riskten korunma aracı olarak tayin edilmiş ve nakit akışriskinden korunma muhasebesine konu edilmiştir.

31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla Şirket’in gerçekleştirdiği şeker swap işlemi bulunmamaktadır.

31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla Grup’un gerçekleştirdiği nominal değerleri toplamı 5.523 TL olan, 2.200 tonluk, 11 adet şeker swap işlemi bulunmaktadır. Söz konusu şeker swap kontratları 12 Mart 2020, 16 Mart 2020, 19 Mart 2020 tarihleri itibarıyla gerçekleşme ihtimali yüksek olan 2021 ve 2022 yılındaki şeker alımlarının nakit akışlarından kaynaklanabilecek finansal riskten korunma aracı olarak tayin nakit akış riskinden korunma muhasebesine konu edilmiştir.

31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla Şirket’in 23 Ağustos 2021 tarihinde imzalanmış, 20 milyon USD tutarında (kaldıraçlı tutar 32 milyon USD) ve nihai vadesi 01 Ağustos 2022 olan opsiyon işlemi aracılığıyla gerçekleştirilmiş türev finansal aracı bulunmaktadır. Bu işlemin nominal değeri toplamı 266.580 TL’dir.
31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla Şirket’in 11 Şubat 2020 tarihinde imzalanmış, 25,03 milyon EUR tutarında ve vadesi 13 Ocak 2021 olan, çapraz döviz swap’ı aracılığıyla gerçekleştirilmiş türev finansal aracı bulunmaktadır. Bu işlemin nominal değeri toplamı 225.523 TL’dir.
31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla Şirket’in, uzun vadeli kur riskinden korunmak amacıyla, 150 milyon ABD Doları tutarında ve 19 Eylül 2024 vadeli, yapılandırılmış çapraz kur swap sözleşmesi aracılığıyla gerçekleştirilmiş türev finansal araçları bulunmaktadır.Şirket döviz kurlarındaki hareketliliği dikkate alarak çapraz kur swap sözleşmesine ilaveten yine 150 Milyon ABD Doları tutarında opsiyon satın almış olup, bu iki işlemi birlikte korunma aracı olarak belirlemiştir (1.101.075 TL nominal tutar).

31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla Şirket’in faiz riskinden korunmak amacıyla gerçekleştirdiği ve gerçeğe uygun değer riskinde korunma işlemine konu olan 25 Milyon EUR tutarında ve vadesi 11 Mayıs 2022 olan TL, EUR faiz-kur swap işlemi bulunmaktadır. Bu işlemin nominal değeri 377.848 TL’ dir.

31 Aralık 2021 ve 31 Aralık 2020 tarihleri itibarıyla emtia swap ve forward sözleşmelerinin nominal tutarı ve gerçeğe uygun değerleri aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
9. Finansal Borçlanmalar
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
31 Aralık 2021 tarihi itibariyle toplam finansal borçların üzerinde 104.178 TL (31 Aralık 2020 - 57.915 TL) tutarında faiz gideri tahakkuku bulunmaktadır.  

