Please copy and visit
"https://integrated2021.cci.com.tr"
address in one of the following
browsers.

SORUMLU TEDARİK
VE ÜRETİM

DEĞER YARATMA YAKLAŞIMIMIZ
Sorumlu Tedarik ve Üretim

Üstün Tedarikçi Yönetimi

Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Tedarikçi Kılavuz İlkeleri (SGP)
TCCC tarafından yönetilen CCI Fabrikaları için için Tedarikçi Kılavuz İlkeleri (SGP) Denetimleri

Faaliyetlerimizin CCI İnsan Hakları Politikası ve TCCC Tedarikçi Kılavuz İlkeleri'ne (SGP) ne derece uygun olduğunu değerlendirmek amacıyla 2020 yılında bağımsız bir denetim firması tarafından denetimler gerçekleştirildi. Bu denetimleri Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Türkiye ve Ürdün’deki 9 CCI fabrikası başarıyla geçti.
CDP 2021 sonuçlarında Tedarikçi Katılım Derecelendirmesi’nde A skoru aldık.
CCI Fabrikalarında Gerçekleşen SGP Denetimleri
CCI Pakistan ‘dan Multan, Gujranwala, Lahore, Rahim Yar Khan and Karachi Fabrikaları, CCI Turkiye’den Mersin Fabrikası, CCI Ürdün’den Madaba Fabrikası, CCI Kırgızistan’tan Bişkek Fabrikası geçirdikleri denetimlerden “YEŞİL” sonuç aldılar.
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Tedarikçilerimizin ilkelerimize uyum sağlaması için onlarla sürekli olarak iletişim halinde oluyor, denetimler ve proaktif uygulamalar gerçekleştiriyoruz.
Tabloyu incelemek için sola kaydırın
Tedarikçilerimize iş ilişkisinin başlangıcında SGP'mizin bir kopyası teslim edilmekte olup, bu ilkeleri paydaşlarına, bilhassa çalışanlarına aktarmaları beklenmektedir. Uygun hallerde SGP Politikasını tedarikçi sözleşmelerimize ekliyor ve SGP gerekliliklerine uyumu sağlamaya yönelik uygun şirket içi iş süreçlerini geliştirip uygulamalarını bekliyoruz. Tedarikçi denetimleri TCCC ve CCI’ın şirket içinde eğitim verilen personeli ve üçüncü taraf firmalar tarafından gerçekleştirilmektedir. Doğrudan malzeme ve soğuk içecek ekipmanı tedarikçilerimizin, sözleşme imzalamadan önce bir SGP denetiminden geçmesi ve SGP gerekliliklerine uyması zorunludur.
Üçüncü taraf denetimleri, hem tesis içi sözleşmeli personel hem çalışanlarla gizli görüşmeleri de içerir. SGP gerekliliklerini herhangi bir bakımdan karşılamayan tedarikçilerden düzeltici adımları atmaları beklenir. Tedarikçinin ilkelerimize uymaması halinde, sözleşmenin feshini içeren yaptırımlar uygulanır. 2019 yılında SGP skorunun kalibrasyonu neticesinde ham madde, birincil ambalaj ve taşeron paketleme firmalarını kapsayan mevcut modele geçilmiştir. Revize edilmişmantıkla, arz tabanındaki genişlemeye rağmen %89'a ulaşmayı başardık. 