Please copy and visit
"https://integrated2021.cci.com.tr"
address in one of the following
browsers.

RİSK VE FIRSATLAR

GELECEĞE BAKIŞ
Risk ve Fırsatlar
CCI olarak, faaliyet gösterdiğimiz tüm coğrafyalarda işimizi yönetirken global riskleri takip ediyoruz. Coca-Cola Sistemi’nden elde ettiğimiz verilere ek olarak Dünya Ekonomik Forumu’nun görüşlerini ve küresel anketlerin sonuçlarını da değerlendiriyoruz. Risk ve fırsatları, bölge ve ülke seviyesinde ele alıyor, her yıl, o yılı takip eden 3 yıl için iş planlarını oluşturuyor ve gözden geçiriyoruz.

Küresel Risklere Bakış

2021 yılında, Covid-19 salgını tüm dünyada etkisini göstermeye ve birçok farklı alanda farklı tehditler oluşturmaya devam etti. Covid-19 salgını ile birlikte iklim değişikliği de etkilerini hızlı ve sert bir şekilde her geçen gün daha da fazla gösteriyor. 2022 Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Küresel Riskler Raporu, COVID-19 gelecekteki olası krizler için dayanıklı ekosistemlerinin hazırlanmasının yanı sıra en önemli riskler arasında iklim krizi, artan toplumsal bölünmeler, siber riskler ve eşit olmayan küresel toparlanma sürecini işaret ediyor.

Rapora göre en önemli ve uzun vadeli riskler iklim riskleri ile ilgiliyken; en önemli kısa vadeli küresel endişeler arasında ise toplumsal bölünmeler, geçim krizleri ve zihinsel sağlık durumlarında bozulmalar yer almaktadır.
Küresel Risk Algı Araştırması’na göre dünyayı 10 yılda bekleyen 10 risk şu şekilde:
1. İklim için eyleme geçme başarısızlığı
2. Aşırı hava koşulları
3. Biyoçeşitliliğin kaybı
4. Sosyal uyumun aşınması
5. Yaşam için gerekli koşulları
elde etmeye yönelik krizler
6. Bulaşıcı hastalıklar
7. İnsanların çevreye
verdiği zarar
8. Doğal kaynak krizleri
9. Borç krizleri
10. Jeo-ekonomik
zorluklar
Kaynak: 2022 Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Küresel Riskler Raporu
İklim Eylemi
Dünya ekonomik Forumu 2022 Küresel Riskler Raporu’na göre iklim eylemindeki yetersizlik, tüm dünyada etkisi en yüksek risk olarak tanımlanıyor.

2021, tüm dünyada sıcaklık rekorlarının kırıldığı, aşırı hava olaylarının yaşandığı, su kıtlığının etkilerinin özellikle tarım sektöründe hissedildiği bir yıl olarak geride kaldı. İklim eyleminin aciliyeti, COP 26’da bir kez daha ortaya kondu ve tüm ülke ve kurumlardan net “0” hedefine ulaşmak için somut eylem planlarını ortaya koymaları talep edildi. AB Yeşil Mutabakatı, Paris İklim Anlaşması gibi geniş etki alanına sahip girişimler, iklim eylemini hızlandırsa da fosil yakıta dayalı sektörler büyüme trendlerini sürdürüyor. Dünyada yaşanan yeşil dönüşüm, tüm bölgelerde eşit hızla ilerlemiyor.
Dönüşümün gerisinde kalan ülke ve kurumlar, bu alandaki finansman kaynaklarına erişim sıkıntısı çekiyor, rekabet avantajlarını yitiriyor, müşteri ve çalışan taleplerini karşılayamıyor.

CCI’da bizler yeşil dönüşüm konusunda üzerimize düşen sorumlulukları yerine getiriyoruz. İklim değişikliğinin operasyonlarımız üzerinde yarattığı risk ve fırsatları sürekli gözden geçiriyor, süreç ve ürünlerimizi bu analizlere göre şekillendiriyoruz.
İklim eylemi alanında yürüttüğümüz çalışmaların detaylarına “Bölüm 3: Sorumlu Tedarik & Üretim” bölümünden ulaşabilirsiniz.
Dijital Dönüşüm
Pandeminin de etkisiyle dijital sistemlere artan bağımlılık beraberinde yeni risk ve fırsatları da getirdi.

Pek çok sektör hızla dijitalleşti, uzaktan çalışmaya yaygınlaştı ve dijital dönüşümü kolaylaştıran platformlar ve cihazlar çoğaldı. Dijitalleşme, pek çok sektör için 7/24 kesintisiz operasyonlar, ulaşılabilirlik ve hız sağladı.