Grup’un 2021 ve 2020 raporlama dönemlerindeki finansal taahhütleri borçlanma imkanları için belirlenenlerle uyumludur. 31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle kısa ve uzun vadeli finansal borçların döviz ve TL cinsinden dökümü aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Bilanço tarihlerindeki en düşük ve en yüksek etkin faiz oran aralıkları aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle uzun vadeli kredilerin (cari kısım dahil) geri ödeme planları aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle finansal borç hareket tablosu aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Kiralama İşlemlerinden Borçlar
31 Aralık 2021 tarihi itibariyle kiralama işlemlerinden kaynaklanan borçların bugünkü değeri 319.680 TL olup, 31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle kiralama işlemlerine bağlı hareket tablosu aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
10. Diğer Finansal Yükümlülükler
Grup’un, 31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle diğer finansal yükümlülüğü bulunmamaktadır.
11. Ticari Alacak ve Borçlar
Ticari Alacaklar
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Beklenen kredi zararı karşılığının 31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle hareket tablosu aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Grup, ticari alacakları için değer düşüklüğünü ömür boyu beklenen kredi zararına göre ölçmektedir. Ticari alacaklarda beklenen kredi zararları, müşterilerin geçmişteki temerrüde düşme durumuna bakılarak, mevcut finansal durumu analiz edilerek ve ilgili müşterinin faaliyet gösterdiği endüstrinin genel ekonomik koşulları ve raporlama tarihindeki koşullar dikkate alınarak oluşturulan bir karşılık matrisi kullanılarak tahmin edilir. Grup, vadesini 90 gün üstünde geçmiş olan tüm alacaklara geçmiş tecrübelerinde tahsil edilememe riskine dayanarak %100’lük karşılık ayırır. Cari dönemde, yönetimin tahminlerinde ve varsayımlarında önemli bir değişiklik olmamıştır.
31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle, alacakların vadelerine göre detayı aşağıdaki gibidir;
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Ticari Borçlar
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Ticari alacaklar ve borçlardaki risklerin niteliği ve düzeyine ilişkin açıklamar 39.notta verilmiştir.
12. Ticari Alacak ve Borçlar
Diğer Alacaklar
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Grup’un, 31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle diğer finansal yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Diğer Borçlar
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
13. Peşin Ödenmiş Giderler
a) Kısa vadeli peşin ödenmiş giderler
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
b) Uzun vadeli peşin ödenmiş giderler
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
14. Finans Sektörü Faaliyetlerinde Alacak ve Borçlar
Grup’un, 31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle finans sektörü faaliyetlerinden alacak ve borçları bulunmamaktadır.
15. Stoklar
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Stok değer düşüklüğü karşılığının 31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle hareket tablosu aşağıdaki gibidir, yıl içinde kaydedilen net gider 6.531 TL’dir (31 Aralık 2020 - net gelir toplamı 3.606 TL).
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
16. Canlı Varlıklar
Grup’un, 31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle herhangi bir canlı varlığı bulunmamaktadır.
17. Devam Eden İnşaat Sözleşmelerine İlişkin Varlıklar
Grup’un, 31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle herhangi bir devam eden inşaat sözleşme alacak ya da hakediş bedeli bulunmamaktadır.
18. Özkaynak Yöntemiyle Değerlenen Yatırımlar
Özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlar; konsolide bilançoda, maliyetlerine Grup’un iştirakin net varlıklarındaki payına alım sonrası değişikliklerin eklenmesi ve herhangi bir değer düşüklüğü varsa bununla ilgili karşılığın düşülmesiyle gösterilmektedir. Konsolide gelir tablosu Grup’un iştirakinin faaliyet sonuçlarındaki payını yansıtmaktadır.
31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle, SSDSD’nin toplam aktif ve yükümlülükleri ile net satışları ve dönem karı / (zararı) aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
19. Yatırım Amaçlı Gayrimenkuller
Grup’un, 31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle yatırım amaçlı gayrimenkulü bulunmamaktadır.
20. Maddi Duran Varlıklar
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Grup yönetimi makina ve ekipmanlara ait yedek parçaların faydalı ekonomik ömürlerinin belirlenmesinde teknik ekibinin tecrübeleri doğrultusunda önemli varsayımlarda bulunmuştur. Grup, kullanım ömrü tahminlerinde 2020 yılında değişiklik yapmış ve 20 yıl olan ekonomik ömrü tahmini 10 yıla indirmiştir. Bu tahmin değişikliği, finansal tablolarda geriye dönük herhangi bir uygulama gerektirmemektedir ve 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle cari dönem amortismanına etkisi yaklaşık 121,5 milyon TL tutarında olumsuz yöndedir.
Değer Düşüklüğü Karşılığı
31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla Grup, yedek parçaları için bir değerlendirme yapmış ve 263.537 TL (31 Aralık 2020 – 18.078 TL) tutarındaki değer düşüklüğü karşılığı Grup’un cari dönemde defter değeri, gerçekleşebilir değerini aşan maddi varlıkları için hesaplanmış ve kayıtlara yansıtılmıştır. Bu değer düşüklüğü, yavaş hareket eden, eskimiş, fiziksel hasarlı, atıl yedek parçalar için hesaplanmıştır (Not 33).
Kullanım Hakkı Varlığı
Grup, geriye dönük uyguladığı TFRS 16 kapsamında kiralamanın fiilen başladığı tarihte finansal tablolarına bir kullanım hakkı varlığı ve bir kira yükümlülüğü yansıtır.
Kullanım hakkı varlığı ilk olarak maliyet yöntemiyle muhasebeleştirilir ve aşağıdakileri içerir:
a) Kira yükümlülüğünün ilk ölçüm tutarı,
b) Grup tarafından katlanılan tüm başlangıçtaki doğrudan maliyetler ve
Grup maliyet yöntemini uygularken, kullanım hakkı varlığını:
a) Birikmiş amortisman ve birikmiş değer düşüklüğü zararları düşülmüş ve
b) Kira yükümlülüğünün yeniden ölçümüne göre düzeltilmiş maliyeti üzerinden ölçer.
Grup, kullanım hakkı varlığını amortismana tabi tutarken TMS 16 Maddi Duran Varlıklar’da yer alan amortisman hükümlerini uygular. Kullanım hakkı varlıklarının 31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle bakiyeleri ve ilgili dönemdeki amortisman ve itfa payı giderleri aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
21. Maddi Olmayan Varlıklar
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Devlet teşviği ile alınan su kaynağı kullanım hakkı yoktur. 
22. Şerefiye
31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle şerefiyenin hareket tablosu aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Not 3 ‘İşletme Birleşmeleri’ başlığı altında açıklandığı üzere 29 Eylül 2021 tarihi itibarıyla satın alınan Uzbekistan hisselerinin CCI Holland adına tescili tamamlanmıştır.29 Eylül 2021 tarihi itibarıyla Özbekistan tam konsolidasyon yöntemiyle konsolide edilmiştir. Söz konusu bağlı ortaklığın konsolidasyonu için, TFRS 3 “İşletme Birleşmeleri” kapsamında, defter değeri esasına göre hazırlanmış mali tablolarındaki net varlık değeri ile, CCI'ın alım maliyeti arasındaki fark olan 2.302.469 TL 31 Aralık 2021 tarihli konsolide bilançoda geçici pozitif şerefiye olarak yansıtılmıştır (Not 3).
31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle şerefiyenin bölümlere göre dağılımı aşağıdaki gibidir.
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
23. Devlet Teşvik ve Yardımları
31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla Bursa, Elazığ, Köyceğiz, Çorlu, Ankara, Mersin, İzmir, Isparta ve Mahmudiye üretim hattı yatırımları için alınan yatırım teşvik belgesi kapsamında 295.245 TL (31 Aralık 2020, 293.938 TL) yatırım gerçekleşmiş olup, toplamda sağlanacak vergi avantaj tutarı 119.131 TL (31 Aralık 2020, 89.705 TL) ve teşvik belgesi tarihinden itibaren hesaplanan toplam vergi indirimi 4.528 TL’dir (31 Aralık 2020, 3.708 TL).