2021 yılında CCI'ın malzeme ve birincil ambalaj tedarikçileri için %85'e ulaştık. SGP denetimleri sonucunda ilgili tedarikçilere çalışma saatleri (özellikle gece vardiyaları), tatil günü ihlali, fazla mesai ve sağlık ve güvenlik gibi belirli konuları ele alan bir iyileştirme eylem planı gönderilir ve tamamlayıcı denetimler koordine edilir. Son üç yılda, CCI'ın tüm malzeme ve birincil ambalaj tedarikçileri TCCC tarafından denetlenmiştir.
Sürdürülebilir Tarım Klavuz İlkeleri (PSA)
Ekonomik, sosyal ve çevresel ayak izimizin önemli bir kısmı, ham madde tedarikimizden kaynaklanmaktadır. CCI için sürdürülebilir tedarikin sağlanması, içeriklerin çiftliklerden ve TCCC onaylı standartları karşılayan tedarikçilerden satın alınması ile mümkündür. Müşterilerimizin ve diğer paydaşlarımızın ihtiyaç ve beklentilerini karşılamak ve işimizin sürekli büyümesini sağlamak için sürdürülebilir tarım bizim için büyük önem arz etmektedir.
Coca-Cola Şirketi, tarımda erişilebilirlik, kalite ve güvenlik konularının yanı sıra tarımla uğraşan toplulukların refah seviyesini artırmak için çabalamaktadır. TCCC hedefini 2020'ye kadar temel tarımsal içeriklerin sürdürülebilir tedariki olarak belirlemiş ve Sürdürülebilir Tarım Kılavuz İlkelerini (PSA) geliştirmiştir. TCCC'nin sürdürülebilir tarım yaklaşımı, çiftçilikte sorumlu yönetimi sağlamayı, çevreyi korumayı, insan ve işyeri haklarını korumayı ve desteklemeyi, böylelikle daha sürdürülebilir toplumları yaratmayı amaçlayan bu ilkelere dayanmaktadır. PSA’ya uyum, Bonsucro, Yağmur Ormanları İttifakı, Sürdürülebilir Tarım İnisiyatifi Platformu (SAI) ve Uluslararası Adil Ticaret Tescil Kurumu veya eşdeğer bir uluslararası üçüncü taraf standartlarına uygun olarak doğrulanır.
İşyeri ve İnsan Hakları
  • Örgütlenme özgürlüğü ve toplu pazarlık
  • Çocuk işçi yasağı
  • Ayrımcılığın ortadan kaldırılması
  • Çalışma saatleri ve maaş
  • Güvenli ve sağlıklı iş yerleri
  • Topluluk hakları ve geleneksel haklar
Çevre
  • Su yönetimi
  • Enerji yönetimi ve iklim koruma
  • Doğal yaşam alanlarının ve ekosistemlerin korunması
  • Toprak yönetimi
  • Mahsullerin korunması
Çiftçi Yönetim Sistemi
  • Hasat ve hasat sonrası yönetimi
  • Üreme materyali kimliği, seçimi ve yönetimi
  • Yönetim sistemleri, kayıt tutma ve şeffaflık
  • İş bütünlüğü
CCI Sürdürülebilir Tedarik Faaliyetlerinde Kilometre Taşları
2016
yılında, Türkiye'de sürdürülebilir şeker tedariki için bir fizibilite çalışması gerçekleştirdik.
2019
yılında, Türkiye ve Pakistan'da PSA'nın yaygınlaştırılması için çiftçiler, şeker üreticilerive SAI gibi uluslararası sanayi platformları ile iş birliği yaptık.