Artan dijitalleşme ile birlikte siber güvenlik tehditleri de büyüyor. 2020'de kötü amaçlı yazılımlar %358 ve fidye yazılımı saldırıları ise %435 oranında arttı. Siber saldırıların maliyetlerinin düşük olması, daha agresif saldırı yöntemleri, siber güvenlik uzmanlarının sayısının azlığı ve parçalı yönetişim mekanizmaları bu saldırıların riskini artırıyor. Veri güvenliğini sağlayamayan kurumlar, paydaşları nezdinde güven kaybına uğruyor.
CCI’da bizler dijital dönüşüm çalışmaları ile müşterilerimiz, çalışanlarımız ve operasyonel verimliliğimiz açısından fayda yaratmayı amaçlıyoruz. Dijitalleşme yatırımlarımızın önemli bir kısmını siber güvenlik harcamalarımız oluşturuyor, bu iki konuyu birlikte yönetiyoruz.
Dijitalleşme ve bilgi güveniği alanındaki performansımız için “Veri Güvenliği ve Gizlilik” bölümünü ziyaret edebilirsiniz.
Küresel Göç Dalgaları
Ekonomik zorluklar, iklim değişikliğinin artan etkileri ve politik istikrarsızlık milyonlarca insanı göçe zorluyor. 2020 yılında, tarihi bir rekorla, 34 milyon insan zorunlu göçe maruz kaldı. Ancak, birçok ülkede, pandeminin etkileri, artan ekonomik korumacılık ve yeni iş piyasası dinamikleri, göçmenler için engeller yaratıyor. Bu engeller, ekonomileri göçmenlerden gelen harçlıklara bağlı birçok ülkede maddi sorunlara, alım gücünde azalmalara neden oluyor.
Bu göç dalgası, CCI’ın faaliyet bölgelerinde de kendisini etkisini hissettiriyor. Göçler, ekonomik ve politik istikrarsızlıklara ve güvenlik sorunlarına neden oluyor. Tüm faaliyet bölgelerimizde, kapsamlı risk yönetimi ve operasyonel devamlılık planları uyguluyoruz. Bölge halkının refahını artıran sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyoruz
Yeni Riskler ve Uyum
Günümüz dünyasında şirketler, gün geçtikçe daha kompleks, birbirine bağlı ve dinamik bir risk ortamı ile karşı karşıya kalıyor. Bulut teknolojileri, yapay zeka, iklim değişikliği, dağıtık defterler alanındaki gelişmeler, siber güvenlik ve dijital varlıklar gibi alanlar yeni bir risk yaklaşımını gerekli kılıyor. Mevcut risk ölçüm metodolojilerindeki yetersizlikler, kalifiye insan kaynağı eksikleri gibi durumlar, şirketler için uygunsuzluk ve risklerini yönetememe potansiyeli taşıyor.

AB Yeşil Mutabakatı, Paris İklim Anlaşması çıktılarına uyumlanma, döngüsel ekonomiye geçiş süreci gibi pek çok gelişme, önemli uyum riskleri barındırıyor. Şirket risk matrislerinin bu yeni riskleri de olgun riskler kadar kapsamlı değerlendirmesi gerekiyor.
CCI’da, sahip olduğumuz çevik kurumsal risk yönetimi ve uyum kültürü ile finansal ve finansal olmayan riskleri birlikte yönetiyoruz.
Risk Yönetimi ve uyum alanındaki performans hakkında detaylı bilgi almak için “Risk Yönetimimiz” bölümünü ziyaret edebilirsiniz.
Yeteneğe Erişim
Yeni nesil çalışanların değişen beklentileri ve pandemiyle yaygınlaşan uzaktan çalışma eğilimleri, tüm sektörlerde çalışma hayatının yeniden tanımlanmasına neden oldu. Yapılan araştırmalar genç çalışanların amaç odaklı, toplumsal ve çevresel fayda yaratan, çalışanların kendilerini ortaya koyabildikleri ve fark yaratabildikleri iş ortamlarını tercih ettiklerini gösteriyor.

Siber güvenlik, büyük veri, yapay zeka/ makine öğrenmesi gibi alanlardaki uzmanlar, pek çok sektör tarafından en çok aranan yetenekler arasında. Ancak sınırlı sayıda nitelikli uzaman sahip bu alanlarda yeteneğe erişim için rekabet yaşanıyor. Nitelikli çalışanların önemli bir rekabet avantajı yarattığı sektörümüzde şirketlerin yeteneğe erişememesi ve onları koruyamaması önemli bir operasyonel risk oluşturuyor.
Faaliyet gösterdiğimiz tüm bölgelerde, tercih edilen bir işveren olmak için çalışıyoruz. Çalışanlarımıza öğrenmeyi destekleyen, katılımcı, yenilikçi bir iş ortamı sunuyoruz. Onların istek ve beklentilerini dinliyor, geleceğin yetkinliklerinin inşası için çalışıyoruz.
Yeteneğe erişim konusunda performansımızın ve hedeflerimizin detaylarına “Yetenek kazanımı” bölümünden ulaşabilrsiniz.
Amaca Dayalı Markalar
Değişen tüketici ve çalışan beklentileri, amaca dayalı (purpose driven) kurumlara olan talebi artırıyor. Günümüzde paydaşlar, kurumları yalnızca sundukları ürün ve hizmetlerle değil dünyada çözmeye çalıştıkları sorunlar, savundukları değerler ve misyonları ile de değerlendiriyor. Pek çok farklı paydaş grubuyla etkileşim halinde olan CCI gibi çok uluslu şirketler için bu beklenti hem risk hem de fırsatları beraberinde getiriyor.
CCI’da bizler, faaliyet bölgelerimizin toplumsal refahını artırmak için yarattığımız istihdam, satın alma faaliyetlerimiz, ödediğimiz vergilerin yanı sıra çok sayıda toplumsal yatırım projesini de hayata geçiriyoruz.
Bu alandaki performans ve hedeflerimizin detayları için “Toplumsal Yatırımlar” bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

CCI Açısından Önemli Riskler

Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Tabloyu incelemek için sola kaydırın