3 Eylül 2020 tarihinde Coca-Cola Almaty Bottlers, SB Sberbank of Russia JSC'dan yıllık %15 faizli 10.000.000 KZT tutarında kredi almıştır ve bu kredi için Banka ve Girişimciliği Geliştirme Fonu “DAMU” ile anlaşma imzalamıştır. Kredinin yıllık %15 tutarındaki faiz oranının yıllık % 9 tutarındaki bir kısmı Kazakistan devletine ait olan finans kuruluşu (DAMU) tarafından, geri kalanı ise şirket tarafından ödenecektir.
24. Karşılıklar, Koşullu Varlıklar ve Yükümlülükler
CCI ve Türkiye’de mukim bağlı ortaklıkları
31 Aralık 2021 tarihi itibari ile CCI ve Türkiye’de mukim bağlı ortaklıkları aleyhine 222 adet 17.717 TL (31 Aralık 2020 - 213 adet 14.458 TL) tutarında, ticari faaliyetler ile ilgili açılmış bulunan çeşitli davalar mevcuttur. Bu davaların 31 Aralık 2021 tarihi itibari ile nasıl sonuçlanacağı henüz kesinlik kazanmamıştır. Söz konusu davalarla ilgili Grup yönetimi olumsuz bir sonuç beklememektedir ve bu davalar Grup’un faaliyet sonuçlarını, finansal durumunu veya likiditeyi önemli ölçüde etkileyebilecek nitelikte değildir.
Teminat Mektupları ve Muhtemel Yükümlülükler
31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla bankalardan alınan ve tedarikçilere ve resmi kurumlara verilen teminat mektupları tutarı 185.666 TL’dir (31 Aralık 2020 - 130.858 TL).
Yurt dışında faaliyet gösteren bağlı ortaklıklar
Aleyhe Davalar
31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla, CCBPL’nin vergi davaları olup davaların CCBPL’nin aleyhine sonuçlanması durumunda oluşabilecek vergi yükümlülüğü 509.267 TL’dir (31 Aralık 2020 – 235.377 TL). Bu tutarın 115.830 TL’si yükümlülük olarak finansal tablolarda bulunmaktadır. Grup yönetimi söz konusu diğer davalarla ilgili olumsuz bir sonuç beklememektedir.
İpotekler
31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla TCCBCJ’nin ve CCBPL’nin almış oldukları krediler için, bina ve arazileri üzerinde sırasıyla 46.933 TL (31 Aralık 2020 – 25.847 TL) ve 201.382 TL (31 Aralık 2020 – 122.474 TL) tutarında ipotek bulunmaktadır.
Akreditif
31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla CCBPL’in 133.353 TL (8,8 milyon EUR) ve 35.422 TL (2,7 milyon USD) tutarında, CCBU’nun 86.488 TL (5,7 milyon EUR) ve 18.743 TL (1,4 milyon USD) tutarında akreditifi bulunmaktadır (31 Aralık 2020 - CCBPL’in 6.280 TL (0,7 milyon EUR) ve 393 TL (0,1 milyon USD)).
Teminat Mektupları
31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla bankalardan alınan ve tedarikçilere ve resmi kurumlara verilen teminat mektupları tutarı 13.195 TL’dir (31 Aralık 2020 - 9.442 TL).
31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle, Grup’un teminat, garanti ve rehin pozisyonu aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
İpotekle teminatlandırılmış akreditif, teminat mektupları ve kredi riskinin tamamı ilgili ülkelerdeki ipotek tutarı kapsamında yer aldığından; teminat, garanti ve rehin pozisyonu tablosunda ayrıca yer verilmemektedir.
Vergi ile İlgili ve Yasal Konular
Grup’un yurt dışında faaliyette bulunduğu bölgelerin çoğunda, vergilendirme ve yabancı para ile yapılan işlemlerle ilgili yasalar ve düzenlemeler, gelişme göstermeye devam etmektedir. Çeşitli yasalar ve düzenlemeler her zaman yazılı olarak ifade edilmemiştir ve bu düzenlemelerin uygulanması yerel, bölgesel ve milli vergi otoriteleri, ilgili ülkelerin merkez bankaları ve maliye bakanlıklarının yorumuna tabidir. Vergi beyanları ve diğer yasal alanlar, yasalarla ceza kesme ve faiz oranı uygulama hakkı verilmiş çeşitli otoriteler tarafından gözden geçirme ve incelemeye tabidir. Bu, Grup’un yurt dışında ağırlıklı olarak faaliyette bulunduğu bölgelerde, daha gelişmiş vergi sistemleri olan ülkelerde görülmeyen vergi ile ilgili riskler yaratmaktadır.

Pakistan’da 2013 yılında yapılan kanun değişikliğiyle, daha önce dolaylı vergi olarak uygulanan “Satış ve Özel Tüketim Vergileri” yerine 9 Temmuz 2013 tarihinden itibaren üretim kapasitesiyle ilişkilendirilen “Kapasite Vergisi” uygulanmaya başlanmış olup, CCBPL bu kanun değişikliğine paralel olarak kanuni yükümlülüklerini yeni kanuni düzenleme çerçevesinde yerine getirmiştir.
“Kapasite Vergisi” ne ilişkin söz konusu kanun uygulaması Mayıs 2014 tarihinde Anayasa Mahkemesinin kararıyla iptal edilmiş ve daha önce uygulanan “Satış ve Özel Tüketim Vergileri” sistemine geri dönülmüştür. CCBPL de bu iptal kararı sonrası “Satış ve Özel Tüketim Vergileri” sistemine göre kanuni yükümlülüklerini yerine getirmiştir.

Pakistan vergi idaresi, iptal kararını gerekçe göstererek, “Satış ve Özel Tüketim Vergileri” sisteminin iptal öncesi de geriye dönük olarak uygulanması talebiyle, CCBPL’den 3.505 milyon PKR (TL karşılığı 264.680 ) ek vergi talebinde bulunmuştur. Şirket yönetimi Anayasa Mahkemesi iptal kararlarının geriye yürümezliği ilkesine dayanarak ve aynı zamanda ilgili zaman diliminde yürürlükte bulunan “Kapasite Vergisi” uygulaması yükümlülüklerinin tam olarak yerine getirildiğinden hareketle, söz konusu talebe itiraz etmiş ve konuyu yargıya taşımıştır.
Şirket yönetimi söz konusu davayla ilgili olumsuz bir sonuç beklememektedir (31 Aralık 2020 - 3.505 milyon PKR karşılığı, 160.979 TL).
25. Taahhütler
Murabaha
CCBPL, Standard Chartered Bankası ve Habib Bankası Limited (“Bankalar”) ile murabaha hizmet anlaşması imzalamıştır. Bu anlaşma gereğince CCBPL ve Bankalar anlaşma hükümlerine uygun olarak belirli miktarlarda belirli zaman aralıklarında şeker ve resin alım işlemi yapacaklardır. 31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla bu anlaşmadan kaynaklı CCBPL’nin 15 milyon USD tutarındaki şekeri Haziran 2022 ve 37 milyon USD tutarındaki şeker ve resini Aralık 2022 sonuna kadar Bankalar’dan satın alma taahhüdü bulunmaktadır.