Hızlı tüketim malları ve içecek şirketleri ile iş birliği halinde, şeker pancarının Türkiye'de sürdürülebilir üretimi için en iyi uygulamaları etkili bir şekilde anlamak ve uygulamak için Sürdürülebilir pancar üretimi sürecini destekliyoruz.
2021
yılında Türkiye'de şeker pancarının sürdürülebilir üretimi için en iyi uygulamaları anlamak ve etkili bir şekilde uygulamak için sektörle birlikte hareket ediyoruz.

Ayrıca tedarikçi yönetim yazılımının bir parçası olan Tedarikçi Değerlendirme Kartını (Supplier Score Card), tedarikçilerimizin kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik performansını değerlendirmek için Ecovadis derecelendirme platformuna entegre ettik.
2017
yılında, Türkiye'deki tatlandırıcı tedarikçilerine yönelik PSA uyum programı üzerine bir seminer düzenledik.

Tedarik Zincirinde Operasyonel Mükemmellik

Kapsamlı varlığımız beraberinde önemli sosyal, çevresel ve ekonomik etkilere sahip büyük bir değer zincirinin de başarı bir şekilde yönetilmesini beraberinde getirmektedir.

Bu sorumluluğun bilinciyle değer zincirimizi sürdürülebilirlik politikamıza ve uygulamalarına bağlı olarak takip ediyor, hedeflerimizi izliyor ve operasyonlarımızı bu kapsamda bilinçli bir şekilde yürütüyoruz.

Uzun vadede iş yapış şeklimizi iyileştirmek için Operasyonel Mükemmellik (OE) kültürünü organizasyonumuza dahil ediyoruz. Yalın Altı Sigma metodolojilerine dayalı olarak, OE Modeli tüm şirket fonksiyonlarına uygulanır. Bu model ile şişeleme operasyonlarımızdan doğabilecek çevresel etkiyi azaltmayı, en yüksek seviyede verimlilik ve kalite elde etmeyi, ayrıca hataları minimize etmeyi hedefliyoruz.
TR'de OE çerçevesinde iyileştirme projelerine devam ettik. OE kültürünü diğer CCI ülkelerine yaymak üzere çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Bu kapsamda CCI Pakistan SC ve CCI Irak SC ekiplerimiz ile halen devam etmekte olan (2022 ilk çeyreğinde tamamlanması öngörülüyor) OE çalışmalarımızı yürütüyoruz. 2021 sonu itibarı ile benzer bir çalışmayı Kazakistan SC ekiplerimiz ile de başlatacağız.
2021 yılında Türkiye'de OE çerçevesinde iyileştirme projelerine devam ettik. 2021 hedefimiz OE kültürünü diğer CCI ülkelerine yaymaktı.
Bu amaçla CCI Pakistan ve CCI Iraq SC ekipleri ile OE çalışmaları yürütüyoruz. İlk dalgaların 2022 Q1’de tamamlanmasını öngörüyoruz. Önümüzdeki 3 yıl için OE ilerleme takvimimimiz şu şekildedir:
2021
  • PK wave 1
  • IQ wave 1
2022
  • PK wave 2
  • IQ wave 2
  • AZ wave 1
  • KZ wave 1
2023
  • PK wave 3
  • IQ wave 3
  • AZ wave 2
  • KZ wave 2
  • KG wave 1
  • UZ wave 1
2024
  • PK wave 4
  • AZ wave 3
  • KZ wave 3
  • KG wave 2
  • UZ wave 2
  • TJ wave 1
  • JD wave 1
  • TM wave 1
Nakliye Yönetimi
Dijital Ürünlerimiz kapsamındaki kamyon verimliliği
artışı ve rota optimizasyonu sağlayan Şehirlerarası
Nakliye Planlama Optimizasyon Projesi sayesinde
143.153 litre yakıt
tasarrufu sağladık.
Şehirlerarası Nakliye ve Planlama Optimizasyon Projesi
Bayiler, kilit müşteriler ve CCI depoları arasında yapılan ürün nakliyeleri manuel olarak planlanmaktadır. Manuel olması nedeniyle, araç verimlilik fırsatlarının yakalanamadığı, planlama kararlarının maliyet ve müşteri servis seviyesi bilgileriyle sürekli desteklenemediği ve tamamen kişiye bağlı bir yapıda devam etmektedir. Nakliye planlamaları esnasında yaşanan sorunlara çözüm getirebilmek adına, Şehirlerarası Nakliye Planlama Optimizasyon Projesi, CCI Türkiye’de 9 Ekim 2020 tarihinde hayata geçirilmiştir.