CCBPL, Standard Chartered Bankası ve Habib Bankası Limited (“Bankalar”) ile murabaha hizmet anlaşması imzalamıştır. Bu anlaşma gereğince CCBPL ve Bankalar anlaşma hükümlerine uygun olarak belirli miktarlarda belirli zaman aralıklarında şeker alım işlemi yapacaklardır. 31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla bu anlaşmadan kaynaklı CCBPL’nin 2,8 milyon USD tutarındaki şekeri Haziran 2021 ve 0,8 milyon USD tutarındaki şekeri Aralık 2021 sonuna kadar Bankalar’dan satın alma taahhüdü bulunmaktadır.
26. Çalışanlara Sağlanan Faydalar
31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle, sırasıyla 77.394 TL ve 50.009 TL tutarındaki çalışanlara sağlanan faydalar kapsamındaki borçlar; ödenecek maaş ve ücretler, sosyal güvenlik primleri ve ödenecek muhtasar vergiden oluşmaktadır.
a) Çalışanlara Sağlanan Kısa Vadeli Faydalar
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle, yönetim primi karşılığının hareketi aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle, izin ödemeleri karşılığının hareketi aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
b) Çalışanlara Sağlanan Uzun Vadeli Faydalar
31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle uzun vadeli karşılıkların detayı aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle, uzun vadeli teşvik planı karşılığının hareketi aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Kıdem Tazminatı
Şirket ve yurt içinde faaliyette bulunan bağlı ortaklıkları, mevcut iş kanunu gereğince, en az bir yıl hizmet verdikten sonra emeklilik nedeni ile işten ayrılan veya kötü davranış dışındaki nedenlerle işine son verilen personele belirli miktarda kıdem tazminatı ödemekle yükümlüdür. Ödenecek tazminat her hizmet yılı için bir aylık maaş tutarı kadardır ve bu miktar 31 Aralık 2021 tarihi itibariyle, 8,29 TL (31 Aralık 2020 - 7,12 TL) ile sınırlandırılmıştır.
1 Ocak 2022 tarihinden itibaren kıdem tazminatı tavanı 10,85 TL’ye yükselmiştir.
İlişikteki konsolide finansal tablolarda belirtilen kıdem tazminatı yükümlülüğünün hareketi aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Tanımlanan fayda planları kapsamında aktüer çalışmalara dayanan ve çalışanlara sağlanan diğer kısa vadeli faydalar ile kıdem tazminatı yükümlülüğü içinde taşınan karşılıktan konsolide kapsamlı gelir / (gider) tablosuna yansıtılan vergi sonrası gelir / (gider) tutarları, 31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle sırasıyla 47.405 TL ve 6.976 TL giderdir.
27. Emeklilik Planları
Grup’un, 31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle emeklilik planları bulunmamaktadır.
28. Diğer Varlık ve Yükümlülükler
a) Diğer Dönen Varlıklar
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
b) Diğer Kısa Vadeli Yükümlülükler
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla, Day Investments Ltd.’in (Day) sahip olduğu %12,5 oranındaki Turkmenistan CC hissesini satın alma opsiyon bedeli olarak taşınan 2.360 bin USD, konsolide finansalda bilanço tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası satış kuru ile çevrilmiş ve 31.513 TL karşılığı olarak, diğer kısa vadeli yükümlülükler altında hisse satın alma opsiyon hesabına yansıtılmıştır.(31 Aralık 2020 - 17.324 TL).

27 Ekim 2021 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan duyuruya göre CCI, The Coca-Cola Company ("TCCC") %100 iştiraki olan European Refreshments'ın (ER), Bağdat merkezli Al Waha for Soft Drinks, Juices, Mineral Water, Plastics, and Plastic Caps Production LLC'nin ("Al Waha") holding şirketi konumunda bulunan Waha Beverages B.V.'deki (Waha BV) %19,97 oranındaki azınlık payını aralarındaki 2013 tarihinde akdedilmiş olan hissedarlar sözleşmesinde bulunan ve 31 Aralık 2016 ile 31 Aralık 2022 arasında kullanılabilen satın alım opsiyonu hükümleri uyarınca satın almıştır.
ER'ın ilgili satış opsiyonunu kullanma kararı uyarınca, ER, Waha BV'deki %19,97 oranındaki paylarını 40,4 milyon ABD Doları ( 393.687 TL) karşılığında CCI'a devretmiş ve tescil işlemi de tamamlanmıştır. Söz konusu devir işlemi sonucunda CCI, doğrudan %100 pay sahipliği ile Waha BV'nin ve aynı zamanda Al Waha'nın tek hissedarı olmuştur. (31 Aralık 2020 - 313.961 TL).

31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla diğer satırı içerisinde, CCBPL’nin vergi davalarına ait 115.830 TL yükümlülüğü bulunmaktadır (31 Aralık 2020 - yoktur).
29. Özkaynaklar
Sermaye
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Yedekler
Türk Ticaret Kanunu’na göre genel kanuni yedek akçe, Şirket’in ödenmiş sermayesinin %20 ’sine ulaşıncaya kadar, yıllık karın %5’i olarak ayrılır. Diğer kanuni yedek akçe, pay sahiplerine yüzde beş oranında kar payı ödendikten sonra, kardan pay alacak kişilere dağıtılacak toplam tutarın %10’u oranında ayrılır.

Türk Ticaret Kanunu’na göre, genel kanuni yedek akçe sermayenin veya çıkarılmış sermayenin yarısını aşmadığı takdirde, sadece zararların kapatılmasına, işlerin iyi gitmediği zamanlarda işletmeyi devam ettirmeye veya işsizliğin önüne geçmeye ve sonuçlarını hafifletmeye elverişli önlemler alınması için kullanılabilir.

Halka açık şirketler, kar payı dağıtımlarını SPK’nın 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe giren II-19.1 no’lu Kar Payı Tebliği’ne göre yaparlar.Ortaklıklar, karlarını genel kurulları tarafından belirlenecek kar dağıtım politikaları çerçevesinde ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak genel kurul kararıyla dağıtır.
Söz konusu tebliğ kapsamında, asgari bir dağıtım oranı tespit edilmemiştir. Şirketler esas sözleşmelerinde veya kar dağıtım politikalarında belirlenen şekilde kar payı öderler. Özkaynak enflasyon düzeltmesi farkları ile olağanüstü yedeklerin kayıtlı değerleri bedelsiz sermaye artırımı; nakit kar dağıtımı ya da zarar mahsubunda kullanılabilecektir. Ancak özsermaye enflasyon düzeltme farkları, nakit kar dağıtımında kullanılması durumunda kurumlar vergisine tabi olacaktır.
31 Aralık 2021 ve 2020 tarih leri itibariyle CCI’ın Vergi Usül Kanununa uygun olarak hazırlanan finansal tablolarında özkaynaklar içerisinde yer alan fon kalemleri aşağıdaki gibidir.
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Temettüler
Şirketimiz Yönetim Kurulu'nca 10 Eylül 2020 tarihinde alınan karar ile, 6102 sayılı Kanun'un Geçici 13/1. maddesi ile 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun Geçici 13. Maddesi'nin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ hükümleri çerçevesinde; geçmiş yıl karlarından karşılanmak üzere brüt 211.128 TL tutarın ortaklara dağıtılması için Genel Kurul'un olağanüstü toplantıya çağırılmasına ve Genel Kurul'a teklifte bulunulmasına karar verilmişti.

Ancak, 18 Eylül 2020 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 2948 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile yukarıda bahsi geçen tebliğde belirtilen kar dağıtımına ilişkin kısıtlama süresinin 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatılması sebebiyle Kar Dağıtım ve Olağanüstü Genel Kurul süreçleri iptal edilmişti. Yasal düzenlemenin uygulama süresi sona ermiş bulunduğundan, Şirketimiz Yönetim Kurulu'nca 20 Ocak 2021 tarihinde, tamamı geçmiş yıl karlarından (kanuni mükellefiyetler düşüldükten sonra olağanüstü yedeklerden) karşılanmak üzere, brüt 211.128 TL tutarındaki karın 18 Şubat 2021 tarihinden itibaren ortaklara dağıtılması için Genel Kurul'un olağanüstü toplantıya çağırılmasına ve Genel Kurul'a teklifte bulunulmasına karar verilmiştir.

Yönetim Kurulu'nun yukarıda bahsedilen kâr dağıtımı teklifinin Genel Kurul'ca onaylanmıştır. Tam mükellef kurumlar ile Türkiye’de bir iş yeri veya daimi temsilcilik aracılığı ile kar payı elde eden dar mükellef kurumlara 1 TL nominal değerde olan 100 adet hisse senedi karşılığında 0,83 TL brüt (0,83 TL net), diğer hissedarlara ise 0,83 TL brüt (0,7055 TL net) nakit temettü ödemesi yapmıştır.
Şirket’in bağlı ortaklıklarından CCSD, toplam brüt 39 TL (1 TL nominal değerde olan 100 adet hisse senedi karşılığında 39,44 tam TL) yi 18 Şubat 2021 tarihinde dağıtmıştır.

Şirketimiz Yönetim Kurulu'nca 24 Şubat 2021 tarihinde alınan kararı ile şirketimizin Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına (TFRS) göre hazırlanmış konsolide finansal tablolarına göre 2020 mali yılı net dönem karı 1.232.671 TL olarak gerçekleşmiştir. Kanuni mükellefiyetler düşüldükten sonra, 2020 yılı karından 395.000 TL ve kanunen dağıtılabilir diğer yedeklerden 106.110 TL olmak üzere toplam brüt 501.110 TL'nin 27 Mayıs 2021 tarihinden itibaren ortaklara dağıtılması ve 2020 yılı karından kalan kısmın olağanüstü yedek olarak Şirketimiz bünyesinde bırakılması için, Genel Kurul'a teklifte bulunulmasına karar verilmiştir.
Yönetim Kurulu'nun yukarıda bahsedilen kâr dağıtımı teklifinin Genel Kurul'ca onaylanmıştır. Tam mükellef kurumlar ile Türkiye’de bir iş yeri veya daimi temsilcilik aracılığı ile kar payı elde eden dar mükellef kurumlara 1 TL nominal değerde olan 100 adet hisse senedi karşılığında 1,97 TL brüt (1,97 TL net), diğer hissedarlara ise 1,97 TL brüt (1,6745 TL net) nakit temettü ödemesi yapmıştır.
Grup, 2020 yılı içerisinde brüt 239.109 TL tutarında kar payı dağıtımı yapmıştır (1 TL nominal değerde olan 100 adet hisse senedi karşılığında 0,94 tam TL).Kar payı dağıtımıyla ilgili olarak, hiçbir pay grubuna imtiyaz tanınmamaktadır.
30. Sürdürülen Faaliyetler
Grup, mal devrederek edim yükümlülüklerini belirli bir anda yerine getirir. Bu durum, TFRS 8 kapsamında raporlanabilir her bir bölüm için açıklanan hasılat bilgileriyle uyumludur (Not 5).
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
31. Faaliyet Giderleri
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
32. Niteliklerine Göre Giderler
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Grup'un bağımsız denetim kuruluşlarınca verilen hizmetlerin ücretlerine ilişkin açıklaması aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
33. Esas Faaliyetlerden Diğer Gelir / Giderler
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
34. Finansman Gelir / Giderleri
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle, döviz cinsinden olan finansal borçların kur farkı geliri / (gideri) aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
35. Vergi Varlık ve Yükümlülükleri
Genel Bilgiler
Grup faaliyetlerini sürdürdüğü ülkelerin vergi yönetmelik ve kanunları dahilinde vergilendirilmektedir. Türkiye’de vergi mevzuatı, ana ve bağlı ortaklıklarının konsolide vergi beyannamesi doldurmasına izin vermemektedir. Bu sebeple finansal tablolara yansıtılan vergi karşılığı, ayrı şirketler üstünden hesaplanmıştır.

Türkiye’de, Kurumlar Vergisi Kanunu (KVK)’nun 32'nci maddesine göre kurumlar vergisi oranı %20’dir. Bu oran, KVK’nın geçici 10'uncu madde uyarınca kurumların 2018, 2019 ve 2020 yılı vergilendirme dönemlerine ait kurum kazançları için %22 olarak uygulandıktan sonra 2021 yılı başında kanuni oran olan %20’ye dönmüştü. 7316 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 11'inci maddesi ile KVK’ya eklenen geçici 13'üncü madde ile bir kez daha kurumlar vergisi oranı 2 yıllık süre için yükseltilmiş bulunmaktadır.
Söz konusu geçici maddeye göre, kanuni kurumlar vergisi oranı olan %20 oranı, kurumların 2021 yılı vergilendirme dönemine ait kurum kazançları için %25, 2022 yılı vergilendirme dönemine ait kurum kazançları için ise %23 olarak uygulanacaktır. Yeni bir kanuni düzenleme yapılmadığı takdirde, KVK’nın 32'nci maddesi devreye girecek ve kurumlar vergisi oranı 2023 başından itibaren tekrar kanuni seviyesi olan %20’ye düşecektir. Söz konusu kanun kapsamında, 31 Aralık 2021 tarihli konsolide finansal tablolarda ertelenmiş vergi varlık ve yükümlülükleri, geçici farkların 2021’de vergi etkisi oluşturacak kısmı için %25, 2022’de vergi etkisi oluşturacak kısmı için %23 ve sonraki dönemlerde vergi etkisi oluşturacak kısmı için ise %20 oranı ile hesaplanmıştır.
Kurumlar vergisi, ilgili olduğu hesap döneminin sonunu takip eden dördüncü ayın yirmi beşinci günü akşamına kadar beyan edilmekte ve ilgili ayın sonuna kadar ödenmektedir. Vergi mevzuatı uyarınca üçer aylık dönemler itibarıyla oluşan kazançlar üzerinden ise %25 (2020 - %22) oranında geçici vergi hesaplanarak ödenmekte ve bu şekilde ödenen tutarlar yıllık kazanç üzerinden hesaplanan kurumlar vergisinden mahsup edilmektedir. Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre beyanname üzerinde gösterilen mali zararlar 5 yılı aşmamak kaydıyla dönemin kurumlar vergisi matrahından indirilebilir. Beyanlar ve ilgili muhasebe kayıtları Maliye idaresince beş yıl içerisinde incelenebilmekte ve vergi hesapları revize edilebilmektedir.
Vergi Usul Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun 20 Ocak 2022 tarihinde Kanun No. 7352 sayıyla yasalaşmış olup, geçici hesap dönemleri de dahil olmak üzere 2021 ve 2022 hesap dönemleri ile 2023 hesap dönemi geçici vergi dönemlerinde Mükerrer 298 inci madde kapsamındaki enflasyon düzeltmesine ilişkin şartların oluşup oluşmadığına bakılmaksızın mali tabloların enflasyon düzeltmesine tabi tutulmayacağı karara bağlanmıştır.