Nakliye planlama optimizasyon algoritması sayesinde, müşteri planlama beklentileri, sipariş önceliği, nakliye maliyeti gibi çeşitli değişkenleri kullanarak artırılmış otomatik süreçlerle nakliyeler planlanmaya başlamıştır. Böylelikle araç verimliliği maksimize edilirken daha otomatik adımlarla kişiye bağımlı karar süreçleri azaltılmıştır.
Yaratılan Faydalar
  • Artan kamyon verimliliği
  • Nakliye maliyetinin azaltılması (tahmini %0,5 azalış)
  • Daha az kamyon ve optimum rota ile enerji tüketiminin azaltılması 143.153 litre yakıt tasarrufu (dizel)
  • Karbon ayak izinin azaltılması
  • Üretkenliğin geliştirilmesi
Çalışma şirketimizin yanı sıra müşteriler, distribütörler, 3. taraf lojistik ortakları, sürücüler nakliye planlayıcıları / lojistik ekibi (çalışanlar) ve toplum için de fayda yaratmaktadır.

2021 yılı sonuna kadar yükselen trendde olan yaklaşık 92 bin USD kazanç sunan Türkiye için OTM Bulk Planning devreye alındı. Şu anda operasyonel ve finansal anlık izlenebilirliği etkinleştirmek için tam teşekküllü bir ulaşım yönetimi yeteneği inşası devam ediyor.
Dijital İkiz Ürünü
Sanitizasyon Proses İkiz
Fabrikalarda üretim sırasında standart kalite prosedürleri gereği hat sistem bileşenlerinin sanitizasyonu gerekmektedir. Sanitizasyon sürecinin zamanı ve performansı; planlanan üretim zamanlarının uzamasına, hat kullanım oranlarının düşmesine, süreç sırasında çevresel etkileri olan kaynakların gereksiz kullanımına yol açabilmektedir.
Sanitizasyon proseslerimizde problemlerin ve performansın bütünsel izlenebilirliğini ve analizini sağlayan uygulamalar bulunmamakta ve kayıplar, iyileştirme fırsatları, aksiyonlar belirlememizde yeterli öngörüler sağlanamamaktadır. Bu nedenle mevcut durumda tespit edilen problemlere dijital çözümler üretebilmek amacıyla Ekim 2020 tarihinde Dijital İkiz Ürününü başlattık. Çalışma kapsamında her proses için verilerin direkt ilgili makinelerden alınarak, gerçek proses durumunun tüm CIP sistemi, proses sistem bileşenleri, proses adımları ve parametreleri bazında izlenebilirliği ve analiz edilebilmesini sağladık. Bu sayede proses performans problemlerinin, üretim, zaman veya çevresel kaynak kayıplarının tespit edilerek iyileştirme fırsatlarının belirlenebilmesi ve iyileştirme aksiyonları alınarak kayıpların kazanımı sağlanmıştır.
Yaratılan Faydalar
  • Üretim hattı kullanım süresinde ve sanitasyon süreci zaman verimliliğinde artış
  • Enerji kullanımının azalması
  • Su kullanımının azalması
  • Malzeme (çözelti) kullanımının azalması
Sadece Bursa fabrikada uygulanan CIP sistemlerinde yıllık 277.000 Lt daha az çözelti kullanımı ve 27.030 kWh elektrik ve 12.164 m3 su kazanımları sağlanmıştır. Ayrıca çalışma İzmir ve Elazığ fabrikalarında da uygulanmıştır ve benzer kazanımlar öngörülmektedir. Çalışma şirketimizin yanı sıra çevre, çalışanlar ve tüketiciler için de değer yaratmıştır. Uçta işleme ile gerçek zamanlı alarm, makine öğrenmesi ile koruyucu bakım gibi yetkinlik eklemeleri ile değer yaratma artarak devam edecektir.
Bursa fabrikada uygulanan CIP sistemlerinde yıllık;
277.000 Lt
daha az çözelti kullanımı
27.030 kWh
elektrik
12.164 m³
su kazanımları sağlanmıştır.