Kamu Gözetimi Kurumu, 20 Ocak 2022 tarihinde, TFRS kapsamında Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlamanın Uygulanması ile ilgili açıklamada bulunmuş, 2021 yılına ait konsolide finansal tablolarda TMS 29 Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama kapsamında herhangi bir düzeltme yapılmasına gerek bulunulmadığı belirtilmiştir.
31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle vergi giderinin analizi aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle vergi giderinin analizi aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Yabancı ülkelerdeki bağlı ortaklıkların farklı vergi oranları vardır, bu oranlar aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Konsolide finansal tablolar oluşturulurken, bağlı ortaklıkların ve müşterek yönetime tabi teşebbüslerin finansal tablolarının Şirket’in işlevsel ve sunum para birimi olan TL’ye çevrilmesinde ortaya çıkan kur farkları, özkaynaklar içerisindeki yabancı para çevrim farkları kalemi altında takip edilmektedir. TMS12 kapsamında, söz konusu bağlı ortaklık ve müşterek yönetime tabi ortaklıklarla ilgili bir satış işlemi planlanmadığı için, konsolidasyon sırasında oluşan yabancı para çevrim farklarının geçici olduğu düşünülmemekte ve buna ilişkin bir ertelenmiş vergi hesaplanmamaktadır.

31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle, ertelenmiş vergiye konu olan geçici farklar ve etkin vergi oranları kullanılarak hesaplanan ertelenmiş vergi yükümlülüğünün dağılımı aşağıda özetlenmiştir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle net ertelenmiş vergi yükümlülüğünün hareketi aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Ertelenmiş vergi varlığı hesaplanmayan geçmiş yıl zararlarının son kullanma tarihleri aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Tablo'da açıklanan rakam Türkiye’de yerleşik şirketler için hazırlanmış olup, geriye kalan tutarların kullanım ömürleri bulunmamaktadır.
36. Pay Başına Kazanç / (Kayıp)
Pay başına kazanç, net karın / (zararın), raporlama dönemi boyunca piyasada bulunan hisse senetlerinin ağırlıklı ortalama adedine bölünmesiyle bulunmaktadır. Şirket’in sulandırılmış enstrümanı bulunmamaktadır. 31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle pay başına kazanç / (kayıp) aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
37. İlişkili Taraf Açıklamaları
Grup olağan faaliyetleri dahilinde ilişkili taraflarla ticari olarak çeşitli işlemler gerçekleştirmiştir. Bu işlemlerin en önemlileri aşağıda belirtilmiştir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
1 Şirket’in ortakları ve ortakların bağlı ortaklıkları, iştirakleri ve müşterek yönetime tabi ortaklıkları
2 Şirket ortaklarının ilişkili kuruluşu
3 Müşterek yönetime tabi teşebbüs ve bağlı ortakların diğer ortakları
4 Şirket’in özkaynak yöntemine göre konsolide edilen müşterek yönetime tabi teşebbüsü
(*) 31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla European Refreshments 'den alınan kredi niteliğindeki borcu bulunmamaktadır. (31 Aralık 2020 – 46.722 TL European Refreshments 'den alınan %5,70 sabit faizli ve beş yıl vadeli kredi niteliğindeki uzun vadeli borçlardan oluşmaktadır.)
31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle ilişkili taraflardan olan alışlar ve diğer giderlerin önemli bölümü hizmet, hammadde ve sabit kıymet alımları ile fason üretim giderlerinden oluşmaktadır. 31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle ilişkili şirketlere olan satışlar ve diğer gelirler, mamul satışları ve ilişkili şirketlere yansıtılan promosyon harcamaları katkı paylarından oluşmaktadır.

31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle, Şirket’in Yönetim Kurulu başkan ve üyeleriyle, genel müdür, genel müdür yardımcıları ve direktör gibi üst düzey yöneticilere cari dönemde sağlanan ücret ve benzeri menfaatlerin toplam tutarı aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
38. Finansal Araçlardan Kaynaklanan Risklerin Niteliği ve Düzeyi
Grup’un temel finansal araçları banka kredileri, bono ihraçları, nakit ve kısa vadeli mevduatlardan oluşmaktadır. Söz konusu finansal araçların temel amacı Grup’un işletme faaliyetlerini finanse etmektir. Grup’un doğrudan işletme faaliyetlerinden kaynaklanan ticari borçlar ve ticari alacaklar gibi diğer finansal araçları da mevcuttur.

Grup’un finansal araçlarının getirdiği ana riskler faiz riski, likidite riski, yabancı para riski ve kredi riskidir. Grup yönetimi ve yönetim kurulu, aşağıda belirtilen risklerin yönetilmesi hususundaki politikaları incelemekte ve kabul etmektedir. Grup, ayrıca bütün finansal araçlarının pazar değeri riskini de göz önünde bulundurmaktadır.
(a) Sermaye Yönetimi
Sermayeyi yönetirken Grup’un hedefleri, ortaklarına fayda sağlamak ve sermaye maliyetini azaltmak amacıyla en uygun sermaye yapısını sürdürmek ve Şirket’in faaliyetlerinin devamlılığını sağlayabilmektir.
Grup, ekonomik koşulların değişimi ışığında, sermaye yapısını yönetmekte ve düzeltmeler yapmaktadır. Grup sermaye yapısını düzenlemek ve korumak için, uygun gördüğü durumda hissedarlara ödenecek temettü tutarını belirleyebilir, yeni hisseler çıkarabilir ya da sermayeyi hissedarlara geri verebilir ve borçlanmayı azaltmak için varlıklarını satabilir.

31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle, nakit ve nakit benzeri değerlerin ve kısa vadeli finansal yatırımların finansal borçlardan düşülmesiyle hesaplanan net borcun, toplam ödenmiş sermayeye bölünmesi ile bulunan borç sermaye oranı aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
(*) 31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla European Refreshments 'den alınan kredi niteliğindeki borcu bulunmamaktadır. (31 Aralık 2020 – 46.722 TL) European Refreshments 'den alınan %5,70 sabit faizli ve beş yıl vadeli kredi nitelindeki uzun vadeli borçlardan oluşmaktadır.
(b) Faiz Oranı Riski
Grup, faiz haddi bulunan varlık ve yükümlülüklerin tabi olduğu faiz oranlarının değişiminin etkisinden doğan faiz riskine açıktır. Grup, varlık ve yükümlülüklerinin faiz oranlarını dengede tutmaya çalışarak bu riski yönetmektedir.
Finansal borçlarla ilgili olan faiz oranlarının bir kısmı piyasada geçerli olan faiz oranlarına dayanmaktadır. Bundan dolayı Grup ulusal ve uluslararası piyasalarda faiz oranlarındaki değişikliklerden etkilenmektedir. Grup’un faiz oranlarındaki değişikliklerden kaynaklanan piyasa riskinden etkilenmesi öncelikli olarak borç yükümlülükleriyle ilişkilidir.

Grup’un 31 Aralık 2021 tarihinde yabancı para birimi cinsinden olan değişken faizli kredilerinin faizi 100 baz puan yüksek / düşük olur ve diğer tüm değişkenler sabit kalırsa, değişken faiz oranlı kredilerden kaynaklanan yüksek / düşük faiz giderinin, bir sonraki raporlama dönemi olan 31 Mart 2022 tarihindeki sona eren döneme ait 3 aylık vergi öncesi kara etkisi aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle, Grup’un faiz oranına duyarlı finansal araçları aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
(c) Yabancı Para Riski
Grup’un, yaptığı işlemlerden doğan yabancı para riski vardır. Bu riskler Grup’un işlevsel para birimi dışındaki para birimi cinsinden mal alımı ve satımı yapması, banka kredisi kullanması, ve vadeli / vadesiz mevduat bulundurmasından kaynaklanmaktadır. Grup yabancı para cinsinden varlıklarını ve borçlarını dengede tutmaya çalışarak ve türev işlemler kullanarak yabancı para riskini yönetmektedir.

Turkmenistan CC’nin net varlıklarının Türk Lirası’na, bir başka ifadeyle Grup’un sunum para birimine çevrilmesi sırasında Türkmenistan Merkez Bankası tarafından belirlenen resmi döviz alış kuru olan 1 Turkmenistan Manatı için 3,8100 TL kuru kullanılmıştır. Grup yönetimi, söz konusu çevrim sırasında kullandığı Türkmenistan Merkez Bankası tarafından bir süredir sabit olarak tutulmakta olan Türkmenistan Merkez Bankası döviz alış kurunun geçmiş yıllarda olduğu gibi piyasada geçerli olduğunu varsaymaktadır. Bahse konu çevrim farkları özkaynaklar içerisindeki yabancı para çevrim farklarında muhasebeleşmektedir.
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Yabancı Para Pozisyonu
Grup’un ve iştiraklerinin, 31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle yabancı para pozisyonu (işlevsel para birimi dışındakiler) aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Aşağıdaki tabloda USD, Euro ve diğer yabancı para cinsinden varlıklar / (yükümlülükler) karşısında TL’deki %20 oranındaki bir değer kaybının / kazancının, diğer tüm değişkenler sabit kaldığı varsayımıyla vergi öncesi kar seviyesinde etkisi gösterilmektedir.
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
(d) Kredi Riski
Kredi riski karşılıklı ilişki içinde olan taraflardan birinin bir finansal amaca ilişkin olarak yükümlülüğünü yerine getirememesi sonucu diğer tarafın finansal açıdan zarara uğraması riskidir. Grup’un önemli ölçüde kredi riski yoğunlaşmasına sebep olabilecek finansal araçları başlıca nakit ve nakit benzeri değerler ve ticari alacaklardan oluşmaktadır. Grup’un maruz kalabileceği maksimum kredi riski, finansal tablolarda yansıtılan tutarlar kadardır.

Grup’un çeşitli finansal kuruluşlarda nakit ve nakit benzeri değerleri mevcuttur. Grup, söz konusu riski ilişkide bulunduğu finansal kuruluşların güvenilirliğini sürekli değerlendirerek yönetmektedir.
Ticari alacaklardan kaynaklanabilecek kredi riski yüksek müşteri hacmi ve Grup yönetiminin müşterilere uygulanan kredi tutarını sınırlı tutması sebebiyle sınırlıdır. Grup, bayileri dışındaki müşterilerine uygulanan kredi tutarını artırmak için genellikle teminata ihtiyaç duymaktadır.

Finansal araç türleri itibariyle maruz kalınan kredi riskleri, 31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
(e) Likidite Riski
Likidite riski bir şirketin fonlama ihtiyaçlarını karşılayamama riskidir. Grup, nakit girişlerinin sürekliliğini ve değişkenliğini uzun vadeli banka kredileri, bono ihraçları, nakit ve kısa vadeli mevduat yönetimi aracılığıyla sağlamayı amaçlamaktadır.

Varlık ve yükümlülüklerin vadelerine göre kırılımı bilanço tarihinden vade tarihine kadar geçen süre dikkate alınarak gösterilmiştir. Belirli bir vadesi olmayan finansal varlık ve yükümlülükler “1 - 5 yıl arası” vadeli olarak sınıflandırılmıştır.
31 Aralık 2021 ve 2020 tarihleri itibariyle bilançoya yansıyan finansal yükümlülükler aşağıdaki gibidir:
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
(f) Emtia Fiyat Riski
Grup, şeker, alüminyum, resin gibi belirli emtianın fiyat değişkenliklerinden etkilenebilmektedir. Şirketin operasyonel faaliyetleri daimi bir biçimde bu emtianın alımını gerektirmekte olup, Şirket yönetimi tarafından bu emtianın fiyat riskinin yönetilmesi adına risk stratejileri uygulanmaktadır.

12 aylık tahmini kutu alımları baz alınarak, emtia fiyat (alüminyum) riskinden korunmak adına şirket, alüminyum swap işlemleri gerçekleştirmektedir (Not 8).
12 aylık tahmini kutu alımları baz alınarak, emtia fiyat (şeker ve resin) riskinden korunmak adına şirket, şeker swap işlemleri gerçekleştirmektedir (Not 8).
39. Finansal Araçlar
Gerçeğe Uygun Değer
Gerçeğe uygun değer, zorunlu satış veya tasfiye gibi haller dışında, bir finansal aracın cari bir işlemde istekli taraflar arasında alım-satıma konu olan fiyatını ifade eder. Kote edilmiş piyasa fiyatı, şayet varsa, bir finansal aracın makul değerini en iyi yansıtan değerdir.
Yabancı para bazlı finansal alacak ve borçlar finansal tablo tarihinde geçerli olan kurlar üzerinden değerlendirilmektedir.
Grup’un finansal araçlarının gerçeğe uygun değerlerinin tahmininde aşağıda belirtilen yöntemler ve varsayımlar kullanılmıştır:
Finansal Varlıklar
Bazı finansal varlıkların gerçeğe uygun değerleri maliyet bedelleri ile finansal tablolarda yer alan nakit ve nakit benzerleri, bunların üzerindeki faiz tahakkukları ve diğer kısa vadeli finansal varlıkları içermektedir ve kısa vadeli olmalarından dolayı, gerçeğe uygun değerlerinin taşınan değerlerine yakın olduğu düşünülmektedir. Ticari alacakların, beklenen kredi zararı düşüldükten sonraki taşınan değerlerinin gerçeğe uygun değerlerine yakın olduğu düşünülmektedir.
Finansal Yükümlülükler
Ticari borçların ve diğer parasal yükümlülüklerin kısa vadeli olmaları nedeniyle gerçeğe uygun değerlerinin taşıdıkları değere yaklaştığı düşünülmektedir. Sabit faizli banka kredileri iskonto edilmiş maliyet ile ifade edilir ve işlem maliyetleri kredilerin ilk kayıt değerlerine eklenir. Değişken faizli kredilerin, üzerlerindeki faiz oranları değişen piyasa koşulları dikkate alınarak güncellendiği için kredilerin gerçeğe uygun değerlerinin taşıdıkları değeri ifade ettiği düşünülmektedir. Ticari borçların kısa vadeli olmalarından dolayı gerçeğe uygun değerlerinin taşıdıkları değere yakın olduğu öngörülmektedir.
Gerçeğe Uygun Değer Hiyerarşi Tablosu
Grup gerçeğe uygun değer ölçümlerini, her finansal araç sınıfının girdilerinin kaynağına göre, üç seviyeli hiyerarşi kullanarak, aşağıdaki şekilde sınıflandırmaktadır:
Seviye 1: Aktif piyasada işlem gören piyasa fiyatı kullanılan değerleme teknikleri Seviye 2: Dolaylı veya dolaysız gözlemlenebilir girdi içeren diğer değerleme teknikleri Seviye 3: Gözlemlenebilir piyasa girdilerini içermeyen değerleme teknikleri
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
31 Aralık 2021 ve 2020 tarihi itibariyle seviye 3 altında yer alan hisse satın alım opsiyonunun hareket tablosu aşağıdaki gibidir;
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
40. Bilanço Tarihinden Sonraki Olaylar
18 Ocak 2022 tarihinde Yüklenim Sözleşmesi imzalanan ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından tertip ihraç belgesi verilen, itfa tarihi 20 Ocak 2029 olan, 7 yıl vadeli, 500,000 ABD Doları nominal değerli, %4,50 sabit kupon faiz oranlı ve %4,75 getiri oranlı Borçlanma Araçlarının yurtdışında yerleşik yatırımcılara satışı tamamlanmış ve söz konusu Borçlanma Araçları İrlanda Borsası'na kote edilmiştir. Borçlanma Aracı satışına ilişkin tutarlar 20 Ocak 2022 tarihinde Şirketimiz hesaplarına aktarılmıştır.

Şirketimizin tedavüldeki 500.000 ABD Doları nominal değerli 2024 yılı vadeli tahvillerinden 250.000 ABD Doları'na kadar olan kısmı için vadesinden önce olmak kaydıyla geri alım teklifi yapılması planlanmış olup bu işleme ilişkin olarak HSBC Bank Plc., J.P. Morgan Securities Plc., Bank of America Merrill Lynch International ve MUFG Securities EMEA Plc. yetkilendirilmiştir. Şirketimiz 10 Ocak 2022 tarihli KAP duyurusunda belirtmiş olduğu geri alım teklifi 200.000 ABD Doları olarak sonuçlandırılmıştır.
26 Ocak 2022'de ("Erken Uzlaşma Tarihi"), Tahvillerin toplam anapara tutarı olarak 199.322 ABD Doları ("Erken Kabul Miktarı") geri alınmıştır.
21 Şubat 2022 tarihi itibarıyla, yasal mükellefiyetler düşüldükten sonra, tamamı 2021 yılı net dönem kârından karşılanmak üzere toplam brüt 600.315 TL'nin 18 Mayıs 2022 tarihinden itibaren ortaklara dağıtılması ve 2021 yılı net dönem kârından kalan kısmın olağanüstü yedek olarak Şirketimiz bünyesinde bırakılması için Yönetim Kurulumuz, Genel Kurul'a teklifte bulunulmasına karar vermiştir. Genel Kurul ilgili kararda değişiklik yapma yetkisine sahiptir.
Yönetim Kurulu'nun yukarıda bahsedilen kâr dağıtım teklifinin Genel Kurul'da benimsenmesi durumunda, Şirketimiz 2021 net dönem kârından tam mükellef kurumlar ile Türkiye'de bir işyeri veya daimi temsilcilik aracılığı ile kâr payı elde eden dar mükellef kurumlara 1 TL nominal değerde olan 100 adet hisse senedi karşılığında 2,36 TL brüt (2,36 TL net), diğer hissedarlara ise 2,36 TL brüt (2,1240 TL net) nakit temettü ödemesi yapılacaktır.